Lilija Liutvinienė: „Įgijau drąsos veikti ir drąsos klysti!“

lilija liutviniene
Nuotr. Lilija Liutvinienė 16-us metus vadovauja Kriūkų mokyklai-daugiafunkciam centrui, jau antrą kadenciją besidarbuojanti Kriūkų bendruomenės pirmininkė diriguoja ir miestelio kultūriniam gyvenimui.


Šakių rajono Kriūkų bendruomenės gyvenimo bei veiklų epicentre – energinga, veikli, lyderiška asmenybė Lilija Liutvinienė, Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė. Švietimo ir mokslo ministerijos projekto „Lyderių laikas“ ugdytinė, projekto Formaliosios švietimo lyderystės magistrantūros programos, dėstomos ISM vadybos ir ekonomikos universitete, pirmosios laidos Švietimo lyderystės magistrė.
 
Lilija, galima sakyti, visą gyvenimą  praleido Kriūkuose (išskyrus lituanistikos studijas Vilniaus pedagoginiame institute). Mokinė. Lietuvių kalbos mokytoja. Vėliau – vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja. Dabar jau šešiolikti metai – direktorė. Ir ne tik. Jau antrą kadenciją pedagogė yra Kriūkų bendruomenės pirmininkė. Mokyklai tapus daugiafunkciu centru ji diriguoja ir miestelio kultūriniam gyvenimui.

L. Liutvinienę bendruomenė pažįsta kaip nenurimstančią, nuolat naujovių ir įdomios veiklos ieškančią asmenybę.

„Nuo lituanistikos studijų buvo praėję daugiau kaip du dešimtmečiai – panorau kažką kitoniško išbandyti. Įstojau į projekto „Lyderių laikas“ švietimo lyderystės magistrantūrą. Ir tą kitoniškumą gavau. Patyriau labai pagarbų dėstytojų bendravimą su studentais. Pamačiau, kaip mumis pasitikima. Suvokiau, kad studijų vertė – ne vien įgytos žinios, bet ir jų taikymas kasdienėje veikloje. O svarbiausia – dingo baimė klysti“, – prisimena Lilija.

Viskuo, ko išmoko lyderystės studijose, dalijosi su pedagogų bendruomene.

„Augau aš – augo ir visa mokyklos bendruomenė“, – džiaugiasi ji.

Direktoriei betudijuojant, vidurinė mokyklą reorganizuota į pagrindinę (2013 m.), o vėliau (2016 m.) – į mokyklą-daugiafunkcį centrą. Tuose permainų verpetuose reikėjo išlikti stipriai ir motyvuoti žmones, kad jie nenuleistų rankų.

Paklausus apie mokyklą-daugiafunkcį centrą, vadovės balse galima išgirsti pasididžiavimą pedagogų komanda ir jos veikla.

„Jaukiai ir įdomiai gyvename. Idėja gena idėją, veikla – veiklą, vienas projektas baigiasi, kitas startuoja“, – sako Lilija ir džiaugiasi, kad „Lyderių laiko“ Neformaliųjų mokymų programą baigusi pavaduotoja Daiva Naujokaitienė ypač daug dirba su mokiniais ir ugdo jų lyderiškumą.

Kalbantis apie Kriūkų bendruomenę, galima išgirsti smagų apibūdinimą, jog visi kartu yra stiprūs kaip didelis kumštis.

„Kiekvieną mėnesio antradienį be papildomų paraginimų renkasi miestelio bendruomenė. Ne šiaip sau pasėdėti, o siūlyti, diskutuoti, tartis. Lyderystės studijos sutvirtino mano gebėjimą sutelkti kitus, išmokė įsiklausyti į kiekvieną nuomonę ir ją gerbti“, – dalijasi patirtimi Lilija.

„Mes mylime savo Kriūkus!” – didžiuojasi bendruomenės pirmininkė ir siūlo žvilgtelėti į „Facebook“ paskyrą kriukai.lt, kurioje miestelio bendruomenės gyvenimo atspindžiai, švenčių akimirkos, didelių projektų rezultatai, edukacinės veiklos, kultūrinio gyvenimo smagumas.

Pasidalytoji lyderystė tampa jos ir visos Kriūkų bendruomenės kasdienės veiklos pamatu.

„Draugo“ inf.

parengta pagal lyderystės projekto „Lyderių laikas“ informaciją

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.