Meninio skaitymo konkurse triumfavo kraštiečiai

starkauskas
Nuotr. Vienas iš I laipsnio diplomų ir aukso medalių iškeliavo į Šakių „Žiburio“ gimnazijos abituriento Domanto Starkausko rankas (ruošė mokytoja Vilija Meškaitienė). Vaikinas scenoje įdomiai perteikė Jono Meko novelę „Vilkas“.


Balandžio 21–22 d. Šakių „Varpo“ mokykloje vyko Lietuvos mokinių meninio skaitymo konkurso šalies etapas. Dalyviai buvo suskirstyti į keturias grupes: 5–8 kl. skaitovų grupė, 9–12 kl. skaitovų grupė ir kompozicijos (5–8 kl.; 9–12 kl). Iš viso konkurse dalyvavo 29 skaitovai ir 12 kompozicijų.
 
Prasidėjus iškilmingam renginio atidarymui scenoje pasirodė buvę ir dabartiniai „Varpo“ dramos studijos nariai. Visi jie, simbolinei „Varpo“ knygai keliaujant iš rankų į rankas, kalbėjo apie žodį – šiandien tokį trapų ir taip lengvai pažeidžiamą. Gražiai šią mintį pratęsė scenoje pasirodęs mokyklos šeimininkas direktorius Vitas Daniliauskas. Jis pasidžiaugė, kad į „Varpo“ mokyklą iš visos Lietuvos susirinko gausus būrys skaitovų, jų mokytojų bei svečių, visus paragino jaustis kaip namuose ir žodį perdavė Šakių rajono savivaldybės atstovams: vicemerui Edgarui Pilypaičiui bei Švietimo ir sporto skyriaus vedėjui Elvydui Pauliukėnui. Rajono vicemeras susirinkusius pasveikino ypatingai: ne tik tarė žodį, bet ir padovanojo dainos posmą.

Vėliau mokyklos direktorius į sceną pakvietė Švietimo ministerijos pradinio ir pagrindinio ugdymo vyriausiąją specialistę Eloną Bagdanavičienę. Ši, primindama, jog meninis skaitymas – tai žodžio žiedas, visiems dalyviams ir komisijai palinkėjo sėkmės. Galiausiai „Varpo“ knyga atsidūrė Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Režisūros katedros vedėjos, docentės, humanitarinių mokslų daktarės, Pasaulinės mėgėjų teatro asociacijos teatro ekspertės, Lietuvos kultūros centro mėgėjų meno žanrinės tarybos narės, vertinimo komisijos pirmininkės Danutės Vaigauskaitės rankose. Ji šmaikščiai pristatė komisijos narius: aktorę, Klaipėdos universiteto Teatro katedros scenos kalbos pedagogę, režisierę Eriką Gaidauskaitę, poetą, vaikų rašytoją, publicistą, teatro ir kino režisierių, aktorių, bardą Vytautą V. Landsbergį, Vilniaus universiteto docentą, literatūros kritiką, vadovėlių autorių, vertėją Kęstutį Urbą ir Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos lietuvių kalbos mokytoją ekspertą Martyną Janušką, ir nuramino besijaudinančius skaitovus, ragindama pasikrauti energijos, pozityviai „išplakti“ save, apkabinti konkurentą ir savo mokytoją.

Pirmoje konkurso dalyje pasirodė 5–8 kl. skaitovai. Dauguma jų pasirinko ištraukas iš šiuolaikinių autorių kūrinių, kalbėjo apie tai, kas jiems aktualu – draugystę, tėvų ir vaikų santykius, mokyklines problemas. Jaunieji skaitovai lengvai įveikė jaudulį, klausytojai galėjo gėrėtis Gendručio Morkūno, Vytauto Račicko, Lauros Sintijos Černiauskaitės ir kitų autorių tekstais.

Antroje konkurso dalyje į sceną lipo 9–12 kl. atstovai. Nuotaika pasikeitė, nes temos nuteikė susikaupimui. Scenoje skambėjo žodžiai apie tėvynę, gyvenimo prasmę, meilę, mirtį, ištikimybę bei atsakomybę. Tuo metu salėje tvyrojo rimtis. Išgirsti žodžiai vertė susimąstyti, emociškai išgyventi skaitomą tekstą. Susirinkusieji skaitovams už perteiktą jausmą negailėjo aplodismentų ir sveikinimo šūksnių.

Trečiojoje dalyje buvo rodomos 5–8 kl. kompozicijos. Pirmieji pasirodė Anykščių Antano Baranausko pagrindinės mokyklos penktokai, kurie savo kompozicija „Kelionė į vaikystę“ (pagal Sigito Gedos poeziją) nukėlė į vaikišką pasaulį. Joniškio rajono Kriukų pagrindinės mokyklos septintokės pristatė literatūrinę kompoziciją „Jei turėčiau septynžiedę gėlę“ (pagal žurnalo „Žvaigždutė“ mokinių mintis konkursui „Mano svajonė“, Romo Lileikio „Svajoklį“ ir kt. lietuvių autorių kūrybą). Linksmai ir šmaikščiai savo literatūrinėje kompozicijoje „Kelias į Tiesą“ (pagal Donaldo Kajoko, Rimvydo Stankevičiaus poeziją ir mokinių mintis) kalbėjo Varėnos rajono Valkininkų gimnazijos moksleiviai. Pirmąją kompozicijų dalį pabaigė šeimininkai – Šakių „Varpo“ mokyklos aštuntokai – literatūrine kompozicija simboliniu pavadinimu „Dedu tašką“ (pagal Dalios Opolskaitės, Kristinos Gudonytės, Unės Kaunaitės romanų ištraukas).

Antroje grupėje (9–12 kl.) kompozicijų buvo daugiau, net aštuonios. Elektrėnų „Versmės“ gimnazijos moksleiviai pasirodė pirmieji. Jie poetinėje kompozicijoje „Žmogus tinkle“ (pagal Gintaro Grajausko, Juozo Erlicko ir Gintaro Bleizgio eiles) kalbėjo apie šiuolaikines technologijas, traukte įtraukiančias ir nepaleidžiančias žmogaus. Gimnazistai iš Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos su literatūrine kompozicija „Kol mylėsi. Per amžius“ (pagal Edmundo Malūko romaną „Karalienė Barbora“) nukėlė žiūrovus į Renesanso epochą ir priminė garsiąją Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto meilės istoriją. Žiūrovai aplodismentų negailėjo Klaipėdos „Varpo“ gimnazistų meninei poetinei kompozicijai „Pakylėtos retorikos“ (pagal Aido Marčėno ir Henriko Radausko kūrybą). Dar vienas pasirodymas iš Klaipėdos – tai karalienės Luizės jaunimo centro poetinė kompozicija „O tu nesvarstyk: gerai, negerai“ (pagal Arvydo Ambraso, Dalios Saukaitytės ir kitų poetų eiles). Pro langus į šiuolaikinį pasaulį ir save visus pakvietė pažvelgti Šiaulių rajono Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos moksleiviai. Jų kompozicija „Langai“ parengta pagal Danutės Straleckės, Roberto Danio, Algimanto Baltakio, Vinco Mykolaičio-Putino tekstus. Po jų scenoje pasirodė Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazistai ir kvietė atkreipti į suskilusią šiandienos asmenybę kompozicijoje „Mano CV“ (pagal Regimanto Tamošaičio, Danutės Kalinauskaitės, Giedros Radvilavičiūtės tekstus). Energingai į sceną žengė Vilniaus Simono Daukanto gimnazijos ketvertukas. Jų kompozicija – „Tikriausiai ji vilki rausvais marškiniais“ (pagal Volfgango Borcherto apsakymus). Ir vyresniųjų pasirodymus užbaigė šakiečiai – Šakių „Žiburio“ gimnazijos poetinė kompozicija „Pabusiu – pabūsiu – pajusiu“ (pagal Justino Marcinkevičiaus, Kęstučio Navako, R. Tamošaičio ir Vlado Stūrio kūrybą).

Antrąją dieną, po seminaro ir teatrinių užsiėmimų bei V. V. Landsbergio koncerto, įvyko šventiškas skaitovų apdovanojimas.

Šakiečiai išties turi kuo didžiuotis, mat teatro mokytojos ekspertės, lietuvių kalbos mokytojos metodininkės Vilijos Meškaitienės paruošti mokiniai respublikiniame etape susišlavė pirmąsias vietas ir buvo apdovanoti I laipsnio diplomais bei aukso medaliais. Tai abiturientas, Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivis Domantas Strakauskas, kuris scenoje pasirodė ir visus sužavėjo  Jono Meko „Vilku“, Šakių „Varpo“ mokyklos aštuntokų literatūrinė kompozicija „Dedu tašką“ ir „Žiburio“ gimnazijos 11–12 kl. mokinių poetinė kompozicija „Pabusiu – pabūsiu – pajusiu“.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.