Baiminamasi tymų proveržio

svirkstasUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (toliau – ULAC) informavo, kad šiais metais nuo balandžio 25 d. iki gegužės 30 d. Lietuvoje užregistruoti 27 susirgimų tymais atvejai. Kol kas sergantys tymais registruojami tik Vilniaus mieste, tačiau, žinant, kad tymų virusas yra ypatingai lakus ir kontaktavusių asmenų su sergančiuoju imlumas yra iki 95 proc., manoma, kad tymų protrūkiai gali kilti ir kitose šalies teritorijose.
 
Specialistai ypač didelį dėmesį skiria skiepams, nes teigiama, kad tai vienintelė apsisaugojimo priemonė. Jeigu vaikai neskiepyti nuo tymų pagal kalendorių, patariama nerizikuoti jų sveikata ir kreiptis į šeimos gydytoją. Kadangi tymais susirgo 24 suaugę asmenys (nuo 20 iki 68 m. amžiaus), kurie buvo skiepyti viena tymų vakcinos doze arba nesirgę ir visai neskiepyti, raginama nebūti abejingais savo sveikatai. Asmens sveikatos priežiūros įstaigos, vykdančios imunoprofilaktiką, iš ULAC vakcinų sandėlio gali neatlyginamai paimti kombinuotos tymų, raudonukės ir epideminio parotito vakcinos ir skiepyti nepilnai ar visai neskiepytus, nesirgusius suaugusius asmenis. Dėl skiepų reikėtų kreiptis į savo gydymo įstaigą.

Šiuo metu labai dideli tymų protrūkiai registruojami Gruzijoje ir Jungtinėje Karalystėje. ULAC duomenimis, Gruzijoje tymais serga apie 3800 asmenų, registruotos 2 mirtys, viena jų – 11 mėnesių kūdikio. Jungtinėje Karalystėje registruota apie 1500 tymų atvejų, 1 žmogus mirė.

Marijampolės apskrityje susirgimų tymais nebuvo registruota nuo 2002 metų, tik 2011 metų gegužės - birželio mėnesiais buvo registruoti šeši pavieniai atvejai (visi – suaugusieji). Du ligoniai 7-23 dienų laikotarpyje iki išbėrimo buvo išvykę į užsienį (Airiją, Vokietiją). Nebuvo nurodytas nė vienas kontaktas su sergančiuoju žmogumi.

Pagrindinis tymų infekcijos šaltinis - sergantis žmogus. Dažniausiai ši liga perduodama oro lašeliniu būdu. Neturint imuniteto, tymų virusai patenka į kraują, nesant ligos požymių dauginasi ir infekuoja įvairius užsikrėtusiojo audinius (limfmazgius, odą, inkstus, kepenis, žarnyną). Inkubacinio periodo pabaigoje virusų būna nosiaryklėje, iš infekuotojo jie išsiskiria su seilių lašeliais, todėl toks asmuo tampa pavojingu aplinkiniams. Tymai labai sumažina sergančiojo atsparumą bakterijoms, todėl net 56-86 proc. visų mirusiųjų nuo tymų mirties priežastimi tampa pneumonija.

Inkubacinis ligos periodas 7-9 dienos, kartais - iki 21 dienos. Liga prasideda karščiavimu, kosuliu, sloga, akių junginių uždegimu. Po 1–2 dienų nuo ligos pradžios išberia pirmiausia galvą, vėliau bėrimas „leidžiasi“ žemyn, apima liemenį, galūnes. Bėrimui nykstant jo vietoje dar kurį laiką išlieka rusva pigmentacija. Sergant tymais dažnai dar prisideda viruso sukeltas plaučių uždegimas, gerklų pakenkimas (krupas), rečiau – smegenų uždegimas (encefalitas). Dažniausios tymų komplikacijos – pneumonija, laringitas, otitas.

Ligos profilaktika – skiepai, ligonio izoliavimas ir gydymas, sąlytį su sergančiuoju turėjusių asmenų skiepijimas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.