Gimnazijos prašymas patinka ne visiems

daniliauskas mozuraitiene
Nuotr. Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas teigia, kad Jūratės Mozūraitienės vadovaujamoje Šakių „Žiburio“ gimnazijoje, suformavus keturis pirmos klasės komplektus, bus neteisinga jo vadovaujamos mokyklos atžvilgiu.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ  

Antradienį po neeilinio rajono savivaldybės tarybos posėdžio į kitą posėdį rinkosi Švietimo, kultūros ir sporto komiteto nariai. Jie svarstė vieną vienintelį klausimą, dėl kurio užvirė daug aistrų. Leisti ar neleisti Šakių „Žiburio“ gimnazijai komplektuoti papildomą pirmokų klasę?

Nori keturių klasių

Vasario pabaigoje Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė kreipėsi į rajono savivaldybės administraciją dėl bendrojo ugdymo klasių komplektavimo ateinantiems mokslo metams. Prašyme numatyta, kad nuo kitų mokslo metų, jei tam pritartų rajono savivaldybės tarybos nariai, gimnazijoje būtų komplektuojamos keturios pirmosios gimnazinės klasės. Žiburiečiai pateikdami tokį prašymą remiasi tuo, kad 2015 m. gavo 112 norinčių mokslus tęsti gimnazijoje prašymus, tačiau priimti buvo tik 93 mokiniai. 2016 m. gimnazija gavo 107 prašymus, tačiau priėmė 93 mokinius.

Toks išreikštas noras sukėlė „Varpo“ mokyklos direktoriaus Vito Daniliausko bei visos mokyklos bendruomenės pasipiktinimą. Sužinoję apie tokį gimnazijos prašymą varpiečiai taip pat nesėdėjo rankų sudėję ir kreipėsi į rajono savivaldybės administraciją. Šakių mieste „Varpo“ mokykla ir „Žiburio“ gimnazija teikia pagrindinio ugdymo antros dalies programas – 9–10 klasės arba 1–2 gimnazijų klasės. „Varpo“ mokyklos bendruomenės nuomone, gimnazijoje padidinus priimamų mokinių skaičių sudaromos prielaidos mažėti mokinių skaičiui „Varpo“ mokykloje.

J. Mozūraitienė kalbėjo, kad gimnazijoje komplektuojamos klasės su dideliu mokinių skaičiumi, nors tėvai ir neprieštarauja, kad klasėse mokosi 30 ar 31 mokinys, tačiau, jos nuomone, toks skaičius yra per didelis, todėl tiek tėvams, tiek gimnazijos bendruomenei būtų geriau, jei klasėje mokytųsi 25 mokiniai.

„Kitos mokyklos gali netekti po vieną kitą vaiką, nes pas mus ateitų 7–8 vaikais daugiau nei ateina mokytis dabar“, – komentavo gimnazijos direktorė.

Nors iš pradžių buvo planuota ir prašyme numatyta, kad keturis pirmos klasės komplektus sudarytų 105 mokiniai, dabar skaičius sumažėjęs iki 100. Vadinasi, pirmokų klasėse mokytųsi po 25 mokinius. Tačiau yra vienas dalykas, dėl ko baiminasi ne tik varpiečiai, bet, ko gero, ir kitos mokyklos. Vyriausybės sprendime numatyta, kad klasių komplektus gali sudaryti iki 30 mokinių. Tad kur garantija, kad „Žiburyje“ bus formuojamos klasės po 25 mokinius?

2012 m. rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimą dėl klasių komplektavimo, kuriuo numatyta, kad „Žiburio“ gimnazijoje bus komplektuojamos keturios klasės po tris komplektus. Anot direktorės, gimnazija šio sprendimo laikėsi, nors ir turėjo daug daugiau mokinių prašymų ir galėjo komplektuoti daugiau klasių.

„Todėl dabar rašydami prašymą įrašėme mokinių skaičių – 100, nes žinome, kad mokykloms tai yra jautru. Įrašydami skaičių mes prisiimame atsakomybę nepriimti daugiau vaikų. Tarybos sprendimų mes laikomės, ir jeigu jos sprendime bus numatytas skaičius, tai mes jo ir neviršysime“, – patikino J. Mozūraitienė.

„Žiburio“ tarybos pirmininkas Darius Jakavičius kalbėjo, kad gimnazija planuoja pasinaudoti Vilniaus licėjaus pavyzdžiu ir organizuoti stojantiesiems testą. Balandžio 12 d. norintys mokytis „Žiburyje“ jį laikys. Rezultatai gimnazijos bendruomenei padės apsispręsti, ar mokinys gali mokytis šioje ugdymo įstaigoje. Tiesa, testo rezultatai bus sumuojami su moksleivio pažymių vidurkiu.

Jaučia neteisybę

Pirma išklausius „Žiburio“ gimnazijos atstovų nuomonę, vėliau, tik atskirai, buvo išklausyti ir varpiečiai. Mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas kaip vieną iš grėsmių taip pat mato Vyriausybės nustatytą maksimalų mokinių skaičių klasėse, kuriuo, jo manymu, gimnazija ir gali vadovautis.

„Mums kyla klausimas, kodėl, mažėjant mokinių skaičiui rajone ir mieste, mokinių skaičius didinamas gimnazijoje“, – teiravosi vadovas.

Anot direktoriaus, gimnazijoje padidinus mokinių skaičių, „Varpe“ nesusiformuos dvi devintos klasės. Praėjusiais metais mokykloje buvo 101 aštuntokas, į gimnaziją iš jų buvo priimta 60. Šiemet yra 107 aštuntokai. Vadovas prašė atkreipti dėmesį, kad, gerinant sąlygas „Žiburio“ gimnazijai, „Varpe“ mažės pedagoginių darbuotojų krūviai, mažės atlyginimai, gali tekti atleisti pedagogų.

„Labiausiai mus gąsdina vienas dalykas. Vyriausybės įstatymas leidžia komplekte didžiausią mokinių skaičių – 30. Leidus formuoti keturis komplektus, niekas man, senam vilkui, neįrodys, kad nebus renkama 110 ar 120 mokinių. Konsultuojantis su juristais jie man patvirtino, kad Vyriausybės sprendimas yra viršesnis nei savivaldybės tarybos“, – atvirai sakė V. Daniliauskas.

„Varpo“ mokyklos profsąjungos atstovė Teresė Kymantienė kalbėjo, kad toks sprendimas iš karto užprogramuotų nepilnus klasių komplektus. Pavyzdžiui, mokykloje likus 34 būsimiems devintokams, jie negalės mokytis vienoje klasėje, bus formuojamos dvi.

Ilgai diskutavus, dėliojant visus pliusus ir minusus, stengiantis įrodyti savo tiesas ar kitų neteisybes, buvo išsakyta daug įvairių, kartais kiek aštresnių minčių. Vienu metu „Varpo“ mokyklos bendruomenė posėdyje dalyvavusiam Švietimo ir sporto skyriaus vedėjui Elvydui Pauliukėnui mestelėjo įžvelgiantys interesų konfliktą, nes jo žmona dirba mokytoja „Žiburio“ gimnazijoje, esą dėl to jiems suteikiamos geresnės sąlygos. Drauge su „Varpu“ į posėdį atėjusi, nors teigusi, kad atstovauja ne „Varpui“, o teisybei, Raminta Bastytė sukritikavo ne tik Švietimo ir sporto skyriaus, bet ir komiteto darbo organizavimą. Anot jos, neteisinga pirma visą situaciją aptarti su „Žiburio“ ir po to su „Varpo“ atstovais, esą problemą reikia spręsti drauge.

Galų gale komiteto nariai priėmė sprendimą pavesti Švietimo ir sporto skyriui rengti sprendimo projektą dėl „Žiburio“ gimnazijos papildomos pirmos klasės formavimo, numatant, kad keturiose klasėse iš viso būtų ne daugiau kaip 100 mokinių. Taip pat turės būti parengtas aiškus pagrindimas ir įrodymas, kad gimnazija pirmose klasėse neviršys 100 mokinių skaičiaus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.