Darželis uždaromas trims mėnesiams... Kur dėti vaikus?

pauliukenas pranckaitis
Nuotr. Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas (dešinėje) patikino, jog tėvai sutinka su mišrių ikimokyklinių-priešmokyklinių grupių užsidarymu vasaros laikotarpiui.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Rajono savivaldybės tarybos posėdyje ir prieš tai vykusiuose komitetuose daug aistrų sukėlė mokyklose veikiančių mišrių ikimokyklinių-priešmokyklinių ugdymo grupių laikinas uždarymas mokinių vasaros atostogų laikotarpiu. Valdžios atstovai ir tarybos nariai norėjo sužinoti, kur tėvai paliks savo atžalas, kol įstaigos nedirbs, ir ką tuo metu veiks jų darbuotojai.

Rajono savivaldybės tarybos narių verdiktui buvo pateikti prašymai leisti laikinai nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio 31 d. uždaryti mišrias priešmokyklinio-ikimokyklinio ugdymo grupes Panoviuose, Siesartėnuose, Lekėčiuose, Kiduliuose, Sudarge ir Slavikuose, o nuo birželio 18 d. iki rugpjūčio 31 d. – ir Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo paslaugų centre, Žvirgždaičių progimnazijoje, Griškabūdyje. Tad akivaizdu, jog kyla daug klausimų, kai vaikų ugdymo įstaigos užsidaro visam vasaros laikotarpiui.

Rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis Ūkio ir verslo komiteto posėdžio metu norėjo sužinoti, ką darbuotojai veikia sugrįžę po atostogų, jei pedagoginiai darbuotojai atostogauja du, visi kiti – tik po mėnesį, o įstaiga neveikia tris mėnesius.

Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas neatsakė, ką pedagoginiai darbuotojai veiks visą mėnesį sugrįžę po atostogų, o ūkiniai darbuotojai esą turės darbų prie remonto, tvarkant aplinką. Jo teigimu, laikinai uždaryti ikimokyklines-priešmokyklines ugdymo grupes prašo mokyklų direktoriai ir patikino, jog tėvai sutinka su jų užsidarymu vasaros laikotarpiu. Galbūt galima pridėti, kad tėvams dažniausiai pateikiamas pats uždarymo faktas, telieka su tuo sutikti raštiškai.

Deja, vedėjas suklydo sakydamas, jog šiemet didieji darželiai neužsidaro pirmi metai ir jiems bus nemenkas iššūkis išleisti personalą atostogauti. Vasaros laikotarpiu niekada neužsidaro abu Šakių miesto vaikų lopšeliai-darželiai, Lukšių Vinco Grybo gimnazijos skyrius – vaikų lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“ ir Sintautų pagrindinės mokyklos skyrius – vaikų darželis „Vyturėlis“. Šiemet neužsidarys ir Gelgaudiškio vaikų darželis „Eglutė“, ankstesniais metais atostogaudavęs rugpjūčio mėnesį. Ir jiems tai nėra kažkoks iššūkis. Tiesiog sujungiamos grupės.

Pakalbinta Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorės pavaduotoja Irena Korsakienė buvo atvira – jų darželis net nekelia tokio klausimo – dirbti ar užsidaryti vasaros laikotarpiu, nes vaikų kasmet vis daugėja. Šiuo metu čia suformuotos trys pilnos grupės. O kurgi daugiau vesti dirbantiems tėvams savo vaikus, jei ne į darželį?

Pasak vaikų lopšelio-darželio „Berželis“ direktorės Linos Viliūšienės ir vaikų lopšelio-darželio „Klevelis“ direktorės pavaduotojos Eglitos Plaušinienės, jų įstaigos negali užsidaryti nė vienam mėnesiui, nes ir vasaros laikotarpiu labai daug norinčių lankyti darželį. Be to, čia vasarai priimami vaikai ir iš užsidariusių darželių. Šiemet, pavyzdžiui, jie jau ruošiasi priimti griškabūdiečius, kurių darželis bus remontuojamas.

Tarybos narė Rasita Grincevičienė prisiminė, kad darželyje buvo užklausta, ar vasaros laikotarpiu vaikas lankys darželį, nes, matyt, buvo renkama informacija, kiek liks vietų.

„Vadinasi, uždarius darželius problema yra, nes tėvai ieško, į kurį kitą darželį galės vesti savo atžalas“, – konstatavo faktą R. Grincevičienė.

„Jei tris mėnesius tėvai gali nevesti vaiko į ugdymo įstaigą, tai kodėl turi vesti dar devynis? Gal nereikia visai? Kodėl mūsų mokesčių mokėtojų pinigai ten yra vedami?“ – klausė meras, svarstydamas, kodėl darželis uždaromas trims mėnesiams ir kodėl jis negali veikti, kai personalas grįžta po atostogų.

Galbūt rajono mokyklose veikiančios mišrios ikimokyklinio-priešmokyklinio ugdymo grupės, vasaros laikotarpiui užsidaro ne tiek dėl sumažėjusio vaikų skaičiaus, kiek dėl biudžeto lėšų taupymo, nes visuose aiškinamuosiuose raštuose prie sprendimo projekto nurodyta būtent ši priežastis.

Žinoma, galima pateisinti tas ugdymo įstaigas, kurios uždaromos dėl remonto darbų. Šie metai ne išimtis. Didelius remonto darbus numatęs atlikti Griškabūdžio gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyrius „Pumpurėlis“. Čia bus tvarkomos prausyklės ir tualetai, keičiamas vamzdynas, sienų, lubų ir grindų danga. Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre taip pat netrukus bus pradėti vykdyti dideli remonto dirbai – bus įrenginėjamos vaikų darželio patalpos. Tiesa, šiandien dar yra abejojama, ar viską bus spėta atlikti iki rugsėjo 1 d., tačiau tam bus dedamos visos pastangos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.