Ne tik teoriškai, bet ir praktiškai

etno zaidynes mustukas
Nuotr. Vaikų dienos centrų atstovai dalyvavo etnožaidimo „Muštukas“ turnyre, kuris, tikimasi, taps tradicinis.


Penktadienį Tarptautinei vaiko teisių konvencijos dienai paminėti savivaldybės salėje vyko apskritojo stalo diskusija apie socialinį emocinį ir etnokultūrinį ugdymą vaikų dienos centruose, o vėliau rajono vaikų dienos centrų auklėtiniai jėgas išbandė žaisdami etnožaidimą „Muštukas“.
 
Rajone iš viso veikia septyni dienos centrai (Šakiuose, Kudirkos Naumiestyje, Lekėčiuose, Griškabūdyje, Lukšiuose, Gelgaudiškyje, Sintautuose), tačiau Šakių vaikų dienos centro vadovė Jūratė Arštikaitienė sako, kad būtų be galo smagu, jei tokie centrai būtų visose seniūnijose. Žinoma, kaip sako ji, ypač didelė bendruomenės galia – kad procese dalyvautų seniūnija, savivaldybė, šeima, mokykla, verslas, nevyriausybinės organizacijos.

Renginio metu Šakių vaikų dienos centro vadovė pristatė emocinio intelekto ir socialinių kompetencijų ugdymo programą bei patikino, kad ir šalyje nėra daug įstaigų, taikančių šią programą, nors apie naudą ir svarbą pasakoja su programa susidūrę specialistai. Jie aiškina, kad ypač svarbu ne tik pažinti emocijas, bet jas valdyti, kelti pozityvius tikslus ir, žinoma, žinoti, kaip tai daryti. Tuo labiau, kad teigiama, jog dėl socialinio emocinio ugdymo stiprėja teigiamos mokinių nuostatos mokyklos atžvilgiu, mažėja rizikingo elgesio, gerėja mokinių pasiekimai.

Tautiškumo mokytojas Valdas Rutkūnas pabrėžė, kad visuomenėje yra ypač daug įvairių įtampų, o viena geriausių priemonių nuimti įtampą yra daina. Todėl jis ragino, jog ir vaikų dienos centruose būtų daugiau dainuojama, dedamos pastangos, kad vaikai labiau atsipalaiduotų. Ne tik jis pabrėžė, kad apskritai vaikai turi suprasti, pajusti, kad jie gali ne tik imti, bet kažką duoti visuomenei. Pasak J. Arštikaitienės, to išmokyti nelengva, nes daugelio centrus lankančių vaikų tėvai pripratę ne duoti, bet imti ir gauti . Tačiau tik duodamas, pasak V. Rutkūno, vaikas gali augti, tobulėti. Panašiai gimė mintis pardavinėti kartu su vaikais iš medžio pagamintus šaukštelius. Baltijos koučingo centro vadovas Povilas Petrauskas sakė tikintis, kad žmonės gali prisidėti.

„Greičiausiai jis su tuo šaukšteliu nevalgys sriubos, bet tai bus lyg ambasadorius“, – apie sumanymą tokiu būdu aukoti dienos centrams kalbėjo P. Petrauskas.

Renginys nesibaigė tik apskritojo stalo diskusija. Vėliau visų rajono vaikų dienos centrų atstovai Jaunimo kūrybos ir sporto centre dalyvavo etnožaidimo „Muštukas“ turnyre. Komandas sudarė vaikų atstovai ir po vieną suaugusį. „Muštuko“ turnyre pirmą vietą iškovojo griškabūdiečių komanda su Linu Arštikaičiu, antri buvo lekėtiškiai su P. Petrausku, o trečią vietą laimėjo Kudirkos Naumiesčio komanda su Seimo nariu Robertu Šarknicku priešaky. Šakių vaikų dienos centro vadovė J. Arštikaitienė pripažįsta, kad nesusipratimų buvo, tobulinti bus ką, bet tikisi, kad turnyras taps tradicinis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.