Naujus mokslo metus pasitinkant

Giedrė PLEČKAITYTĖ
 
Nepaisant visuotinio taupymo vajaus, rajono mokyklos naujus moklso metus pasitinka atsinaujinusios ir tikėdamos išgyventi sunkmetį. Pirminiais Švietimo ir sporto skyriaus duomenimis Rugsėjo 1-osios skambutis nuaidės 5430 rajono moksleivių.

Nuotr. Nors tikslus mokinių skaičius paaiškės tik prasidėjus mokslo metams, tačiau jau dabar aišku, kad mokinių sumažėjo.

Mažėja mokinių

Rugsėjo 1-ąją, kai kam pirmą, o kai kam jau paskutinįjį kartą nuskambės skambutis, kviečiantis į mokslo ir žinių pasaulį. Švietimo ir sporto skyriaus pirminiais duomenimis Rugsėjo 1-ąją į rajono mokyklas ateis 5430 moksleivių. Šių metų sausio pirmą dieną rajono mokyklose mokėsi 5600 mokinių. Jau keletą metų vyrauja mokinių mažėjimo tendencija. Manoma, kad naujuosius mokslo metus 170 mokinių pasitiks mažiau. Pasak Švietino ir sporto skyriaus vyresniojo specialisto Gintaro Demeniaus, mokinių mažėjimo vidurkis kasmet svyruoja nuo 200 iki 230. Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis bendrojo lavinimo mokyklose šiemet mokysis apie 425 000 moksleivių, iš jų – apie 35 000 abiturientų ir 28000 pirmokų.

Vadovų nuotaikos pasitinkant naujus mokslo metus

Pasak Šakių „Žiburio“ gimanzijos direktorės Jūratės Mozūraitienės, pasitinkant kiekvienus mokslo metus susiduriama su daugybe pūpesčių. ,,Kiekvienais metais savi rūpesčiai. Vienais metais reikia vienas problemas spręsti, kitais – kitas. Šie metai sunkūs finansiškai. Mažėja mokinio krepšelis. Mažiaus turėsime papildomo ugdymo valandų”,- kalbėjo direktorė. Direktorė mano, kad krizė, mokinio krepšelio mažinimas yra laikinos problemos. J. Mozūraitienė tikino, kad vaikus ateinančius reikia sutikti ir jiems reikia dėmesio tokio, kaip ir anksčiau. ,,Manau, kad mūsų, direktorių, užduotis – nesureikšminti taip smarkiai pinigų, nes jie ir taip labai visur reikšmingai skamba. Reikia padėti mokytojui, kad jis nebūtų nevilty. Juk buvo ir blogiau”,- kalbėjo J. Mozūraitienė. Gimnazistai bus sutikti šiltai ir su šypsena. Šakių „Žiburio“ gimnazija nejaučia mokinių mažėjimo. Pasak direktorės, klasėse vidutiniškai mokosi po 30 mokinių. Šiemet į pirmą klasę atėjo 112 gimnazistų. Pernai buvo 109 pirmokai. Gimnazijoje šiemet mokysis 119 abiturientų.

Gelgaudiškio vidurinės mokyklos direktorius Romas Dumbliaukas naujus mokslo metus pasitinka kiek liūdnesnėmis nuotaikomis. Mokyklos vadovui optimizmo nekelia tai, kad į mokyklą kasmet ateina vis mažiau mokinių. Šiemet į mokyklą ateis 26 pirmokėliai, kai pernai jų buvo 34. Abiturientų mokykloje tik 31. Gelgaudiškio vidurinės mokyklos šiemet laukia dar didesni išbandymai. Mokykla sieks gimnazijos statuso. Pasak direktoriaus D. Dumliausko, bus daroma viskas, kad miestelyje išliktų mokykla turinti gimnazijos statusą. Jis taip pat pasidžiaugė, kad vaikai laukiami sugrįžtant į kiek atsinaujinusią mokyklą.

Kriūkų vidurinės mokyklos direktorė Lilija Liutvinienė teigė, kad naujais mokslo metais nerimą kelia mažinamos mokinio krepšelio lėšos ir mažėjantis mokinių skaičius. ,,Vyrauja didesnė įtampa, atsiranda neaiškumas”,- kalbėjo direktorė. Šiemet bene mažiausiai į mokyklą ateis pirmokėlių. Jų turėtų būti tik 10. ,,Jeigu išleidome 28 abiturientus, o ateina 10 pirmokų, tai mokinių mažėja. Šiemet mokykloje turėtų sumažėti penkiais mokiniais”,- kalbėjo direktorė L. Liutvinienė.

Mokyklos pasiruošusios sutikti mokinius

Praėjusį ketvirtadienį rajono savivaldybės posėdžių salėje vykusiame rajono švietimo įstaigų vadovų susitikime buvo paskelbti mokyklų pasiruošimo naujiems moklso metams vertinimai. Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Vydos Pranckevičienės, šiemet mokiniai sugrįš į sutvarkytas ir atsinaujinusias mokyklas. Visos mokyklos patalpos suremontuotos Slavikuose. Rajono mokyklose atlikti įvairūs remonto darbai.

Švietimo ir sporto skyriaus specialistai lankydamiesi rajono mokyklose prašė, kad mokyklų vadovai įvertintų sporto aikštynų, valgyklų ir šildymo sistemų būklę. Vertinant spoto aikštynus, dvi mokyklos jų padėtį įvertino blogai. Dešimt mokyklų juos įvertino patenkinamai, normaliai – dvi, o gerai – keturios mokyklos.

Valgyklų padėtį patenkinamai įvertino trys mokyklos, normaliai – keturios, gerai – dvylika.

Šildymo sistemų būklę blogai įvertino – viena, patenkinamai – keturios, normaliai – trys, gerai – dešimt mokyklų ir labai gerai – viena mokykla.

Švietimo ir sporto skyriaus specialistų vertinimu, rajono darželiai visada tvarkingi ir prižiūrėti.

Susirinkime kalbėjęs rajono vicemeras A. Damijonaitis patvirtino, kad rajono mokyklos gerai pasiruošusios naujiems mokslo metams. „Rajone yra labai ne daug mokyklų, kurioms reikia remonto. Viena iš jų yra Šakių „Varpo“ vidurinė mokykla“,- kalbėjo vicemeras A. Damijonaitis. Artimiausiu metu šioje mokykloje bus atliekami remonto darbai. Pasak vicemero, šiandien bėdoje yra rajono darželiai. Jie įtraukti į programą, kurioje numatyta, kad dviejų metų laikotarpyje darželiai turėtų būti suremontuoti. „Turim gerus mokytojus, gerus vadovus, gerą materialinę bazę. Dirbti tikrai galima. Reikia tik vaikų“,- kalbėjo vicemeras A. Damijonaitis.

Dirbs tik kvalifikuoti mokytojai

Liepos 15 dieną Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriame nurodyta, kas turi teisę dirbti mokytoju. Naujajame įstatyme kalbama, kad mokytojais gali dirbti tik pedagoginį išsilavinimą turintys darbuotojai. Rajone yra 16 mokytojų, kurie dirba be išsilavinimo. 14 iš jų mokosi aukštosiose mokyklose. Gelgaudiškio ir Gerdžiūnų mokyklose yra po vieną mokytoją, kurios dirba turėdamos tik vidurinį išsilavinimą. Jos bus atleistos iš pareigų. 
 
Mokytojai, kurie studijuoja, diplomą turės įgyti per dvejus metus. Švietimo ir sporto skyriaus duomenimis dėl darbo kreipėsi lietuvių kalbos, vokiečių kalbos, fizikos, matematikos, geografijos, kūno kultūros, istorijos mokslus baigę specialistai.

Klasių komplektavimas

Nuo naujų moklso metų keičiasi klasių komplektavimo tvarka. Pagal naujai patvirtintą Švietimo ir mokslo ministerijos tvarką, numatyta didinti klasių koncentro mokinių vidurkį. Tai reiškia, kad klasėse turi būti daugiau mokinių. Mokinių skaičius didės atsižvelgiant į mokyklos statusą. Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiojo specialisto G.Demeniaus, kai kurioms mokykloms šis komplektavimas bus liūdanas.

Apie egzaminus

Susirinkime kalbėjęs specialistas G. Demenius pasidžiaugė gerais praėjusių metų abitūros egzaminų rezultatais. Šiemet pirmą kartą valstybiniai lietuvių kalbos egzaminai buvo tikrinami Šakiuose. Anot G. Demeniaus, šiųmetis egaminų tikrinimas buvo sėkmingas. Egzaminų centre kalbama, kad nuo kitų metų kai ir kurių kitų egzaminų vertinimas vyks Šakiuose. Vykdant brandos egzaminų sesiją, daugiau problemų būta dėl to, kad egzaminai buvo prilyginti valstybinei paslapčiai. Praėjusieji abitūros egzaminai, specialstų vertinimu, praėjo gerai.

Anksčiau baigsis mokslo metai

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis mokslo metai 6 - 11 klasių mokiniams sutrumpės viena savaite. Jie baigsis birželio 11 dieną. Dvyliktokams ir dešimtokams mokslo metai baigsis gegužės 28 dieną.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.