Atviroje jaunimo erdvėje – Google iššūkis

google issukis
Nuotr. Gelgaudiškio kultūros centro Atviroje jaunimo erdvėje moksleiviai ne tik susipažino su įvairioms internetinėmis grėsmėmis, bet ir dalyvavo finaliniame žaidime „Google iššūkis tavo mieste“.


Lapkričio 9 d. Gelgaudiškio kultūros centro Atviroje jaunimo erdvėje (AJE) vyko neįprastas interaktyvus WEB orientacinis žaidimas „Google iššūkis tavo mieste“. Užduoties – ieškoti paslėptos informacijos virtualioje erdvėje (ne lakstant Gelgaudiškio gatvėmis!) ėmėsi 18 Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos, Lukšių Vinco Grybo gimnazijos Gelgaudiškio skyriaus ir Šakių „Žiburio“ gimnazijos mokinių.
 
Internetinėje erdvėje jaunas žmogus susiduria su įvairiausiomis grėsmėmis – nuo elektroninių patyčių iki tapatybės vagystės atvejų. Kartais nutinka ir dar sunkiau suprantamų dalykų, pavyzdžiui, galima tapti kažkieno „zombiu“, t.y. įrankiu, skirtu atakuoti kitus kompiuterius, arba socialinės inžinerijos auka. Žodžiu, kai pakenkti bandoma surinkus asmeninę informaciją.

Apie šias grėsmes ir buvo kalbama vienos dienos intensyviuose mokymuose „Google iššūkis tavo mieste“. Į Gelgaudiškį atvykęs neformaliojo ugdymo lektorius Audrius Laurutis ir su sudėtingomis IT technologijomis pasaulinio garso korporacijose dirbantis Andrius Jurkšaitis vedė provokuojančius, kūrybiškus užsiėmimus, kurių metu jauni žmonės buvo supažindinti su pavojais, tykančiais internete, siejo teorinę medžiagą su savo patirtimis ir aplinka.

Po daugybės aptartų klausimų buvo duotas startas finaliniam žaidimui, kurio metu dalyviai stengėsi išspręsti su saugumu kibernetinėje erdvėje susijusius klausimus, analizavo Lietuvos ir pasaulio atvejus ir mokėsi iš jų. Buvo žaidžiama mobilia programėle, kur dalyviai privalo „google‘inti“, t.y. naudotis Google paieška tam, kad atsakytų į gudriai paslėptus klausimus.

Pasibaigus žaidimui suskaičiuoti taškai, nugalėtojai apdovanoti „Power bank“ baterijomis.

Kadangi projektas „Google iššūkis tavo mieste“ vyksta aštuoniuose miestuose, gelgaudiškiečiai sukūrė palinkėjimą ir užduotį, skirtą kito projekte dalyvaujančio miesto jaunimui.

Mokymus organizavo VšĮ Kūrybos ir inovacijų laboratorija, finansavo Lietuvos kultūros taryba. Gelgaudiškio kultūros centro AJE veiklas finansuoja Jaunimo reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.