Savo idėjas Lietuvai pateikė ir Šakių „Žiburio“ gimnazistai

100ideju
Nuotr. Šakių „Žiburio“ gimnazijos jaunimas atvirai balsavo už geriausias idėjas, kurios keliaus į antrąjį etapą.


Kovo 29 d. Šakių „Žiburio“ gimnazijos jaunimas įsitraukė į projektą „100 idėjų Lietuvai“. Daugiau nei penkiasdešimt 1–3 klasių gimnazistų visą dieną skyrė problemų aptarimui, idėjų paieškoms ir jų išgryninimui. Ieškojo, ką galėtų nuveikti, kad nuo savo krašto pradėtų svarbius pokyčius, kad Lietuva stiprėtų ir augtų.
 
Renginio metu jie susipažino su radijo stoties ZIP FM laidos „Tylios naktys“ vedėjo, vieno iš prekinio ženklo „Briedis Tu“, skirto jaunimui ir populiarinančio Dzūkiją, įkūrėjo Igno Klėjaus idėjos istorija, išklausė Kauno technologijos universiteto Europos instituto studijų programų rengėjo ir lektoriaus Jono Urbanavičiaus paskaitą apie valstybę. Ir galų gale patys, pasitelkę visą savo kūrybiškumą, mokėsi generuoti idėjas.

Kūrybiškumo sesijos moderatorė Rasa Duobaitė-Bumbulienė džiaugėsi, kad mūsų gimnazistai siekia žinių ir yra ištvermingi. Mat susitikimas vyko nuo ankstyvo ryto ir tęsėsi iki 15 val. Darbas virte virė, ypač paskutiniajame etape, kai jaunimui buvo pristatytos šešios pagrindinės kūrybiškumo ir idėjų generavimo metodikos, kurias jie išbandė dirbdami grupėmis ir individualiai.

Besibaigiant renginiui kiekvienas dalyvis pateikė po idėją, užrašydamas ją ant ąžuolo lapo. Iš visų idėjų buvo išrinkta dešimt: jaunimo laikraščio leidimas, darbo vietos jaunimui, dviračių takas per visą Lietuvą, darbo vietų kūrimas savivaldybėje, nemokamo Wi-Fi teikimas mokykloje, kuprinių pakeitimas kompiuteriais, diena be transporto, teisė vairuoti automobilius nuo 16 m., nemokamos kelionės moksleiviams autobusu ir traukiniu, Erasmus Lietuvoje. Jos keliaus į antrąjį etapą, kurio metu šalies regionuose iš 400 idėjų bus atrinkta 100. Jas jauni žmonės mentorių ir lektorių padedami pradės įgyvendinti patys.

Trečiasis etapas vyks Seime. Jo metu susitiks 100 antrojo projekto etapo dalyvių, kurių idėjos jau pradėtos įgyvendinti. Čia jos bus aptartos kartu su politikais ir savo sričių specialistais. Jaunimo inicijuojamų pokyčių ir idėjų sąrašas bus įteiktas ir svarbiausiems valstybės pareigūnams. 100 idėjų ir jų autorių bus pristatomi ir baigiamajame šimtmečio jaunimo idėjų filme.

„Džiaugiuosi, kad Šakių gimnazistų idėjos pakankamai brandžios. Nė vienas nekalba apie save. Visi akcentavo bendruomenę, savo aplinką. Matyti, kad žmonės renkasi protingai ir net neabejoju, kad mūsų laukia puiki ateitis“, – pabrėžė R. Duobaitė-Bumbulienė.

Prie iniciatyvos „100 idėjų Lietuvai“ prisidėjo 16 savivaldybių. Joje dalyvauja daugiau nei 1600 jaunų žmonių iš Alytaus, Šakių, Jonavos, Kaišiadorių, Klaipėdos, Kupiškio, Lazdijų, Mažeikių, Pakruojo, Radviliškio, Rokiškio, Utenos, Varėnos, Marijampolės ir Kauno rajonų. Projektą įgyvendina trys visuomeninės organizacijos partnerės – viešoji įstaiga „Vilties žiedas“, asociacija „Socialinių inovacijų tinklas“ bei viešoji įstaiga „Demokratinės politikos institutas“.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.