Mokykla nėra viskas

lenkaiAsta GVILDIENĖ
 
Birželio 4 – 7 d. Šakių „Varpo“ mokykloje lankėsi aštuoni Veršchovo Jono Pauliaus II gimnazijos (Lenkija) mokytojai. Jie inicijavo ir pakvietė mūsų pedagogus kartu vykdyti projektą „Mokykla nėra viskas. Kaip jaunimas Lenkijoje ir Lietuvoje leidžia laisvalaikį?“, kurį finansuoja Lietuvos – Lenkijos jaunimo mainų fondas.
 
Nuotr. Per J. Daniliausko jubiliejinės parodos atidarymą mokytojai iš Lenkijos noriai įsitraukė į bendro paveikslo kūrimo procesą.
 
Tikslas – pasisemti patirties
 
Pasak projekto koordinatorės, Šakių „Varpo“ mokyklos anglų kalbos mokytojos Daivos Mažeikienės, su Veršchovo Jono Pauliaus II gimnazijos bendruomene - 93 mokiniais ir 17 mokytojų – jie pažįstami jau gana seniai. Prieš ketvertą metų Lenkijoje viešėjo ir kartu pirmąjį bendrą projektą įgyvendino „Varpo“ mokyklos tautinių šokių kolektyvas „Pynė“, vadovaujamas Vitalijos Venienės.

Lenkų mokytojų vizitas Šakiuose - tai yra pirmoji projekto dalis. Čia jie domisi, ką mūsų moksleiviai veikia po pamokų. Nori pamatyti, kokias galimybes turiningai praleisti laisvą laiką turi mūsų jaunimas. Tad jų tikslas – ne tik pasisemti patirties, bet ir pamatyti save iš šalies.

Pristatydami projektą, mokytojai iš Veršchovo Jono Pauliaus II gimnazijos konferencijos dalyvius supažindino su savo mokykloje atliktu tyrimu, kaip jų mokiniai leidžia laisvalaikį ir kiek laiko gali skirti sportui ar kitokiems popamokiniams užsiėmimams.  Rezultatai parodė, kad skirtumas tarp mūsų ir lenkų moksleivių nedidelis – didžioji dalis „sėdi“ socialiniuose tinkluose, klausosi muzikos arba sportuoja.
 
Domėjosi popamokine veikla

Svečiai turėjo progą įsitikinti, kad mūsų jaunimas pakankamai aktyvus, daugelis lanko ne po vieną, o po keletą būrelių. Be to, „Varpo“ mokykla išsiskiria ypatingu meniniu ugdymu. Čia visada daug dėmesio buvo skiriama mokinių kūrybiškumui. Kas nežino „Varpo“ dramos studijos, kuriai vadovauja Vilija Meškaitienė, tautinių šokių kolektyvo „Pynė“, muzikos mokytojos Ingiros Jakienės moksleivių ansamblių ir solistų pasirodymų.

Projekto dalyviai pasidairė ir po kitas įstaigas bei organizacijas. Jie viešėjo Plokščių mokykloje – daugiafunkciame centre, susitiko su Atviro jaunimo centro ir Jaunimo kūrybos ir sporto centro darbuotojais, Šakių meno mokyklos mokytojais. Taip pat noriai dalyvavo Zanavykų muziejaus organizuojamoje edukacinėje pamokoje „Angelai“ ir jubiliejinės mūsų kraštiečio menininko Jono Daniliausko personalinės parodos atidaryme.

Laukia atsakomasis vizitas

 „Lenkai su baltu pavydu žiūrėjo į mūsų jaunus žmones, kurie be galo iniciatyvūs ir noriai dalyvauja įvairiose veiklose, - atviravo D. Mažeikienė. - Jų nedidelės bendruomenės mokinius sunku sudominti kažkuo daugiau nei sportu.“

Spalio mėnesį bus vykdoma antroji šio projekto dalis – aštuoni „Varpo“ mokyklos mokytojai su atsakomuoju vizitu vyks į Veršchovo Jono Pauliaus II gimnaziją. Projekto koordinatorės teigimu, mūsų pedagogai pasistengs jų bendruomenei pasiūlyti kažką naujo. Galbūt net pavyks lenkų moksleivius sudominti kažkuo daugiau nei sportu, atitraukti nuo išmaniųjų telefonų ar kompiuterių ekranų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.