Gripo epidemija kol kas nesutrikdė mokyklų darbo

karantinasGintarė MARTINAITIENĖ
 
Išaugus segančiųjų skaičiui, nuo antradienio Šakių rajone paskelbta gripo epidemija. Marijampolės visuomenės sveikatos centras atkreipia dėmesį, kad sergamumo rodikliai viršija epideminį lygį visose apskrities savivaldybėse. Tuo tarpu mokinių sergamumas nėra toks didelis ir mokyklos kol kas dirba įprastu ritmu.
 
Nuotr. Išaugus sergančiųjų skaičiui ir paskelbus epidemiją, Šakių ligoninė jau ėmėsi saugumo priemonių ir apribojo ligonių lankymą.
 
Peržengtas epideminis lygis
 
Gripo epidemija skelbiama, kai 10 tūkst. gyventojų tenka 100 atvejų. Šiuo metu Šakių rajone bendras sergančiųjų skaičius yra 163 atvejai 10 tūkst. gyventojų. Lyginant su ankstesniąja savaite, rajone gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų skaičius išaugo nuo 363 atvejų iki 556 atvejų per praėjusią savaitę. Specialistai tikina, kad žmonės serga masiškai, gydymo įstaigose didžiuliai žmonių srautai. Epideminis lygis yra peržengtas ne tik apskrityje, bet ir visoje šalyje. Trečiadienį epidemija buvo paskelbta daugiau nei pusėje visos šalies savivaldybių – 40 iš 60. Ankstesniais metais tokių savivaldybių būdavo nuo 10 iki 20, rečiau – 30 savivaldybių. Toks didelis sergamumas, koks registruojamas šiuo metu buvo pasiektas 2005 – 2006 metais. Svarstoma, ar dėl augančio sergančiųjų skaičiaus nereikės šalyje skelbti ekstremalios situacijos. Apskrityje daugiausiai sergančiųjų registruota Marijampolės savivaldybėje – 1223, antroje vietoje yra Šakiai. Mažiausiai sergančiųjų praėjusią savaitę buvo Kazlų Rūdos savivaldybėje.

Mokyklose sumažėjo

Paskelbus epidemiją rajone, Švietimo ir sporto skyrius apie tai informavo visas ugdymo įstaigas, tačiau kol kas poreikio nutraukti pamokas nėra. „Priešingai nei ankstesnę savaitę, nuo pirmadienio vaikų padaugėjo ir sergančių mažėja. Tikrai nėra bloga situacija“, - teigė Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Vyda Pranckevičienė. Ji atkreipė dėmesį, kad kiekviena mokykla žiūrės pagal esamą situaciją ir jei sergančiųjų skaičius išaugs, pamokos bus nutraukiamos. „Kol kas tokių mokyklų nėra“, - pabrėžė vedėja. Duomenys renkami ir kiekvieną dieną perduodami Visuomenės sveikatos centrui, tad situacija gali bet kada pasikeisti. Pavyzdžiui, praėjusią savaitę ne vienoje ugdymo įstaigoje problema buvo su pedagogais bei kitais suaugusiais specialistais, nes jų sergamumas buvo didesnis nei vaikų. Pasak V. Pranckevičienės, darželiuose sergančiųjų skaičius taip pat sumažėjęs, tačiau net ir priešingu atveju užsiėmimai juose turėtų vykti, nes jie yra paslaugos teikėjai. „Tai gal vienas serga, kitas ne, bet nesergančių vaikų tėvai juos turi turėti kur palikti, tad darželiai dirbtų bet kuriuo atveju“, - sakė Švietimo ir sporto skyriaus vedėja. Be to, pastebima, kad kai kurie tėvai vaikų į švietimo įstaigą neleidžia ne todėl, kad serga, o todėl, kad tiesiog bijo užsikrėsti.

Epidemija – dėl saugumo

Tad galbūt be reikalo pučiamas burbulas ir keliamas ažiotažas? Marijampolės visuomenės sveikatos centro Šakių skyriaus vyresnioji specialistė Marija Grybinienė teigė, kad reikia džiaugtis, jei mokinai serga mažiau, nes bendras sergamumas viršija rodiklius. Be to, sergančiųjų skaičius nuolat kinta ir tai, kad kažkas neserga šiuo metu, kaip kalbėjo specialistė, nereiškia, kad nesirgs kitą dieną. „Epidemija ir skelbiama ne tam, kad būtų uždaromas mokyklos, o tam, kad būtų imtasi saugumo priemonių“, - teigė M. Grybinienė. Visgi ne tik ji, bet ir kiti kalbinti medicinos specialistai akcentavo, kad tai, jog paskelbta epidemija – tik teigiamas dalykas, nes atkreipiamas žmonių dėmesys, imamasi prevencinių saugumo priemonių. Epidemijos metu rekomenduojama nutraukti užsiėmimus mokyklose, jei dėl ligos mokyklos nelanko daugiau nei 20 proc. mokinių, taip pat gydymo įstaigose riboti ligonių lankymą, riboti masinius renginius, neplanuoti naujų, gerai vėdinti ir drėgnai plauti patalpas, dažnai plauti rankas, vengti kontakto su sergančiaisiais ir pan. Šiuo metu karantinas paskelbtas Šakių ligoninėje, ribojamas ligonių lankymas. Redakcijos žiniomis, kai kuriose seniūnijose dėl didelio sergančiųjų skaičiaus jau teko atšaukti suplanuotus renginius.

Lietuvoje šiais metais oficialiai yra patvirtintos septynios mirtys dėl gripo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.