Atkreipia dėmesį į nesveiko pastato sindromą

Pasaulio sveikatos organizacija pateikė stulbinančią išvadą: pasirodo, kad oro, esančio patalpų viduje, kokybė svarbesnė žmogaus sveikatai ir gerovei nei lauko oro.
 
Ekologų vertinimu, oras patalpose gali būti 4-6 kartus labiau užterštas nei išorėje, net 25% medžiagų, aptiktų patalpų ore, turi žmogui kenksmingų savybių. Kadangi didžiąją laiko dalį šiuolaikinis žmogus praleidžia patalpose, jų mikroklimatas daro milžinišką įtaką.

Pasirodo, dirbti biure taip pat gali būti kenksminga sveikatai pirmiausiai vien dėl nuolatinio elektromagnetinio fono. Pertvaros tarp kabinetų leidžia laisvai pasklisti elektromagnetinėms bangoms po visą aukšto erdvę. Jūsų elektronika kartu su analogiška technika, dirbančia pas kaimynus, sukuria nuolatinį, veikiantį beveik kiaurą parą „elektroninį foną“. Pridėkite dar mobiliuosius telefonus, kondicionierius, liftus, ventiliatorius. Nuolatinis buvimas elektromagnetiniame lauke pamažu veikia nervų sistemą, vidaus organus, kvėpavimo sistemą ir didžiausią žmogaus kūno organą, skirtą apginti organizmą nuo neigiamų išorinių veikmių, – odą.

„Nesveiko pastato sindromo“ susiformavimą sąlygoja biologiniai teršalai (mikroskopiniai grybai, erkutės ir kt.),  cheminiai teršalai, lakūs organiniai junginiai, panaudoti statybos darbuose. Jų patalpose gali būti dešimtis kartų daugiau negu išorėje, randami dirbtinėse kiliminėse dangose, linoleume, plastike ir t.t. Sunkiųjų metalų junginiai dažnai aptinkami pastatų, statytų iki 1990 m., apdailos medžiagose. Svarbus ir fizikinis faktorius. Dauguma užsienio autorių pabrėžia, kad pagrindinė „nesveiko pastato sindromo“ priežastis yra netinkama oro kondicionavimo ir vėdinimo sistema. Vėdinimas yra viena pagrindinių profilaktikos priemonių.

Sąvoka „Nesveiko pastato sindromas“ atsirado XX a. 9-ojo dešimtmečio pradžioje. Ja buvo apibrėžiama medicininė-ekologinė problema, susieta su įvairios paskirties patalpų poveikiu žmogaus sveikatai (tai simptomų, tokių kaip odos, akių, nosies, gerklės gleivinių dirginimas arba sausumas) visuma. Šie simptomai iš pradžių pasireiškia tik būnant nesveikose patalpose, o vėliau gali kamuoti ir iš jų išėjus – žmonės ima skųstis galvos skausmais, alerginėmis reakcijomis, greitu nuovargiu, akių ir kvėpavimo organų gleivinių uždegimais, paaštrėjusiu jautrumu kvapams.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.