Graso afrikinis kiaulių maras

kiauleStiprinamos apsaugos priemonės nuo galimo afrikinio kiaulių maro viruso patekimo į Lietuvos teritoriją. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ėmėsi būtinų apsaugos priemonių nuo galimo afrikinio kiaulių maro ligos užkrato patekimo į Lietuvos teritoriją.

Siekiant užkirsti kelią afrikinio kiaulių maro užkratui, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė gyvų kiaulių eksportą į šias Rusijos Federacijos teritorijas – Čečėnijos, Kabardino-Balkarijos, Šiaurės Osetijos, Dagestano, Kalmukijos, Adigėjos ir Ingušijos respublikas, Stavropolio ir Krasnodaro kraštus, Orenburgo, Rostovo ir Volgogrado sritis.

Taip pat mūsų šalies gyvūnų vežėjams nurodyta atlikti iš Rusijos atvykstančių transporto priemonių, kuriomis iš Lietuvos buvo ar bus vežamos gyvos kiaulės, papildomą plovimą ir dezinfekavimą transporto priemonių plovimo ir dezinfekavimo įmonėse ir apie tai informuoti teritorines valstybines maisto ir veterinarijos tarnybas.
 
Veterinarijos inspektoriai nuolat stebės savo kontrolės teritorijose laikomų kiaulių sveikatingumo būklę laikymo vietose bei griežtins biosaugos priemonių vykdymo kontrolę jose. Taip pat bus sustiprinta kontrolė veterinarinio patvirtinimo numerį turinčiose transporto priemonių plovimo ir dezinfekavimo įmonėse.

Vienas iš galimų šios gyvūnų užkrečiamosios ligos užkrato patekimo į šalies teritoriją kelių yra ir gyvūninių produktų importas į mūsų šalį iš Rusijos Federacijos. Atsižvelgiant į tai kreiptasi į kitas atsakingas institucijas – Muitinės departamentą prie Finansų ministerijos ir Valstybės sienos apsaugos tarnybą prie Vidaus reikalų ministerijos dėl kontrolės sustiprinimo.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų centro vedėjo Mindaugo Kašinsko, sugriežtinta iš Rusijos atvykstančių keleivių asmeninio bagažo ir siuntų privatiems asmenims, siunčiamų iš Rusijos į Lietuvą kontrolė. Iš Rusijos importuojamų gyvūnų, gyvūninių produktų, žaliavų ir pašarų pasienio veterinarinė kontrolė sustiprinta tarptautiniuose Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostuose bei Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.