Neužtenka būti slaugytoja, reikia būti ir mama...

vaiku_skyriusGintarė MARTINAITIENĖ

Šeštadienį buvo minima Tarptautinė slaugytojų diena. Šakių ligoninės Vaikų ligų skyriaus vyriausioji slaugos administratorė Daiva Vedegienė džiaugėsi, kad šiais metais profesinė diena skyriui džiugi kaip niekad.

Nuotr. Skyriaus vyriausioji slaugos administratorė D. Vedegienė (antra iš kairės) džiaugiasi darniu kolektyvu, pasirengusiu visuomet padėti mažiesiems pacientams.

Slaugytojas yra tas specialistas, kuris šalia paciento yra tuomet, kai jam skauda, bloga, sunku. Tai ypatingo atidumo bei atjautos reikalaujantis darbas. „Neužtenka būti tik slaugytoja, reikia būti ir mama“, - tikina Vaikų ligų skyriaus vyriausioji slaugos administratorė Daiva Vedegienė. Būtent šiame skyriuje yra gydomi patys mažiausi ir jautriausi pacientai, dažnai net nepasakantys, ką jam skauda, kas jam yra, tad reikalingas ne tik profesionalumas bei kvalifikacija, bet ir mokėjimas bendrauti, prieiti, paguosti. Be to, kaip sakė D. Vedegienė, šio skyriaus slaugytojų darbas nuo kitų skiriasi tuo, jog jos mažiesiems pacientams atlieka ypatingą kateterio įvedimo procedūrą. „Kartais reikia tikrai nemažai pasakų pasekti kol tas drugelis (kateteris – red.) atsiranda vaiko rankytėje, o jei, tarkim, kūdikėliui tik dvi savaitės, tai atidumo reikia dar daugiau. Be to, už durų laukia nerimaujantys tėveliai, manantys, kad kankini jų vaiką“, - apie darbo specifiką pasakojo vyriausioji slaugytoja. Ji pabrėžė, kad mažieji pacientai yra labai mieli ir suteikia daug energijos. „Jei Slaugos skyriuje ligoniai iš tavęs dažnai ima energiją, tai pas mus jos suteikia“, - tikino slaugytoja.
 
15 lovų turintis skyrius šiais metais Slaugytojų dieną mini itin džiugiai. Čia nuo praėjusių metų gruodžio iki šių metų kovo vyko remonto darbai, tad dabar patalpos daug jaukesnės, šviesesnės, buvo atnaujinti kai kurie baldai, nupirkta šiek tiek naujos įrangos. Kol vyko remontas, skyrius glaudėsi buvusiose Akušerijos ir ginekologijos skyriaus patalpose. Be to, skyriuje ne pirmus metus veikia Infekcinis blokas, kuriame izoliuojami infekcinėmis ligomis sergantys ligoniukai. Čia įrengtos kelios palatos, atskiras sanitarinis mazgas ir saugant, kad nebūtų užkrečiami kiti skyriaus pacientai rekomenduojama būti tik tose patalpose. „Tai parodo tikrai aukštą skyriaus higienos kultūrą“, - tikino ligoninės vyriausioji slaugos administratorė Danutė Duobienė.

D. Vedegienė džiaugiasi ne tik administracijos dovana - naujomis patalpomis, bet ir darniu kolektyvu. „Nors etatų šiek tiek sumažėjo, liko labai geras slaugytojų kolektyvas. Jei ir kyla kokie nesutarimai, visuomet problemas sprendžiame viduje. Be to, daugelį metų dirbant drauge dažnai viena kitą suprantame iš žvilgsnio“, - tikino Vaikų ligų skyriaus vyriausioji slaugos administratorė.

Visgi jei tam tikrų nesklandumų išspręsti nepavyktų, ginti ir užtikrinti slaugytojų interesus visuomet pasirengusi Šakių slaugytojų sąjunga, kuriai jau penktieji metai vadovauja pirmininkė Laima Singaitienė. 2007 metais įsteigtai sąjungai, kuri kažkada vadinosi Gailestingųjų seserų sąjunga, šiuo metu priklauso 111 narių. Pasak pirmininkės, sąjunga ne tik gina savo narių darbo, ekonomines, socialines teises bei interesus, bet ir rūpinasi savo narių darbo profesiniu pasirengimu, sudaro palankias sąlygas kelti kvalifikaciją, savarankiškai rengia ir vykdo veiklos programas. „Džiaugiamės draugiškais santykiais su administracija – kartu organizuojame šventes, rengiame susitikimus, sudarome sąlygas paskaitas išklausyti mūsų ligoninėje, tad nereikia vykti į Vilnių ar Kauną“, - teigė L. Singaitienė. Už pagalbą siekiant bendrų tikslų ji dėkinga ir sąjungos valdybai – Raselei Juškienei, Violetai Ulinskaitei, Eugenijai Mureikienei, Adijai Diržiuvienei bei skyrių vyriausiosioms slaugos administratorėms. „Kiekvieną dieną besiaukodamos, besirūpindamos ir skirdamos savo dėmesį žmogui, kuriate mažus ir didelius stebuklus, linkiu profesionalumo, kantrybės ir geranoriškumo. Tegul kasdienybė būna kupina ne vien žmonių skausmo, bet ir nuoširdžių dėkingumo žodžių“, - sveikinimo žodžius profesinės dienos proga išsakė sąjungos pirmininkė.

Ši Slaugytojų diena Šakių ligoninėje buvo kitokia. Nebuvo renginio su gausybe Padėkos raštų bei valdžios atstovų sveikinimais, o suplanuota išvyka į Gelgaudiškio dvaro rūmus, aplankyta teatralizuota ekskursija dvaro takais, pabendrauta, pasikalbėta, pasidalinta patirtimi, pasidžiaugta nuveiktais darbais bei pasiektais rezultatais ir su optimizmu žengiama į rytojų, kur vėl laukia pacientai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.