Darželių uždarymas – ydinga praktika?

birbilas pauliukenasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Kiekvienais metais rajono savivaldybės taryba tvirtina mokyklų ikimokyklinio ugdymo grupių skyrių atostogų grafikus. Bene kiekvienais metais kyla diskusijų, kur dėti vaikus, kai darželiai nusprendžia atostogauti?

Nuotr. Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas (dešinėje) teigė, jog vasaros metu darželis bus remontuojamas, todėl nedirbs. Visgi, atrodo, kad teks sugalvoti išeitį, nes sprendimas dėl darželio uždarymo buvo atidėtas.

Tėvų prašymai

Savivaldybės tarybos posėdžiui einant į pabaigą likus, atrodo, „lengviesiems“ klausimams, ko gero, niekas nesitikėjo, jog diskusijų bus tiek daug. Švietimo, kultūros ir sporto komiteto narė Violeta Simonavičienė dėl šių klausimų pasisakė pati pirmoji.

Pasak jos, komiteto posėdyje atsižvelgta į visus tėvų, kurių vaikai lanko darželius, prašymus. Dauguma jų sutinka, jog du vasaros mėnesius darželiai neveiktų ir vaikai į juos būtų nevedami.

Tačiau aštuoni Sintautų pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyrių „Vyturėlis“ lankančių vaikų tėvai išreiškė norą, kad darželis veiktų visos vasaros metu.

„Reikėtų ieškoti galimybių, kad tėvai galėtų vykti į darbus. Visgi aštuoni vaikai yra nemažai. Manau, turėtume atsižvelgti į tėvų prašymus ir išspręsti šią problemą“, – kalbėjo V. Simonavičienė.

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas patikslino, jog tokie prašymai yra šešių ugdytinių tėvų. Tačiau du vaikai darželį lankytų kas trečią dieną, kai tėvai dirba. E. Pauliukėno teigimu, dėl tiek vaikų skyriaus laikinai neuždaryti būtų „biskį nelogiška“.

Tiesa, Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas teigė, jog „Vyturėlis“ uždaromas, nes vasaros metu čia bus atliekami remonto darbai ir vaikams jame būtų netgi nesaugu. Vis tik rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius teigė, jog yra ir mokykla, kurioje darželinukai galėtų prisiglausti, kol bus atliekami remonto darbai, o ir kitų išeičių, jo nuomone, galima paieškoti bei rasti.

Kai kuriuose tarybos komitetų posėdžiuose kalbėta ir apie tai, kad galima svarstyti apie vaikų pavėžėjimą į Šakius, kur darželiai dirba, tačiau tarybos posėdžio metu šis variantas neaptartas.

Paisoma direktorių, ne tėvų

Rajono savivaldybės tarybos narė Irena Haase, balsuojant visais švietimo įstaigų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių ir skyrių klausimais, susilaikė. Vėliau ji paaiškino, kodėl taip pasielgė.

„Esu kategoriškai nusiteikusi prieš tokius klausimus. Grupes uždarant dviem mėnesiams tėvai pastatomi į tokią padėtį, kai jie privalo ieškotis auklių vaikams prižiūrėti, kol tėvai dirba. Mes tėvus vejame į kampą. Taip negali būti. Tai yra ydinga praktika, formuojama jau metai iš metų“, – atvirai kalbėjo I. Haase.

Grįždama prie Sintautų ugdymo skyriaus klausimo I. Haase pritarė, kad klausimas turėtų būti atidėtas, kol neišnagrinėti tėvų prašymai. Taip ir buvo padaryta. Tarybos narei pasirodė nesuprantama, kodėl uždarant darželius atsižvelgiama į mokyklų direktorių prašymus, bet ne į tėvų norus.

„Skaitant visų sprendimų preambulę, nė viename neradau, kad būtų atsižvelgta į konkrečius tėvų prašymus, jog reikia uždaryti skyrių. Visur parašyta, kad atsižvelgiama į mokyklų direktorių prašymus. Darytina prielaida, kad visgi iniciatyva yra direktorių, o po to tėvai, neturėdami kitokios išeities, tiesiog pritaria skyrių uždarymams“, – savo nuomonę išreiškė I. Haase.

Tai, kad kitų miestelių tėvai nepateikė panašių prašymų kaip sintautiškiai, tarybos narė Eglė Dragūnaitytė paaiškino labai paprastai. Jos nuomone, tėvai tiesiog informuojami, kad grupė bus laikinai uždaryta. Ir belieka su tuo susitaikyti.

Beje, posėdyje kalbėta, kad ateityje priimant tokio pobūdžio klausimus turėtų dalyvauti ir seniūnai, geriausiai žinantys situaciją.

Nesusikalba tarpusavyje

Švietimo, kultūros ir sporto komitete rajono savivaldybės mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis iškėlė mintį, jog galbūt apskritai visai bendruomenei reikėtų pagalvoti apie vaikų užimtumą vasaros metu.

„Dabar kalbame tik apie ikimokyklinio amžiaus vaikus, bet yra ir vaikai, lankantys mokyklas. Jie pamiršti, jiems neskiriamas dėmesys. Tokius klausimus turėtų spręsti visa bendruomenė. Reikia ieškoti galimybių išdėlioti atostogų grafiką taip, kad tiek ikimokyklinio, tiek mokyklinio amžiaus vaikai vasaros metu būtų užimti kiek įmanoma ilgiau“, – kalbėjo E. Pilypaitis.

Tarybos narės Dinaros Gudaitienės nuomone, svarstant tokius klausimus svarbiausias yra susikalbėjimas tarp institucijų ir pačių žmonių.

„Pavyzdžiui, Plokščių mokykla-daugiafunkcis centras prašymo laikinai uždaryti ikimokyklinio ugdymo skyrių apskritai neteikia. Jie išsprendžia vaikų užimtumo problemą. Čia ir yra pavyzdys, kaip dirba bendruomenė. O Sintautuose akivaizdžiai nesusišnekėjusi pati bendruomenė“, – įsitikinusi tarybos narė.

Tarybos narė Raminta Bastytė sakė, Kriūkuose taip pat buvo iškilęs klausimas dėl vaikų užimtumo vasaros metu, tad susirinkusi bendruomenė nusprendė, jog Kriūkų mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyrius-darželis „Pušelė“ uždarytas vasaros metu nebus.

Vasaros metu taip pat dirbs Šakių mokykla „Berželis“ bei vaikų lopšelis-darželis „Klevelis“, Lukšių Vinco Grybo gimnazijos skyrius lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.