Galimybė duoti kraujo šakiečių nesudomino

kraujo_donorystePirmadienį Šakiuose viešėjo Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos specialistai, kurie ragino tapti donorais ir duoti kraujo. Visgi šakiečių ši akcija nesudomino.

Nuotr. Iš viso kraujo davė 13 šakiečių, iš jų tik trys – nemokamai.

Pasak klinikų registratorės Gretos Grigentytės, jie nuolat važinėja po įvairius Lietuvos miestus ir miestelius bei kviečia žmones duoti kraujo. Nors Santariškių klinikos skatina nemokamą donorystę, visgi dažniausiai žmonės kraujo duoda su sąlyga, kad gaus už tai atlygį. Šakiai – ne išimtis. Iš viso kraujo davė 13 šakiečių, iš jų tik trys - nemokamai. Tiems, kurie pasirinko atlygintiną donorystę, sumokėta po 40 litų, kaip ir numato įstatymas. Tiesa, nemažai buvo tokių šakiečių, kurių buvo žemas hemoglobino lygis, tad jie negalėjo būti donorais. Visgi, kaip pastebėjo G. Grigentytė, apsilankymas mūsų mieste juos gana nuvylė, nes kraujo paimta itin mažai. „Tikrai nedaug. Pavyzdžiui, Širvintuose kraujo paėmėme iš 40 tinkamų žmonių“, - teigė registratorė.
Klinikos tokius važiavimus renkasi dėl to, kad trūksta kraujo, o jo duoti į Vinių kiekvienas neprivažinės. Tad stengiamasi siūlyti alternatyvą, į kurią žmonės ne visuomet pažvelgia geranoriškai. Viešnia teigė, kad dažniausiai trūksta rečiausios -  ketvirtos grupės kraujo.

Tiesa, iš anksto tikriausiai retas šakietis žinojo, kad pirmadienį Šakių kultūros centre bus galima duoti kraujo. Tik tą pačią dieną pasinaudoti šia galimybe kvietė keletas netoliese padėtų reklaminių stendų, į kuriuos, kaip galima spėti, šakiečiai nelabai atkreipė dėmesį.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.