Suaugusiųjų švietimo koordinatorius išspręs įsisenėjusį skaudulį

pauliukenasGiedrė MERČAITIENĖ

Iki gruodžio 15 d. LR Švietimo ir mokslo ministerijai Šakių rajono savivaldybės administracija turi pateikti atsakymą apie savivaldybėje paskirtą suaugusiųjų švietimo koordinatorių. Manoma, tokio etato atsiradimas padės pajudinti ledus sprendžiant įsisiejusią problemą dėl Švietimo pagalbos centro įsteigimo.

Nuotr. Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas sako, kad suaugusių švietimo koordinatorius duotų pradžią Švietimo pagalbos tarnybos atsiradimui rajone.

Įsigaliojo įstatymas

Šių metų sausio 1 d. įsigaliojo neformaliojo suaugusių švietimo ir tęstinio mokymo įstatymas. Šio įstatymo paskirtis suteikti teisines garantijas įgyvendinti įgimtą teisę visą gyvenimą ugdyti savo asmenybę. Kiekviena šalies savivaldybė privalo suaugusiam asmeniui suteikti galimybę būti aktyviu demokratinės visuomenės nariu, kad įgytos žinios ir gebėjimai padėtų atrasti naujų gyvenimo spalvų. Skatinti ne tik gerinti profesinius įgūdžius, bet ir kurti prasmingą laisvalaikį. Svarbi funkcija tenka savivaldybėms koordinuojant, planuojant ir įgyvendinat suaugusiųjų neformalųjį švietimą ir tęstinį mokymąsi. Daugelis šalies savivaldybių jau džiaugiasi nuveiktas darbais.

Pajudės ledai

Nors savivaldybės Švietimo ir sporto skyrių ministerijos laiškas apie privalomą įstatymo įgyvendinimą pasiekė dar rugsėjį, komitetas jį svarstė tik šią savaitę. Antradienį vykusiame Rimos Rauktienės vadovaujamame Švietimo, kultūros ir sporto komitete pirmą kartą svarstytas suaugusiųjų švietimo koordinatoriaus etato įsteigimas Šakių rajono savivaldybėje. Pagal minėtąjį įstatymą koordinatorius privalės savivaldybėje įgyvendinti neformaliojo suaugusių švietimo ir tęstinio mokymosi veiksmų planą. Beje, įstatymo numatytas savivaldybių vaidmuo suponuoja, kad koordinatoriaus funkcijos nėra ir negali būti fragmentiškos.

Manoma, už suaugusiųjų švietimą atsakingo asmens atsiradimas padėtų išspręsti seniai besitęsiančią diskusiją dėl švietimo centro įsteigimo rajone.

„Šio klausimo niekaip neišsprendžiame dėl įvairių priežasčių“, – pridūrė R. Rauktienė.

Savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas mano, kad koordinatoriaus etatas turėtų būti steigiamas prie Psichologinės pagalbos tarnybos.

„Rajonas neturi pagalbos centro suaugusiems. Etatą galėtume steigti Psichologinės pagalbos tarnyboje, tada tarnyba keistų pavadinimą. Galėtų būti pavadinta Švietimo pagalbos tarnyba ir tenai vyktų suaugusiųjų švietimo darbas, būtų įsteigtas Trečiojo amžiaus universitetas ir pan., – sakė E. Pauliukėnas. – Lietuvoje yra mažai rajonų, kurie neturi švietimo centrų. Juose vyksta suaugusiųjų, mokytojų mokymas. Iki šiol rajono pedagogai naudojasi Marijampolės, Vilkaviškio, Jurbarko švietimo centrų teikiamomis kvalifikacijos kėlimo paslaugomis. Dabar rajonas nori turėti savo centrą. Jeigu Pedagoginės psichologinėspagalbos tarnyboje atsirastų šis etatas – tai būtų viso ko pradžia ir galėtume turėti Švietimo pagalbos tarnybą.“

Iki šių metų gruodžio 15 d. ministerija privalo gauti atsakymą apie savivaldybėje paskirtą koordinatorių kvalifikacijos ir profesinio mokymo plėtros centro suaugusių švietimo funkcijoms atlikti. Artimiausiu metu Švietimo, kultūros ir sporto komitete bus priimtas sprendimas dėl koordinatoriaus. Savivaldybės administracijos direktorius Evaldas Sniečkus patikino, kad bus surasta lėšų etato išlaikymui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.