Abiturientams prasidėjo išbandymų laikotarpis

demenius
Nuotr. Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius informavo, kad dėl dešimčia dienų pailgėjusių mokslo metų daugiau brandos egzaminų bus rengiama šeštadieniais. Jų pernai buvo šeši, o šiemet net devyni.

Asta GVILDIENĖ

Paskutinis skambutis mokyklose dar nenuskambėjo, tačiau abiturientams jau prasidėjo pagrindinė valstybinių brandos egzaminų (VBE) sesija. Žinių patikrinimo maratonas šiemet laukia 335 rajono moksleivių. Nors stojimo į aukštąsias mokyklas sistema iš esmės lyg ir nesikeitė, nacionalinis egzaminų centras moksleiviams pateikė tikrai nemažai naujovių.

Pirmasis abiturientų žinių patikrinimas buvo valstybinio anglų kalbos egzamino pirmoji dalis – kalbėjimas. Jis vyko balandžio 4–6 dienomis. Anglų kalbos egzaminas bene pats populiariausias tarp visų pasirenkamųjų egzaminų – jį laikė 223 mūsų rajono abiturientai. Antroji egzamino dalis – klausymo, skaitymo ir rašymo užduotys –abiturientų laukia gegužės 5 d.

Pasidomėjus, kaip abiturientams sekėsi laikyti pirmąją egzamino dalį, anglų kalbos mokytoja Audronė Cibulskienė buvo atvira: „Kalbos per vieną naktį neišmoksi. Kas mokėsi, tam ir sekėsi gerai, kas nesimokė, ėjo ant juoko, tiek ir gavo. O užduotys buvo smagios – kalbėk ir kalbėk.“

Pagrindinė VBE sesija baigsis birželio 22 d. chemijos egzaminu. Pakartotinė sesija vyks birželio 25–liepos 9 dienomis.

Kokios naujovės šiemet VBE sesijoje laukia abiturientų, klausėme Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vyriausiojo specialisto Gintaro Demeniaus. Jis informavo, kad dėl dešimčia dienų pailgėjusių mokslo metų daugiau brandos egzaminų bus rengiama šeštadieniais. Jų pernai buvo šeši, o šiemet net devyni.

Specialistų nuomone, toks egzaminų išdėstymas, kai per savaitę vyksta tik vienas didelis brandos egzaminas (t. y. toks, kurį renkasi daugiau abiturientų) ir prailgėja tarpai tarp penkių didžiųjų egzaminų, suteikia mokiniams galimybę geriau jiems pasirengti.

Planuojama, kad iki liepos 12 d. bus paskelbti visi pagrindinės sesijos VBE rezultatai. Be to, siekiant, jog visų apeliacijų rezultatai būtų pateikti iki liepos 20 d., trumpinamas jų pateikimo laikas: apeliaciją dėl VBE rezultato bus galima pateikti per 2 darbo dienas, o dėl mokyklinio brandos egzamino rezultato – per 3 d. d. nuo egzaminų rezultatų paskelbimo dienos.

G. Demeniaus teigimu, egzaminų tvarka šiemet iš esmės nesikeitė – koreguotas tik privalomas lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas, kurį visi abiturinetai laikys birželio 2 d. Kaip ir ankstesniais metais, mokiniai turės parašyti rašinį, pasirinkę vieną iš keturių siūlomų temų: dviejų samprotavimo ir dviejų literatūrinio rašinio.

Tiesa, čia laukia šiokios tokios lengvatos. Per egzaminą prie kiekvienos temos bus pateikti du autoriai, tačiau jie bus tik rekomenduojami. Reikalavimas remtis bent vienu privalomu autoriumi tebelieka, bet mokiniai jį galės rinktis ne tik iš tų, kurie nurodyti prie temos, bet iš visų 36 šio dalyko bendrojoje programoje nurodytų privalomų autorių.

Kita svarbi lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino naujovė – mokiniai per egzaminą galės naudotis privalomų programinių autorių kūriniais, pateiktais elektroniniu formatu. Kiekvienas mokinys, kol iki egzamino pabaigos liks pusantros valandos, kompiuteriu galės naudotis vieną kartą 20 min. arba du kartus po 10 min.

Beje, šiemet rašinys bus vertinamas ne 50, o 100 taškų. Manoma, kad tai padės tiksliau įvertinti mokinių darbus. Mokinys, kuris nepasirems nė vienu iš 36 privalomų programinių autorių, egzamino neišlaikys.

Šiemet pirmą kartą įvestas ir brandos darbas, už kurį bus skiriami papildomi balai. Tai individualus tiriamasis ar kuriamasis darbas, ugdantis ne tik dalykines, bet ir bendrąsias mokinio kompetencijas, pavyzdžiui, mokėjimo mokytis, komunikavimo, pažinimo, iniciatyvumo, kūrybingumo ir kt.

„Kiek tai pasiteisins, sunku pasakyti, – svarstė vyriausiasis specialistas. – Šiemet mūsų rajone jį iš fizikos rašė tik vienas Lukšių Vinco Grybo gimnazijos mokinys.“

Šiais metais pradedama ir VBE darbų vertinimo sistemos pertvarka – jie palaipsniui bus pradedami vertinti elektroniniu-nuotoliniu būdu. Šiemet taip bus vertinami informacinių technologijų ir fizikos darbai. Tad siekiant skenuotų mokinių darbų kopijų kokybės, mokiniai per egzaminus privalės naudotis tik juodos spalvos tušinukais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.