Į savo širdis įsileido dalelę Lietuvos

kostiumai berzelis
Nuotr. Etnogrupės vaikučiai pirmieji rajone pasipuošė dizainerio Juozo Statkevičiaus kurtais suvalkiečių tautiniais kostiumais ir žaismingai pozavo prieš fotoobjektyvą.


Šakių vaikų lopšelio-darželio „Berželis“ etnogrupės vaikučiai pirmieji rajone pasipuošė dizainerio Juozo Statkevičiaus kurtais tautiniais suvalkiečių kostiumais, kuriuos ikimokyklinio ugdymo įstaigoms dovanojo labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“. Antradienį čia vyko akcija „Įsileisk dalelę Lietuvos į savo širdį“, prie kurios prisidėjo ir mažųjų tėveliai, kai kurie ir patys tautinį kostiumą pačiupinėję ir užsivilkę pirmą kartą.
 
Meninio ugdymo vadovės, etnografės Audronės Adomaitienės teigimu, liūdna, bet mūsų tautinis paveldas likęs tarp entuziastų, daugelis tėvų nė akyse nėra matęs tautinio kostiumo, nė karto gyvenime nėra jo užsivilkęs. Todėl būtent 2017-aisiais – Tautinio kostiumo metais jai ir auklėtojoms Dianai Zubrickienei bei Jurgitai Orintienei kilo idėja – suorganizuoti akciją „Įsileisk dalelę Lietuvos į savo širdį“. Jos metu nuspręsta vaikučius ir jų tėvelius aprengti tautiniais kostiumais ir įamžinti tą akimirką fotografijose.

D. Zubrickienė prisiminė, kokios buvo tėvelių reakcijos, kai iš anksto pradėjo juos kalbinti prisijungti prie šios akcijos, skirtos Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio paminėjimui.

„Vieni labai nustebo, kiti nesuprato, kam to reikia, o treti iš karto sutiko, sakydami, kad būtų įdomu, nes galbūt daugiau niekad gyvenime tautinio kostiumo ir neužsivilks“, – atviravo auklėtoja.

Pasak jos, abejingumas palaipsniui peraugo į susidomėjimą, o paskutinėmis dienomis, kai darželiui buvo įteikti dizainerio J. Statkevičiaus kurti vaikiški suvalkiečių tautiniai kostiumai, pasijuto tikrasis azartas. Prieš fotoobjektyvus su tautiniais kostiumais pasipuikuoti nekantravo ne tik vaikučiai, bet ir jų tėveliai.

Kurie tėveliai turėjo savo tautinius kostiumus, fotografavosi su savo rūbais, o tie, kurie neturėjo, džiaugėsi galėdami pasipuošti Gelgaudiškio kultūros centro folkloro ansamblio „Šilupė“ skolintais tautiniais kostiumais.

Primename, kad labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“ padovanos 190 suvalkiečių tautinių kostiumų (85 mergaitėms ir 85 berniukams). Jie iki Vasario 16-osios bus padalinti visoms rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigoms. Fondo projektas „Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio dovanos Lietuvos darželiams“ parengtas konsultuojantis su Lietuvos liaudies kultūros centro etnografais, etninių amatų puoselėtojais. J. Statkevičiaus sukurti kostiumai siūti Lietuvoje, naudojant kokybiškus Olandijoje pagamintus ir vaikučiams pritaikytus audinius. Iš viso Lietuvos mažiesiems bus padovanota 18 tūkst. kostiumų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.