Ugdymo įstaigų pertvarka jau ne už kalnų

svietimo tinklo pertvarkos grupe
Nuotr. Rajono švietimo įstaigų tinklo pertvarkos grupė nemažai dėmesio skyrė rajono mokykloms-daugiafunkciams centrams.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusių metų gruodžio pabaigoje posėdžiavusi rajono švietimo įstaigų tinklo pertvarkos grupė dar kartą sugrįžo prie svarbiausių, tačiau jau ir anksčiau svarstytų klausimų. Netolimoje ateityje bus sprendžiamas Žvirgždaičių progimnazijos, Slavikų pagrindinės mokyklos, rajono mokyklų-daugiafunkcių centrų ir Gelgaudiškio vaikų darželio „Eglutė“ likimas.

Mokyklų tinklo pertvarkos plane buvo numatyta, kad nuo 2019m. rugsėjo Žvirgždaičių progimnazija, kuriai vadovauja Gintautas Pranskaitis, taps Griškabūdžio arba Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos pagrindinio ugdymo skyriumi. Pasak rajono savivaldybės mero Edgaro Pilypaičio, formaliai reikia atsiklausti mokyklos bendruomenės, prie kurios gimnazijos jie norėtų jungtis. Tiesa, mero teigimu, jau yra žinoma, kad jie labiau linksta prie Griškabūdžio gimnazijos, mat į šią gimnaziją daugiau vaikų vyksta tęsti mokslų, nepaisant to, susitikimas su Žvirgždaičių bendruomene planuojamas artimiausiu metu, kad būtų įsitikinta, ar tikrai jiems šis variantas tinkamiausias.

Rajono švietimo įstaigų tinklo pertvarkos grupė nemažai dėmesio skyrė rajono mokykloms-daugiafunkciams centrams. Nors posėdyje buvo svarstytas rajono mokyklų-daugiafunkcių centrų apjungimas, tačiau, E. Pilypaičio teigimu, kol kas apsistota ne prie pačių įstaigų, o tik prie jų valdymo apjungimo, nes taip pagal visas taisykles būtų geriau ir finansiškai daugiau išlošta.

„Greičiausiai Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė eis abiejų – ir Kriūkų, ir Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro – direktorės pareigas“, – svarstė meras.

Šiuo metu Plokščiuose, iš darbo išėjus ilgametei vadovei Nijolei Bitinienei, laikinai direktorės pareigas eina direktorės pavaduotoja ugdymui Neringa Motiejaitytė.

Posėdyje buvo kalbėta ir apie tai, kad ateinančiais mokslo metais Slavikų pagrindinėje mokykloje, kuriai vadovauja Juozas Rakickas, bus nekomplektuojama devinta klasė, tačiau dešimta dar bus komplektuojama, o 2020 m., dešimtokams užbaigus pagrindinio ugdymo programą, mokykla bus reorganizuojama į Šakių „Varpo“ mokyklos pagrindinio ugdymo skyrių. Tačiau, pasak rajono vadovo, sprendimo kol kas dar nėra, o jei ir būtų, rajono švietimo įstaigų tinklo pertvarkos grupės sprendimas yra tik rekomendacinio pobūdžio, viską sprendžia taryba.

„Dar reikėtų pasikalbėti su pačia Šakių „Varpo“ mokyklos vadovybe, nes tokio pobūdžio skyriai ir finansiškai, ir visais kitais atžvilgiais smukdo motininę įstaigą. Tad čia reikėtų pasverti daug dalykų, kad kokybės atžvilgiu nebūtų pakenkimo“, – paaiškino E. Pilypaitis, pridurdamas – kad ir kaip gerai tvarkosi Slavikai, bet valdymo finansavimo problemos vis tiek išlieka, nes direktoriaus atlyginimui pinigų neužtenka.

Kita vertus, abi mokyklas skiria nemažas atstumas. Meras apgailestavo, kad ministerija negalvoja apie tokius dalykus, nes vienoks mokyklų tinklo optimizavimas yra dideliame mieste, kur atskiruose kvartaluose yra po ugdymo įstaigą, kitas – regionuose, kur mokyklas skiria dešimtys kilometrų, o taisyklės galioja vienos ir tos pačios.

Tinklo pertvarkos plane taip pat numatyta ir Gelgaudiškio vaikų darželio „Eglutė“, kuriai vadovauja Vilma Vidrienė, reorganizacija į Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyrių. Čia, kaip ir Slavikuose, pagrindinis argumentas – valdymo lėšos. Nors manoma, kad reorganizacija turėtų būti padaryta ne anksčiau, kaip rugpjūčio mėnesį, E. Pilypaičio manymu, delsti nereikėtų, mat čia užprogramuoti dideli finansiniai nuostoliai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.