Siekis įgyti vidurinį išsilavinimą gyvas iki šiol

gelgaudiskio mokykla
Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Penktadienį rajono savivaldybės administraciją pasiekė Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos mokinių tėvų prašymas, kad jų vaikai šioje mokykloje galėtų įgyti ne tik pagrindinį, tačiau ir vidurinį išsilavinimą. Pirmadienį šį klausimą svarstė savivaldybės Švietimo įstaigų tinklo pertvarkos plano rengimo darbo grupė.

Kreipėsi į savivaldybę

Kaip jau buvo minėta, gelgaudiškiečiai savo raštu prašo sudaryti sąlygas jų vaikams Gelgaudiškio pagrindinėje mokykloje įgyti vidurinį išsilavinimą, steigiant gimnazines klases, nes važinėjimas į kitas gimnazijas sudaro daug nepatogumų ir išlaidų. Prašyme teigiama, kad į rajono gimnazijas mokytis iš Gelgaudiškio važiuoja daugiau nei 40 mokinių, o ateinančiais mokslo metais tokių vaikų bus dar daugiau.

„2009 m. surinkti gyventojų parašai (1413) dėl Gelgaudiškio gimnazijos steigimo ir šiuo metu galioja, nes siekis gauti vidurinį išsilavinimą Gelgaudiškyje yra gyvas iki šiol. Lietuvos švietimo strategija leidžia tikėtis jį įgyvendinti“, – teigiama rašte.

Dėl pasiūlymo dvejoja
Susirinkusi darbo grupė dėl šio klausimo diskutavo ilgiau nei valandą, stengėsi aptarti, apsvarstyti visus įmanomus variantus. Buvo apsvarstytas ir vienas iš variantų, kurį įgyvendinus Gelgaudiškio pagrindinė mokykla taptų Šakių „Žiburio“ arba Lukšių Vinco Grybo gimnazijos skyriumi, tačiau ar taip bus, kol kas neaišku.

Dėl tokio sprendimo sudvejojo ir kai kurie darbo grupės nariai. Juk daugelis žino, jog švietimo įstaigų bendruomenėms svarbi ne tik jų gerovė, tolimesnis gyvenimas, tačiau ir mokyklos statusas. Vidurinei tapus pagrindine, gelgaudiškiečiai tarsi prarado dalį savęs, dalį to, kas jiems priklausė. Tad buvo iškeltas klausimas, ar toks pasiūlymas jiems būtų priimtinas, o gal atvirkščiai – sužlugdytų dar labiau.

„Niekas nedraudžia Gelgaudiškio mokyklos padaryti kurios nors gimnazijos skyriumi. Tik klausimas, kaip pati mokykla į tokį pasiūlymą pažiūrėtų“, – kalbėjo G. Demenius.

Tarybos narė Violeta Simonavičienė iškėlė taip pat aktualų klausimą. Tarkim, Gelgaudiškio pagrindinė mokykla tampa kažkurios gimnazijos skyriumi, tuomet mokyklos vadovui tenka didžiulis krūvis.

„Tokiu atveju direktoriui teks prižiūrėti dvi didžiules mokyklas. Suprasčiau, kad skyriuje būtų apie 30 žmonių, bet Gelgaudiškyje juk didelė mokykla, bus sunku“, – kalbėjo V. Simonavičienė.

Žlugimo pradžia?
Labai daug diskusijų sukėlė ir klausimas, kaip vyktų tolesnis moksleivių ugdymas, ar bus galimybė moksleiviams pasirinkti tokią ugdymo kryptį, kokios jie norėtų, su atitinkamais pamokų lygiais. Juk mokytojų ir lėšų ugdymui yra tiek, kiek yra, tad gali tekti pasirinkti vieną ugdymo kryptį, kuri toli gražu nebus tinkama visiems gimnazinių klasių moksleiviams ir tokiu atveju jie vis tiek rinksis mokyklas, kuriose gali pasirinkti tokį profiliavimą, kokio jiems reikia.

Be to, kas šimtu procentų garantuos, kad tiek vaikai, tiek jų tėvai, sužinoję, kad Gelgaudiškyje bus suteikta galimybė įgyti vidurinį išsilavinimą, grįš mokytis čia arba, kaip iki šiol daro, baigę aštuonias ar dešimt klasių mokytis vis tiek neišvyks kitur?..

Šie klausimai darbo grupės posėdyje liko atviri apmąstymams.

Nuoskaudos dėl to, kad Gelgaudiškio mokykla netapo gimnazija, neslepia ir rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis.

„Atsukim laiką atgal į 2012 m., sakot, buvo gerai padaryta, kad Gelgaudiškis buvo suniveliuotas su Plokščiais, Kriūkais ir t. t. Gerai buvo pasielgta? Gelgaudiškis sužlugdytas, perlaužtas stuburas visiškai. Toks sprendimas buvo Gelgaudiškio miestelio žlugimo pradžia. Tai mes dar norim jį žlugdyt ar norim pakelt kažkaip? Jeigu per vieną pusę jis kyla, per kitą jam su lopeta per galvą duodam“, – atvirai kalbėjo rajono meras.

Paskutinį kartą klausimas dėl vidurinio išsilavinimo buvo svarstytas prieš dvejus metus, tačiau tada rajono savivaldybės taryba tokiam prašymui nepritarė. Tuomet buvo teigiama, kad steigti „Žiburio“ gimnazijos skyrių Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos patalpose yra netikslinga, nes pirmiausia tokio skyriaus įsteigimas sudarys prielaidas griauti jau egzistuojantį bei nusistovėjusį bendrojo ugdymo mokyklų tinklą ir mokinių srautus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.