Kriūkų mokykla daugiafunkciu centru nori tapti dar šiemet

kriuku mokyklaAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Švietimo įstaigų tinklo pertvarkos 2016–2020 m. bendrajame plane buvo numatyta, kad iki 2020m. rajone atsiras dar dvi mokyklos-daugiafunkciai centrai – Lekėčių ir Kriūkų. Viena mokykla daugiafunkciu centru taptų 2017 m., kita 2018 m., tačiau Kriūkų mokykla įvykius nori paankstinti.

Nuotr. Kriūkų mokyklos tarybos nuomone, šiuo metu mokyklos statuso pakeitimas nereikalautų papildomų pareigybių įvedimo, taip pat nepadidėtų aplinkos išlaikymo išlaidos.

Liko nustebę

Kriūkų mokyklos bendruomenė pareiškė norą mokyklos statusą pakeisti dar iki ateinančių mokslo metų. Praėjusią savaitę posėdžiavusiems Švietimo, kultūros ir sporto komiteto nariams šis noras buvo visiškas netikėtumas.

Kriūkų mokyklą tapti daugiafunkciu centru skatina noras mokyklos patalpose turėti sąlygas įvairiapusei bendruomeninei veiklai ir ateinančios ES paramos laikotarpio galimybės, kai mokykla-daugiafunkcis centras kartu su Kriūkų bendruomenės centru (centras įsikūręs mokyklos patalpose) galėtų teikti bendrus projektus neformaliojo jaunimo ir suaugusiųjų veiklos organizavimui. Dažnuose projektuose galima įdarbinti žmones atitinkamai veiklai vykdyti, tačiau bendruomenei tokie su darbo santykiais susiję veiksmai yra sudėtingi, nes bendruomenė nėra darbdavys. Pasikeitus mokyklos statusui šias veiklas būtų galima sėkmingai organizuoti per mokyklą-daugiafunkcį centrą.

Kriūkų mokyklos tarybos nuomone, šiuo metu mokyklos statuso pakeitimas nereikalautų papildomų pareigybių įvedimo, taip pat nepadidėtų aplinkos išlaikymo išlaidos, nes veiklos būtų organizuojamos dabar naudojamose patalpose ir būtų integruotos į šiuo metu dirbančių vadovų darbą.

Į komiteto posėdį pakvietus Švietimo skyriaus vedėją Elvydą Pauliukėną dėl tinklo pertvarkos plano tvirtinimo, jis komiteto nariams išsakė ir Kriūkų mokyklos pageidavimą. Nors raštas, kurį pateikė Kriūkų mokyklos bendruomenė, pasirašytas vasario 26 d., jis kovo 15 d. ryte dar nebuvo registruotas savivaldybės administracijoje. Tiek rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius, tiek jo pavaduotojas Edgaras Pilypaitis bei administracijos direktorius Evaldas Sniečkus pasipiktinę teigė: „Kaip galima svarstyti apie pageidavimus, jei šio rašto nė vienas dar akyse nebuvo regėjęs?“

„Informaciją pirmadienį išgirdau iš Kriūkų mokyklos direktorės lūpų“, – sakė komiteto pirmininkė Rima Rauktienė.

Tikina: papildomų lėšų nereikės

R. Rauktienė teigė, jog labai gerai prisimena, kad pokalbio su Lilija Liutviniene metu ši pasakė, jog papildomų lėšų daugiafunkcio centro įsteigimui rajono savivaldybei nereikės. Tačiau tuomet visi puikiai prisiminė Paluobių mokyklos-daugiafunkcio centro situaciją. Buvo teigiama, kad savivaldybei Paluobių mokyklos reorganizavimas į daugiafunkcį centrą nieko nekainuos, bet laikas parodė priešingus dalykus. Dėl daugiafunkcio centro steigimo mokyklos direktoriui atlyginimo koeficientas padidėjo nuo 28,928 iki 33,265, kitaip tariant, – 15 proc., ūkinėje veikloje atsirado papildomi 4,5 etato. Kas garantuos, kad tokių pokyčių nebus ir Kriūkuose?

Komiteto nariai pasikvietę Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidiją Grigaitienę teiravosi, ar visgi reikėtų Kriūkams papildomo finansavimo, keičiant mokyklos statusą, ar ne. E. Grigaitienė teigė: jeigu bus laiku susizgribta ir peržiūrėta tiek Plokščių, tiek Paluobių etatų struktūra, priimti administracijos direktoriaus įsakymai, kad neatsirastų papildomų etatų dėl pavadinimo pasikeitimo, tuomet papildomų lėšų nereikėtų.

Yra pavyzdiniai daugiafunkcio centro įstatai, kuriuos komiteto nariai siūlė pakoreguoti sutvarkant etatų klausimą. Baigiant nagrinėti pasiūlymo projektą komiteto pirmininkė Rima Rauktienė siūlė neatmesti šio Kriūkų mokyklos bendruomenės prašymo nuo rugsėjo mėnesio tapti daugiafunkciu centru.

Į planą įtraukė

Penktadienį rajono savivaldybės tarybos posėdyje pritarta švietimo įstaigų tinklo pertvarkos bendrajam planui, kurio dar šių metų skiltyje įrašyta ir Kriūkų mokykla, kuri turėtų nuo naujųjų mokslo metų tapti daugiafunkciu centru. Tarybos nariai svarstant šį klausimą turėjo nemažai minčių. Vaidas Balčiūnas siūlė, kad svarstant Kriūkų mokyklos klausimą ateityje bendradarbiautų tiek Kultūros ir turizmo skyrius, tiek Švietimo ir sporto skyrius, kad labai atidžiai būtų peržiūrėti su etatais susiję klausimai.

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas tokį Kriūkų mokyklos bendruomenės pageidavimą vertina teigiamai: atėjus mokyklų tuštėjimo laikotarpiui, lai kriūkiečiams atsiveria ir kitų veiklų paieškos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.