Šakių jaunimas vasarą ne tik atostogavo

jaunimas vasara
Nuotr. Deimantė Bakaitytė (centre) vasarą pateko į Jaunimo Europos komandą, taip pat dalyvavo Lenkijos tarptautiniuose mainuose. Ji stengiasi atrasti save, suprasti, kokios veiklos jai labiausiai patinka.


Įprasta, kad vasara – atostogų metas. Tačiau aktyvus Šakių rajono jaunimas nesnaudžia – išnaudoja laisvas vasaros dienas savęs tobulinimui, kelionėms, savanoriavimui, papildomam uždarbiui, o kai kas ir toliau nepaleidžia knygų iš rankų siekdamas mokslo aukštumų.
 
Šakių „Žiburio“ gimnazijos viceprezidentė, buvusi Šakių rajono moksleivių tarybos rinkodaros koordinatorė, akordeonistė, aktyvi visuomenininkė 16-metė Gustė Žukauskaitė  savo laisvą laiką leidžia savanoriaudama. Šią vasarą ji savanoriavo Šakių turizmo informacijos centro rengtame turizmo festivalyje „Kaimynų diena“, pareigūnės Aušros Mockevičiūtės organizuotoje stovykloje, „Vaikystės akademijos“ stovykloje, dalyvavo VGTU rengtoje stovykloje „Pažink profesiją“ bei Veisiejuose vykusiame akordeonistų sąskrydyje „Su meile akordeonui“. Paklausta, kaip ji viską spėja ir kodėl net vasarą nenori pailsėti, atsako, kad aktyvi veikla išmoko planuoti laiką.

„Kai norisi naujovių, patirties, kai veikla teikia malonumą ir nori viską spėti, išmoksti planuoti laiką. O vasarą reikia praleisti turiningai. Tai puikus metas kelionėms, savęs pažinimui. Dalyvavimas stovyklose, savanorystė, visuomeninė veikla padeda išgryninti savo pašaukimą, gyvenimo tikslus, atrasti naujų pažinčių“, – sako Gustė.

Vasarą aktyviai savanoriauja ir daugiau rajono jaunuolių. Šakietė Kamilė Povilaitytė taip pat savanoriavo „Kaimynų dienoje“, „Vaikų dienos centro“ stovykloje, „Atvirame jaunimo centre“, Šakių bibliotekoje. Pasak merginos, savanoriavimas pagerino bendravimo įgūdžius.

18-metė Dominyka Balčiūtė, savanorystę išbandžiusi praeitą vasarą, šiemet ją tęsė festivaliuose „Saulėtosios naktys“ ir „Debesų pieva“ bei Šakių kūrybinėje studijoje „MenaMeną“, o nuo spalio mėnesio išvyks savanoriauti į Varšuvą. Mergina sako supratusi – kiek duodi, tiek ir gauni. Džiaugiasi naujomis pažintimis, atradusi į save panašių, šiluma spinduliuojančių žmonių. Gamta, naujos atrastos vietos ir žmonės padėjo suprasti, ko ji nori gyvenime.
„Nors sakoma, kad nereikia mesti kelio dėl takelio, man ši taisyklė nepasitvirtino – pradėjusi savanoriauti ir metusi kelią, atradau dar nuostabesnį takelį, kuris ir bus mano kelias!“ – džiūgauja Dominyka ir prideda, kad savanoriavimas padeda patikrinti save, suprasti, kas tinka ir patinka, o kas ne.

Mergina pasakoja, kad būna ir itin sunkių momentų, gyvenimo sąlygos ne visada tenkina, tačiau patirtos emocijos viską atperka. Todėl visiems linki nebijoti atrasti.

„Klysti žiauru, bet žmogiška. Kuo daugiau suklysite, tuo geriau atrasite save. Bandyti visada reikia, koks gyvenimas be rizikos“, – sako ji.

Dar viena itin aktyvi šakietė – 17-metė Deimantė Bakaitytė. Birželio mėnesį ji dalyvavo tarptautiniame projekte „Kuriant mūsų gerąsias emocijas“, organizuotame visuomenės instituto „Sveikatingumo idėjos“ Marijampolėje. Čia ji skaitė pranešimą anglų kalba apie jaunimo politikos stebėsenos tinklą „Žinau, ką renku“. Projekte mergina dalyvavo su kitais jaunuoliais iš aštuonių šalių: Estijos, Latvijos, Lenkijos, Rumunijos, Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos ir Lietuvos. Liepos mėnesį po trijų atrankos etapų Deimantė pateko į Jaunimo Europos komandą (jaunų žmonių, galinčių šiuolaikiškai pristatyti ES temas, tinklas, kurio tikslas – padėti kitiems jauniems žmonėms suprasti, kaip veikia Europos Sąjunga ir kokią įtaką daro mūsų gyvenimui). Taip pat dalyvavo Lenkijos tarptautiniuose mainuose ,,My place is Europe“ su 16–18 metų jaunuoliais iš Lietuvos, Latvijos bei Vengrijos. Tokią veiklą mergina pasirinko, nes kelerius pastaruosius metus stengiasi atrasti save, suprasti, kokios veiklos jai labiausiai patinka. Pasak Deimantės, įgytos žinios, patirtis, nauji draugai neįkainojami.  

„Nesikliaukite draugų ar artimųjų nuomone, patirkite patys. Manau, kad kiekvienas gali atrasti savo gyvenimo kelią, tik kai kuriems tenka ilgiau paieškoti“, – rekomenduoja Deimantė.

Būsima medicinos studijų antrakursė Dovilė Laukaitytė vasarą nusprendė skirti papildomam uždarbiui. Mergina, paskatinta draugės, išvyko į Angliją skinti trešnių, retinti vaismedžių.

„Tai buvo puiki proga per trumpą laiką užsidirbti pinigų. Tačiau dirbdama šį darbą supratau, kaip svarbu mokytis ir įgyti specialybę, kad netektų tokio monotoniško darbo dirbti visą gyvenimą“, – gyvenimo pamokomis dalijasi Dovilė. Nors ir nesigaili išmėginusi tokią veiklą, tačiau daugiau jos nekartotų.

O štai 16-metė šakietė Goda Endzelytė šią vasarą praleido keliaudama (aplankė Prahą, Vieną, Budapeštą), dalyvavo tikinčio jaunimo susitikime „Taizė“ Prancūzijoje ir kino stovykloje Lietuvoje. Ši veikla į jos gyvenimą atvedė daug įdomų žmonių, leido patirti daug nepamirštamų akimirkų.

„Būkite drąsūs, imkite iš gyvenimo viską, ką jis duoda, išnaudokite visas jo teikiamas galimybes!“ – teigia mergina ir priduria, kad visada naudinga išeiti iš komforto zonos.

Vaikinų fronte taip pat nestinga įdomiai vasarą leidžiančių. 19-metis Jonas Vaikšnoras sako, kad nebuvo dienos, jog sėdėtų namuose, jo vasara buvo pilna įspūdžių.

„Vis atsirasdavo įdomios veiklos, projektų, renginių, kuriuose nuspręsdavau dalyvauti“, – teigia vaikinas, vasarą savanoriavęs „Kaimynų dienoje“, su Meno mokyklos bendraklasiais atidaręs savo darbų parodą, filmavęs vestuves, fotografavęs, keliavęs po Lietuvą, padėjęs draugui statyti trumpametražį filmą, su aktyviu rajono jaunimu kūręs įvairius projektus.

„Būdamas aktyvus, siekiu visapusiškai tobulėti įvairiose srityse. Savanorystė, visuomeninė veikla man suteikė galimybę išreikšti savo idėjas, įgauti naujos, naudingos patirties“, – sako Jonas. – Kiekvienas žmogus yra skirtingas. Todėl jauniems žmonėms siūlyčiau būti aktyviems savo pasirinktoje srityje, taip pat būti atviriems naujoms patirtims. Patarčiau stengtis išgyventi kuo daugiau skirtingų dalykų. Visuomeninė ir meninė veiklos labai turtina žmogų, padeda suprasti, pažinti ir išreikšti save.“

Modestas Matusevičius, gerai žinomas už mokslo pasiekimus biologijos ir chemijos srityse, vasarą toliau gilino mokslo žinias.

„Manau, kad mokytis vasarą nėra blogai, gal tik ne visiems priimtina“, – sako jis. Birželį jis laikė brandos egzaminus, iš kurių surinko net du šimtukus, ir įstojo į Kembridžo universitetą. Be to, dalyvavo tarptautinėje biologijos olimpiadoje Jungtinėje Karalystėje ir iškovojo bronzos medalį. Į olimpiadą susirinko geriausi pasaulio biologai, su kuriais vaikinas turėjo galimybę susipažinti, pabendrauti.

„Tai ne tik mokslinis, bet ir kultūrinis renginys, į kurį susirenka daug protingų jaunų žmonių iš skirtingų šalių“, – olimpiados vertę matuoja Modestas. Jis taip pat įgyvendino savo svajonę – išbandė savanorystę Lietuvos jaunimo dienose bei Teofiliaus Matulionio beatifikacijoje.

Taigi Šakių rajono jaunimas įrodo, kad ir vasarą galima leisti ne tik Rūgpienių kaime, o širdžiai mielos veiklos skatina tobulėti, praturtina ir leidžia pažinti save.

Kristina Ižganaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.