Mokslo metus baigė su trenksmu

moksleiviai kiduliaiVieną paskutinių Kidulių pagrindinėje mokykloje veikiančio jaunųjų šaulių būrelio užsiėmimų dar ilgai prisimins ne tik moksleiviai, bet ir Kidulių seniūnijos gyventojai.

Nuotr. Vyresnieji moksleiviai „mūšyje“  atakavo, sėlino tariamo priešo link, atliko kitus taktinius manevrus.

Neaišku, ką pagalvojo netoliese mokyklos gyvenantys kiduliečiai, kai stadione pasigirdo šūviai ir sprogimai. Su tokiais įspūdingais efektais vyko paskutinis jaunųjų šaulių būrelio užsiėmimas, pasirodė šaulių būrys „Juodas vilkas“.
 
Jau nuo vasario mėnesio vyksta mokymai pagal neformaliojo vaikų švietimo Kidulių krašto jaunojo kario ugdymo programą. Juos veda šaulys Marius Jazukevičius ir dimisijos viršila Gintautas Dulaitis. 12–18 m. amžiaus moksleiviams skirta keturių pakopų programa, parengta ilgamečio kariuomenės instruktoriaus, dabar atsargos seržanto Zigmo Dangėlos. Kaip pasakojo M. Jazukevičius, vaikams pateikiamas karybos pradžiamokslis, suteikiama galimybė susipažinti su kariška tvarka, atsikratyti nepagrįstų baimių ir įsitikinimų dėl tarnybos. Nemaža dėmesio skiriama ir savęs pažinimui, kad moksleiviai apsispręstų –  sieti savo ateitį su karyba ar ne.

Kol kas vaikai dega entuziazmu ir mėgaujasi visais veiklos privalumais: nuo bendravimo su tikrais kariais, galimybės susipažinti su realiais ginklais iki kareiviškos košės.
„Visi ginklai – geri, jei tik šauna“, – juokėsi moksleiviai dalindamiesi muliažus.

Tik vyriausieji buvo išleisti į stadione vykusį „mūšį“ su tikrais šautuvais. Tiesa, Kiduliuose beveik trečdalį būrio sudaro merginos. Naujai išmokti manevrai praturtino moksleivių žinias – sėlindami tariamo priešo link per aukštą žolę stadiono pakraščiais jie pasijuto tikri kariai. Nusilakstę moksleiviai su džiaugsmu kibo į ant laužo pagamintą kareivišką košę smalsaudami, ar kariuomenėje galima pakartoti.

 Moksleiviai supažindinami su Lietuvos šaulių sąjungos veikla ir tarnyba Lietuvos kariuomenėje, ugdomas jų patriotizmas, fizinis, pradinis karinis ir psichologinis pasirengimas, drąsa, ištvermė, drausmė ir pareigingumas. Siekiama ugdyti jaunąjį šaulį būti doru piliečiu, tapti geru rikiuotės šauliu, Lietuvos kariuomenės kariu ir Lietuvos Respublikos gynėju. Kaip komentavo „Juodojo vilko“ būrio vadas Edgaras Gabševičius, jei jie visi ir netaps kariais, tai taps puikiais inžinieriais. Mat mokoma ir civilių gyvenime naudingų dalykų: kaip pasiruošti žygiui, orientuotis vietovėje, naudotis žemėlapiu, išgyventi ekstremaliomis sąlygomis ar išlaikyti asmens higieną lauko sąlygomis.

Monika Būblaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.