Apžvelgė praėjusių metų nuveiktus darbus ir tarėsi dėl naujų

jaunimo posedis
Nuotr. Jaunimo reikalų tarybos nariai baigia savo kadenciją, tačiau dar keletą mėnesių įgyvendins naujai patvirtintą šių metų veiklos planą.  

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį antradienį į eilinį posėdį, kuris vyko savivaldybės Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų vedėjo kabinete, rinkosi Jaunimo reikalų tarybos nariai. Jo metu buvo išklausytos Atviro jaunimo centro (AJC) ir Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinacinio centro veiklos ataskaitos, susipažinta, kaip rajone įgyvendinama Jaunimo savanoriškos tarnybos programa, aptarti kiti klausimai.

Finansuos jaunimo iniciatyvas

Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vyriausioji specialistė Danutė Jurgutienė pasidžiaugė, kad Jaunimo reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pritarė mūsų rajono jaunimo iniciatyvoms ir prisidės prie projektų finansavimo. 2019 m. departamentas Atvirųjų jaunimo centrų ir Atvirųjų jaunimo erdvių veiklos finansavimui skirs po 600 eurų, jaunimo iniciatyvų skatinimui – 300 eurų, o jaunimo mokymų ir gerosios patirties sklaidai – po 150 eurų.
Ji informavo, kad jaunimo reikalams savivaldybės biudžete numatyta 17 tūkst. 220 eurų, o projektų įgyvendinimui – 8 tūkst. 540 eurų.

Pristatė AJC ataskaitą

AJC nuo penai metų lapkričio tapo Šakių socialinių paslaugų centro padaliniu. Centro jaunimo darbuotoja Judita Ambrasienė, pristatydama 2018 m. veiklos ataskaitą, informavo, kad buvo įgyvendinti du projektai – „Laisvas tobulėti 2“ ir „Įjunk šviesą“. Pirmojo projekto metu jaunimui buvo organizuoti keturi dailės terapijos užsiėmimai, stalo teniso ir futbolo varžybos, stalo žaidimų vakarai ir šeši maisto gaminimo užsiėmimai, antrojo – tradicinė jaunimo konferencija, kurios metu įteiktos nominacijos. Į projektines veiklas pritraukta 280 jaunuolių. Centre savanorišką veiklą vykdė keturi moksleiviai.

Pernai rugsėjo mėnesį AJC tapo Eurodesk Lietuva informavimo centru Šakiuose, o spalio mėnesį vyko pirmieji du renginiai, kurie, deja, jaunimo susidomėjimo nesulaukė. Abiejuose dalyvavo tik po keturis moksleivius. Bendradarbiaujant su kitomis rajono įstaigomis buvo suorganizuota nemažai įvairių renginių – tai pėsčiųjų žygiai, „Plento taurė“, jaunimo forumas, keletas akcijų.

Pasak D. Jurgutienės, ši veikla buvo įvertinta teigiamai, nes J. Ambrasienė buvo viena iš 10 šalies jaunimo darbuotojų, kuriai įteikta Jaunimo reikalų departamento stipendija.

Koordinacinio centro veikla

Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinatorė Akvilė Mirauskaitė susirinkusiesiems pristatė praėjusių metų Koordinacinio centro veiklos ataskaitą. Pasak jos, 2018 m. sveikatinimo ir švietimo paslaugos suteiktos daugiau nei 1 tūkst. 800 jaunuolių. Tai buvo lektorių mokymai, emocinio vertinimo užsiėmimai, prevenciniai renginiai ir bendradarbiavimas su kitomis rajono įstaigomis bei organizacijomis, interaktyvios veiklos koordinaciniame centre bei mobiliose lauko palapinėse.

Beje, individualios ir grupinės psichologinės konsultacijos buvo suteiktos 364 asmenims, emocinis vertinimas atliktas 342 jaunuoliams. Jo metu išaiškintos vidutinio ir lengvo lygio depresijos – tai parodė, kad psichologo konsultacijos ypač reikalingos rajono mokyklose. Be to, dar organizuoti mokymai savižudybių prevencijos klausimais, paskaitų ciklas apie alkoholio, narkotikų bei kompiuterių priklausomybės žalą. Taip pat įsigyta sportinio inventoriaus – lauko rakečių, futbolo ir krepšinio kamuolių, kurie nemokamai išnuomojami tiek darbo dienomis, tiek savaitgalį.

A. Mirauskaitė informavo, kad Koordinacinio centro finansavimas ir veikla baigiasi rugsėjo mėnesį, o ar bus pratęsta, kol kas nėra aišku. Jaunimo reikalų tarybos nario Martino Eimučio teigimu, čia padarytas didžiulis įdirbis, sukurta infrastruktūra, yra specialistai, todėl jau dabar reikėtų pradėti kelti klausimą, ar ši veikla yra reikalinga, jei taip, siekti jos tęstinumo. Jaunimo reikalų pirmininkas Tautvydas Šukys įpareigojo A. Mirauskaitę šį klausimą perduoti Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vadovui.

Įsipareigojimo neįvykdė

Abi ataskaitos posėdžio metu buvo vienbalsiai patvirtintos. J. Ambrasienė buvo paprašyta trumpai pristatyti rajone įgyvendinamą Jaunimo savanoriškos tarnybos programą. Pasak jos, asociacija „Atviras jaunimo centras“ laimėjo 2 tūkst. eurų vertės projektą ir įsipareigojo įtraukti į ilgalaikę (pusės metų) savanorišką veiklą šešis jaunuolius. Deja, dėl labai intensyvios veiklos (savanoriauti reikia po 10 val. per savaitę, 40 val. per mėnesį, 240 val. per pusę metų) įsipareigojimo įvykdyti nepavyko – iš šešių jaunuolių liko tik keturi. Mat kai kurios organizacijos atsisakė priimti savanorius, nes pamatė, kad neturės jiems tiek veiklos, kiek yra numatyta valandų. Tad dalį pinigų teks grąžinti. Savanoriavusiems jaunuoliams prie stojamojo balo bus pridėta po 0,25 balo. J. Ambrasienė informavo, jog vienas savanoris savanoriauja Lekėčių bendruomenės centro labdaros fonde, vienas – Šakių rajono savivaldybės jaunimo kūrybos ir sporto centre, du – AJC.

Baigiasi kadencija

Jaunimo reikalų taryba pasitvirtino naują šių metų veiklos planą, pagal kurį jai dar teks dirbti keletą mėnesių, tačiau kadangi Jaunimo reikalų tarybos kadencija baigiasi kartu su savivaldybės tarybos kadencija, nusprendė nuostatų ir sudėties pakeitimo nedaryti, o palikti tai naujai Jaunimo reikalų tarybai. Taip pat susirinkusieji apžvelgė Jaunimo reikalų departamento rajono savivaldybei rekomenduojamas jaunimo politikos sritis ir užduotis bei apsvarstė jų įgyvendinimo galimybes. Pasak D. Jurgutienės, koją čia kiša tik tai, kad savivaldybė neturi nė vieno mobiliojo darbo su jaunimu darbuotojo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.