Nusprendė neišdiskutavę?

varpas grupe
Nuotr. Į susitikimą pas rajono merą atėjusios mokytojos (iš kairės) Vilija Ramanauskienė ir Aušra Gudiškienė teiravosi, kam apskritai reikalingas mokestis už vaikų buvimą pailgintoje grupėje. Jos, kaip ir tėvų komiteto pirmininkas Rolandas Pavalkis (antras iš dešinės) įsitikinę, kad mokestis tiesiog neteisingas.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusią savaitę Šakių „Varpo“ mokyklos atstovai žingsniavo pas rajono merą Edgarą Pilypaitį dėl dar gegužę priimto savivaldybės tarybos sprendimo, kuriuo buvo nustatytas papildomas mokestis už pailgintos dienos grupėje teikiamas paslaugas. Pedagogai nesupranta, kam apskritai reikalingas toks mokestis, aiškina, kad yra tėvų, atsisakančių mokėti, o mokykla vis vien turės užtikrinti vaikų saugumą ir užimtumą. O ir naudos, kaip prognozuoja mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas, geriausiu atveju bus 30 eurų per mėnesį. Tiesa, čia be administracinių išlaidų.

Pasak susitikime dalyvavusių „Varpo“ pedagogių Vilijos Ramanauskienės ir Aušros Gudiškienės, kurios ir dirba su vaikais pailgintose grupėse, pastaruoju metu vėl sulaukiama tėvų skambučių su klausimais, kaip čia bus su ta naująja tvarka. Savivaldybės taryba priėmė sprendimą, kad pradinukas už buvimą pailgintoje grupėje turėtų susimokėti 5 eurus per mėnesį. Tokių vaikų, praėjusių metų duomenimis, „Varpe“ buvo 35.

„Vėl prasidėjo skambučiai ir tėvai sako, kad nemokės, tegul vaikas iki autobusiuko tiesiog laukia mokykloje. Švietimo ir mokslo ministerija aiškina, kad vaikas po pamokų be veiklos, tiesiog šiaip vaikščioti, negali“, – kalbėjo V. Ramanauskienė.

Be to, kaip aiškino pedagogės, gana sunku bus ir patį mokesčio dydį skaičiuoti – vieną dieną vaikai grupėje būna trumpiau, kitą ilgiau. Dažnas vaikas po pamokų išeina į Meno mokyklą, kitus užsiėmimus, po jų vėl grįžta į grupę. Tad tokiais atvejai 5 eurų suma turėtų būti mažinama. Lankantis mažiau nei 2 val. turėtų mokėti 2,5 eurus. Nemaža dalis pailgintos grupės vaikų yra socialiai remtini, jiems mokestis neturėtų būti skaičiuojamas, nemažai vaikų važinėja ir priversti laukti autobusiuko. Todėl pedagogės mano, kad toks mokestis tiesiog neteisingas. Be to, jei, tarkim, kitoje mokykloje visi vaikai socialiai remtini, jai ši tvarka tiesiog negalioja, nes nebus mokančių.

„Tas vaikas laukia ir būna ne todėl, kad nori, bet kad reikia. Jei kaimuose uždaromos mokyklos, vaikas į kitą yra vežiojamas ir už tai, kad laukia autobusiuko, dar turi susimokėti? Galvoju, kad tai yra blogai“, – tikino V. Ramanauskienė, retoriškai kėlusi klausimą, ką daryti su tais, kurie mokėti nesutiks.

Mokytojos vieningos – niekada vaikų iš grupės neišprašė, tad kaip reikės tai padaryti dabar... Jos mano, kad naujoji tvarka, tiksliau, mokestis – tiesioginis vaikų skirstymas, o to mokykloje neturėtų būti.

Pedagogės kalbėjo ir apie tai, kad iš Švietimo ir sporto skyriaus buvo gautas prašymas apklausti tėvus, tačiau laiko tam padaryti buvo labai mažai.

„Jūs davėt pusę paros apklausti tėvus“, – sakė V. Ramanauskienė.

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas nenorėjo su tuo sutikti aiškindamas, kad klausimas svarstytas ir sprendimas priimtas per du mėnesius, nes balandį taryba nusprendė klausimą iš darbotvarkės išimti.

Kad klausimas neišdiskutuotas, pritarė ir rajono meras E. Pilypaitis. Tačiau nėra kur dėtis, nes be rugsėjo pabaigos taryba nesirinks ir sprendimo neatšauks. E. Pauliukėnas ir nemato prasmės to daryti. Pirmiausiai, kaip sakė jis, reikia pažiūrėti, kaip tvarka veiks.

„Suprantu, kad naudingiau iš viso nemokėti, tačiau čia papildoma paslauga. Juk už darželį tėvai irgi moka“, – dėstė Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

„Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas tikino: jei visi lankantys mokėtų, būtų surinkta 66 eurai per mėnesį, tačiau taip nebus dėl socialiai remtinų. Geriausiu atveju – gal pavyktų surinkti 30 eurų. Tiesa, kaip minėta, mokyklos administracija pasiskaičiavo, kad nemažai atsieis ir administravimo išlaidos, papildomo darbo bus buhalterei, nes reikės rašyti sąskaitas-faktūras, tėvams pateikti pinigų priėmimo čekius.

„Kam visa tai naudinga?“ – teiravosi mokyklos bendruomenė.

E. Pauliukėnas sakė, kad tokia tvarka yra kai kurių kitų rajonų mokyklose. „Varpo“ bendruomenė ragino labiau pasidomėti. Jų žiniomis, ten tokias paslaugas teikia specialistai pagal individualios veiklos pažymėjimą ir iš mokyklos nuomoja patalpas. Mūsų rajone viskas kitaip, todėl teiravosi, ar tai teisėta. Nuomonės gerokai išsiskyrė ir dėl paties mokesčio dydžio. „Varpo“ mokytojos, direktorius ir tėvų komiteto pirmininkas Rolandas Pavalkis įsitikinę, kad daugeliui tėvų 5 eurai nėra maži pinigai. Nemažai tokių tėvų, kurie laviruoja ant socialiai remtinų ribos. Tačiau E. Pauliukėnas su tokiais teiginiais nesutiko: „Nenusipirks cigarečių ir susimokės.“

Be to, per rugsėjį situacija sunkiai paaiškės, nes pirmąjį mokslo metų mėnesį dar nevyksta užklasinė veikla, tad neaiškus ir konkretus grupę lankančių skaičius. Visgi neturint kur trauktis, kaip sakė meras, „reikia įjungti stebėsenos režimą“ ir žiūrėti, kaip seksis.

Švietimo, sveikatos, kultūros ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Arvydas Šlėderis kalbėjo: „Tada tam nepritariau ir dabar matau poreikį šį sprendimą naikinti.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.