Amfiteatras – meilės antikinei dramai ir Palazzolo Acreide įprasminimas

amfiteatras
Nuotr. Idėja pastatyti „Varpo“ mokyklos amfiteatrą, galbūt vienintelį tokį visoje šalyje, subrandinta po kelionių į tarptautinį antikinio teatro jaunimo festivalį Palazzolo Acreide.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ  

Nuo praėjusio pirmadienio Šakių „Varpo“ mokykloje tikrų tikriausias skruzdėlynas – visi kažką veikė, kažką kūrė, kvepėjo dažais, o sienos virto meno kūriniais. Čia vyko Meno savaitė, skirta 28-ajam mokyklos gimtadieniui paminėti. Ją vainikavo Teatro diena ir pats reikšmingiausias jos akcentas – amfiteatro, pavadinto Palazzolo Acreide miesto Sicilijoje vardu, atidarymas.

Su muzika ir šokiu Meno savaitę pradėję „Varpo“ mokyklos ir Siesartėnų skyriaus pradinukai, estafetę perdavė vyresniems mokiniams, kurie su menų mokytojais Jūrate Žalnoriene, Lina Smilgiuviene, Virginija Armonavičiene, Regina Mikuliene, Egle Dragūnaityte, Algimantu Vorevičiumi, Vilma Frančiakiene ir dailininkais Mindaugu Pauliuku, Lolita Rūgyte, Indre Siaurusevičiūte, Jonu Daniliausku ir Vytautu Kaunu tapė mokyklos sienas, atnaujino senus daiktus, kūrė fotosieneles, reljefus, kaukes, grafikos ir kitokius darbus. Čia buvo tiek visokiausių veiklų, kad visko neįmanoma išvardyti.

Pirmą kartą Meno savaitėje dalyvavo fotomenininkai Rūta Žemaitienė ir Ričardas Anusauskas, supažindinę vaikus ne tik su savo darbo specifika, bet ir su paukščių ir gyvūnų fotografijų istorijomis. Pasak jų, kartais tenka laukti keletą metų, kol pavyksta padaryti reto paukščio ar gyvūno fotografiją, nufilmuoti vieną jo gyvenimo akimirką – maitinimąsi, poravimąsi ar netgi žuvimą. Jie mokiniams pristatė naują dokumentinį filmą apie laukinę Lietuvos gamtą „Keturi metų laikai“.

Niekam ne paslaptis, kad „Varpo“ dramos studijos jaunieji aktoriai net dešimtmetį iš eilės buvo kviečiami dalyvauti tarptautiniame antikinio teatro jaunimo festivalyje Palazzolo Acreide. Tad šiuo vardu, įprasminant meilę antikinei dramai ir šiam miestui, ir buvo pavadintas prie Šakių „Varpo“ mokyklos iškilęs amfiteatras. Tai antrasis šio vardo įprasminimas užsienyje. Pirmasis yra Merlburne (Australija) – čia Palazzolo Acreide pavadintas parkas.

Už 3 tūkst. 328 kilometrų suvaidinti spektakliai „Bambeklis“, „Vergas apgavikas“, „Tylūs debesys“, „Amfitrionas“, „Lisistratė“, „Plutas“, „Karys pagyrūnas“, „Sapfo laiškas Faonui“ ir „Medėjos vaikai“ ne tik sužavėjo visko mačiusius Italijos žiūrovus, bet ir parvežė į Šakius antikines prieš 2,5 tūkst. metų kurtas komedijas ir tragedijas.

Kadangi amfiteatras netradicinis ir mūsų šalyje galbūt toks vienintelis statinys, jį atidaryti knietėjo taip pat kitaip, netradiciškai. Tad raudonos juostelės kirpimo nebuvo. „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas pasiūlė atidaryti šį antikinį statinį atidengiant po trimis kaukėmis paslėptą amfiteatro pavadinimą ir QR kodą, kurį sukūrė šakietis skulptorius Kęstutis Dovydaits.

Pirmąją kaukę jis pakvietė paimti valdžios atstovus – dabartinį rajono savivaldybės merą Edgarą Pilypaitį, buvusį merą Juozą Bertašių ir miesto burmistrą Dalių Jasevičių. Antrąją kaukę – prie projekto dirbusius žmones, iniciatorius – tėvų komiteto pirmininką ir Šakiečių bendruomenei atstovaujantį Rolandą Pavalkį, architektą Mantą Paketurį, suprojektavusį tokį netradicinį statinį, trečiąją kaukę – dramistus ir jų vadovę V. Meškaitienę.

E. Pilypaitis prisipažino, jog matė daug V. Meškaitienės spektaklių, kurie žavi, kurių kompozicijos nokautuoja visą Lietuvą ir šiame žanre jau niekas nedrįsta jai mesti baltos pirštinės. Jo manymu, tai bus ne tik asmenukių ar šiaip fotografijų vieta, bet ir būsimų ryšių užmezgimas, ir naujos kokybės ženklas. Sveikindamas su tokios netradicinės erdvės mūsų miestui, rajonui ir netgi šaliai sukūrimu, meras pabrėžė, kad Palazzolo Acreide Nr. 2 atsiradimas ir įpareigoja, ir suteikia privilegijų.

„Tegul šis pavyzdys užkrečia ir kitas rajono bendruomenes“, – linkėjo E. Pilypaitis, įteikdamas Padėkos raštus už iniciatyvą ir gražios idėjos įgyvendinimą R. Pavalkiui, UAB „Vitremsta“ kolektyvui ir vadovui Vitalijui Bogovičiui.

Šia proga meras atskirai padėkojo „Varpo“ mokyklos informacinių technologijų specialistui Gintautui Bendoraičiui, kuris 18 metų čia dirbo, brandino ir įgyvendino įvairiausias idėjas, o šiandien, paskutinę darbo dieną, atsisveikino su mokykla ir jos bendruomene.

Daug gražių žodžių, sveikinimų ir geltonių rožių susirinkusieji negailėjo gimtadienį švenčiančiai V. Meškaitienei, prabilusiai į susirinkusius Voltero žodžiais, kad niekas taip artimai nesuburia žmonių, kaip teatras. Pasak jos, kas galėjo pagalvoti, kad prieš 12 metų nuvykimas į tarptautinį antikinio teatro festivalį Palazzolo Acreide duos idėją atidaryti „Varpo“ mokyklos amfiteatrą, kuriame nuo šiol gyvens teatras, muzika, šokiai, netradicinės pamokos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.