„Labas, Mama, man viskas gerai“

ep
G. Žukauskaitės nuotr.: Šakių „Žiburio“ gimnazija konkurse „Euroscola“ dalyvauja nuo 2009 m. Šiemet „Žiburys“ jau trečiąkart iš eilės laimėjo konkursą ir buvo pakviestas į Europos Parlamentą Strasbūre (Prancūzija).


Europos Parlamento Informacijos biuras Lietuvoje kiekvienais metais moksleiviams apskrityse organizuoja konkursą „Euroscola“. Šakių „Žiburio“ gimnazija konkurse dalyvauja nuo 2009 m. Šiemet „Žiburys“ jau trečiąkart iš eilės laimėjo konkursą ir buvo pakviestas į Europos Parlamentą Strasbūre (Prancūzija).
 
Gegužės 19 d. į plenarinį posėdį Europos Parlamente suvažiavo apie 500 moksleivių iš įvairių Europos Sąjungos (ES) valstybių. Tarp atstovų iš visos Europos ir 24 Šakių „Žiburio“ gimnazistai su mokytojais Asta Urbaitiene, Dariumi Jakavičiumi ir pavaduotoja ugdymui Odeta Vasiliauskaite turėjo galimybę užimti parlamentarų vietas Didžiojoje posėdžių salėje ir išsakyti savo nuomonę aktualiomis temomis.

Posėdžio pradžioje vyko diskusija su viceprezidentu Rainer Wieland. Vėliau kiekvienos šalies atstovai pristatė savo šalį ir mokyklą, iš kurios atvyko. Mūsų šalį ir „Žiburio“ gimnaziją reprezentavo Kamilė Danielevičiūtė ir Naglis Gudiškis. Po posėdžio visi susirinko į mažesnes grupes, kuriose vyko debatai apie aplinkosaugą ir atsinaujinančiąją energiją, saugumą ir žmogaus teises, paramą ES, migraciją ir integraciją, jaunimo užimtumą ir Europos ateitį. Po debatų visi vėl sugužėjo į Didžiąją posėdžių salę, kurioje balsuodami priėmė sprendimus apie galbūt būsimas ES permainas. Vėliau vyko žaidimo „Eurogame“ apdovanojimai. Šiame žaidime klausimai apie ES buvo užrašyti visomis ES šalių kalbomis. Moksleiviai, sudarę komandą iš keturių skirtingų valstybių, dalijosi informacija ir žiniomis. Į žaidimo finalą pateko 4 komandos, kuriose buvo trys „Žiburio“ moksleivės – Justina Krištolaitytė, Kotryna Stankaitytė ir Janina Leveckytė. Merginos apdovanotos džemperiais ir kepuraitėmis, o K. Stankaitytė – medaliu. Taip pat kiekvienas, dalyvavęs Europos Parlamente „Euroscolos“ dienoje, gavo sertifikatą. Renginį vainikavo Europos Sąjungos vėliavų nešimas skambant ES himnui – Liudvigo van Bethoveno „Devintosios simfonijos“ finalo instrumentinei aranžuotei.

Visos kelionės metu keli moksleiviai rašė kelionės dienoraštį, pavadintą „Labas, Mama, man viskas gerai“, kuriuo dalijosi Gustė Žukauskaitė savo „Facebook“ paskyroje. Paklausti, kodėl pasirinko būtent tokį dienoraščio pavadinimą, moksleiviai iškart atsakė, jog kelionės metu internetas ir skambučiai yra prabanga, ne visada galima pranešti savo mamoms ir artimiesiems, draugams, kaip sekasi, ką veikia, kokia šiandien buvo diena. „Tad mes kiekvieną dieną kartojome, kad mums viskas gerai. Ir iš tikrųjų viskas buvo labai gerai“, – sako Jonas Vaikšnoras, vienas iš dienoraščio redaktorių.

Gustė Žukauskaitė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.