Kovai su vaikų tuberkulioze vienijamos specialistų pastangos

Sveikatos apsaugos viceministrė dr. Jadvyga Zinkevičiūtė ir Sveikatos apsaugos ministerijos asmens ir visuomenės sveikatą kuruojantys specialistai praėjusią savaitę aptarė opius vaikų sveikatos klausimus – nuo epidemiologinės tuberkuliozės (TB) situacijos Lietuvoje iki šios sveikatai ypač pavojingos ligos profilaktikos ir kontrolės mechanizmų.
 
Vaikų sergamumas tuberkulioze tampa vis aktualesne ir opesne problema, tad praėjusią savaitę ministerijoje susirinkusios gausios specialistų pajėgos svarstė, kaip gerinti situaciją.

Pasak sveikatos apsaugos viceministrės J. Zinkevičiūtės, vaikų tuberkuliozei, diagnostikai, gydymui, profilaktikai ir prevencijai turi būti skiriamas ypatingas valstybės dėmesys. Ji kalbėjo, kad reaguojant į Lietuvos vaikų pulmonologų ir Lietuvos pediatrų draugijų vaikų TB konferencijos medžiagą ir prašymą peržiūrėti vaikų tuberkuliozei stabdyti būtinų priemonių organizavimą, nuspręsta susisteminti siūlymus tolesnei bendrai veiklai, surinkti už TB kontrolę atsakingų asmenų ataskaitas, prireikus – sukurti darbo grupę vaikų sveikatos problemoms šios srityje spręsti.

Vilniaus universiteto Vaikų ligų klinikos prof., habil. dr. Arūnas Valiulis išreiškė susirūpinimą dėl vaikų sergamumo TB šalyje: „Lietuvos vaikų sergamumas TB išlieka vienas didžiausių Europos Sąjungoje. 2012 m. registruota 13,9 TB atvejų 100 tūkst. vaikų. Didėja atvira TB susirgusių vaikų skaičius – 23 proc. visų 2012 m. TB sirgusių vaikų. Daugėja vaistams atsparios vaikų TB atvejų. Visi mokyklą pradedantys lankyti vaikai bei vaikai, kurių aplinkoje buvo sergančiųjų TB, turi būti patikrinti, atliekant tuberkulino mėginius, tačiau praėjusiais metais patikrinta tik 47,2 proc. pirmaklasių ir 58,6 proc. rizikos grupių vaikų“. Bendra susitikime dalyvavusių vaikų gydytojų nuomone, valstybėje iki šiol nėra vaikų TB kontrolės strategijos, liga dažnai diagnozuojama susirgus jau pažengusiomis TB formomis, netinkamai organizuota sergančiųjų kontaktinių asmenų paieška, socialinė pagalba ligonių šeimoms.

Marijampolės apskrityje vaikų sergamumo tuberkulioze rodikliai jau nuo 2004 metų apie du kartus viršija Lietuvos sergamumo rodiklius. Pernai apskrityje tuberkulioze susirgo septyni vaikai. 2004 – 2012 metais nustatyta 18 atviros vaikų tuberkuliozės atvejų. Ši liga plinta tiek ikimokyklinio, tiek mokyklinio ugdymo įstaigose. 2012 metais Marijampolės apskrities teritorijoje diagnozuoti 125 nauji ligos atvejai. Šakių rajone tokių ligonių buvo 17.

Susitikimo dalyviai pritarė siūlymams toliau svarstyti galimybę sudaryti darbo grupę vaikų TB problemoms kompleksiškai spręsti. Planuojama kurti efektyvesnę šios ligos kontrolės sistemą, atnaujinti gydymo metodikas, rengti atitinkamų teisės aktų pakeitimus, spręsti aprūpinimo vaistiniai preparatais problemas, gerinti profilaktiką ir švietimą, spręsti šioje srityje dirbančių specialistų kompetencijos, kvalifikacijos kėlimo klausimus, skirti už vaikų TB profilaktiką ir kontrolę valstybėje atsakingas specialistų komandas, įtraukti į profilaktinį darbą visuomenės sveikatos centrus, visuomenės sveikatos biurus, visuomeninius judėjimus ir kt.     
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.