Ligonių dieną paminėjo mišiomis

ligoniu dienaPer metus Šakių ligoninėje gydosi apie 4000 mažiau ar daugiau negaluojančių pacientų. Pasirodo, čia pasirūpinama ne tik jų kūno, bet ir dvasios sveikata. Ne veltui Ligonių diena tradiciškai buvo paminėta šv. Mišiomis.
 
Nuotr. D. Stanaitienė (kairėje) ir M. Merčaitienė  teigė, kad ne visi ligoniai pasirengę pokalbiams apie Dievą.
 
Antradienį Šakių ligoninės pacientai ir personalas rinkosi į koplyčią, kurioje jau 22 kartą buvo minima Ligonių diena. Vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis linkėjo svarbiausių dalykų – dvasinės stiprybės ir fizinio tvirtumo, jam antrino ir Šakių ligoninės vyriausioji slaugos administratorė Danutė Duobienė, teigdama, kad sunkioje kasdienybėje ligoniams būtina palinkėti kantrybės.

Mišiose daugiausiai dalyvavo senyvo amžiaus žmonės, kurie džiaugėsi puikiomis ligoninės sąlygomis, gyrė gydytojus. „Kadangi man gyvenimas nelėmė geros sveikatos, nuo jaunų dienelių aš su daktarėliais“,- kalbėjo Liudvina iš Sintautų, šiemet atšventusi 77 metų gimtadienį. „Norėčiau prisiminti tuos gydytojus, kurie čia dirbo kažkada, nes mes juos lyg ir užmirštame, bei padėkoti tiems, kurie mumis rūpinasi šiandien. Gydausi vidaus ligų skyriuje ir noriu pasakyti, kad jis labai gražiai sutvarkytas, labai švarus, čia viskas prižiūrėta, čia dirba nuostabūs žmonės “,- kalbėjo dėkinga pacientė.

Kiekvieną ankstyvą trečiadienio rytmetį, dar prieš gydytojų vizitaciją, ligonių palatų duris praveria Marijos legiono savanorės, kurių tikslas – užrašyti sergančiuosius sakramentams. Dvi tikėjimui atsidavusios moterys – Marija Merčaitienė ir vaistininke dirbanti Danutė Stanaitienė pasakojo, kad ne visi ligoniai nori su jomis kalbėtis, tačiau yra tokių, kurie noriai atsiveria ir leidžia prisiliesti prie savo sielos žaizdų. Kaip teigė D. Stanaitienė, tai be galo įkvepia, nes tenka matyti jaudinančių atsivertimų. „Neseniai priklausomybės liga sergantis žmogus man prisipažino apie savo problemą ir tarė: „Padėkite man“. Esu labai sujaudinta jo pasiryžimo, tuoj pat suradau asmenį, kuris sutiko ateiti jam pagelbėti“,- kalbėjo D. Stanaitienė.

M. Merčaitienė teigė, kad Dievas nemėgsta prievartos, todėl ir pokalbiai tikėjimo tema turi būti švelnūs: toli gražu ne kiekvienas yra pakankamai subrendęs priimti tikėjimo tiesas. „Ligonius reikia padrąsinti, paguosti, kitiems net ir parodyti kryptį“,- pasakojo M. Merčaitienė. Ji akcentavo, kad Ligonių sakramentas yra skirtas ne tik mirtiniems ligoniams: „Sakramentas padeda greičiau sveikti. O kartais juk ir labai paprasta operacija gali baigtis mirtimi. Sakoma: „Ai, aš dar nemirsiu, man dar nereikia, važiuoju namo“. Daug būna tokių, kurie ir neparvažiuoja... Todėl visada verta priimti sakramentą, nes tada už ligonį yra meldžiama Dievą grąžinti jam sveikatą. Aišku, jei tai yra naudinga jo sielos išganymui. Jei nenaudinga – Dievas tai mato ir pasišaukia žmogų pas save. Tada jam suteikiami visuotiniai atlaidai ir jis regi Dievą“,- kalbėjo M. Merčaitienė.

Ligonių sakramentą nori priimti maždaug ketvirtadalis visų ligoninėje besigydančiųjų, jie visi yra žymimi registracijos knygoje.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.