Apie moksleivių psichikos sveikatą iš jų pačių lūpų

buteikis simonas
Nuotr. Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivis Simonas Buteikis konferencijoje tvirtino – apie seksą kalbama vis atviriau, bet masturbacijos temos stengiamasi išvengti.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Griškabūdžio gimnazija moksleivius pakvietė į konferenciją „Jaunas žmogus ir psichinė sveikata besikeičiančiame pasaulyje“, kurioje apie jaunų žmonių psichinę sveikatą, atlikę apklausas, pranešimus skaitė patys moksleiviai: paauglių priklausomybės, gera emocinė savijauta mokykloje, patyčių įtaka, didžiausias jaunuolio tabu ir kt. Pranešimus moksleiviams ruošti padėjo mokyklų psichologai.

Į jau trečią kartą Griškabūdžio gimnazijos organizuojamą konferenciją atvyko moksleiviai ir mokyklų psichologai iš septynių mokyklų bei gimnazijų (Kauno, Vilkaviškio, Kazlų Rūdos, Šakių sav.).

Pasak Šakių psichikos sveikatos centro psichologės Nijolės Janonytės, psichikos sveikata yra viena didžiausių ir kartu pažeidžiamiausių vertybių šiuolaikinėje visuomenėje. Deja, ir jauni žmonės, patirdami daug stresinių situacijų ir nesusitvarkydami su savo problemomis, dažnai pasirenka netinkamą būdą savo problemoms spręsti – savižudybę. Anot psichologės, fiksuojamas vis dar didelis patyčių skaičius, moksleiviai smurtauja prieš kitus moksleivius arba patys patiria smurtą, vartoja alkoholį arba narkotines medžiagas.

„38 proc. moksleivių teigia, kad dažnai patiria pykčio ir agresijos jausmus. Skundžiasi ir kitais psichosomatiniais sutrikimais: irzlumu, bloga nuotaika, nervine įtampa, galvos skausmais ir pan. Plinta naujos priklausomybių rūšys: azartiniai lošimai, priklausomybė nuo kompiuterinių žaidimų, nuo mobiliųjų telefono ir interneto“, – kalbėjo psichologė ir pabrėžė, kad įvairių psichikos sutrikimų pradžia yra 14-ieji – paauglystės metai. Anot jos, psichologiniai sunkumai, su kuriais jauni žmonės nesusitvarko, turės įtakos tolimesniame jų gyvenime. Todėl pagalbą reikia suteikti dar paauglystėje. Anot psichologės, tokia vieta galėtų būti ir mokykla, pavyzdžiui, tokie prevenciniai renginiai yra efektyviau nei medikamentinis gydymas.

„Keičiant jūsų mąstymą, stiprinant jūsų pasitikėjimą savimi, mokant jus išeiti iš stresinių situacijų“, – kalbėjo N. Janonytė.

Ar paaugliui palaikant geresnius santykius su šeima jis nuoširdžiau bendraus su draugais ir jo polinkis į psichiką veikiančias medžiagas ar priklausomybes telefonui bei kompiuteriui bus mažesnis? Tai bandė išsiaiškinti Kauno technologijos universiteto inžinerijos licėjaus moksleivės Rytė ir Gelmina, o rezultatais pasidalino su konferencijos dalyviais. Tyrime dalyvavo 59 penktų–dvyliktų klasių moksleiviai. Pasak merginų, santykiai su šeima, draugais yra glaudžiai susiję, nuo to priklauso ir jaunuolio laisvalaikio praleidimas. Išvada vienareikšmiška: paaugliui, kuris palaiko artimus bei nuoširdžius santykius su tėvais ir draugais, bus mažesnis polinkis vartoti psichiką veikiančias medžiagas bei piktnaudžiauti kompiuteriu ar telefonu.

Lukšių Vinco Grybo gimnazijos moksleivės Kotryna Kuraitė, Augustė Orintaitė ir Ugnė Kazernavičiūtė kalbėjo apie mokinių gerą savijautą mokykloje. Pasak Augustės, gerai savijautai mokykloje įtakos turi geras sutarimas su bendraamžiais. Merginos 3–4 klasių gimnazistus anketavo pagal šiuos klausimus: ar reikia prisitaikyti prie draugų, ar esi kada girdėjęs pagyrimą iš savo draugo, ar turi draugų, kuriems gali pasipasakoti ištikus sunkumams, ar teko kada pagelbėti draugui ir kas yra svarbu bendraujant su draugais. Kotryna apibendrindama apklausos rezultatus pabrėžė, kad dauguma apklaustųjų tvirtino, jog prisitaikyti prie draugų nereikia, tačiau, anot jos, liūdna, kad yra moksleivių, kurie nesulaukia pagyrimų iš savo draugų ir neturi kam pasipasakoti. Tačiau beveik visi tvirtino, kad bendraujant su draugais svarbiausia yra nuoširdumas, pasitikėjimas, supratimas ir mandagumas. Lukšietės pasakojo, kad joms pačioms buvo įdomu sužinoti, kaip jaučiasi moksleiviai mokykloje, iš pradžių bijojo, kad vyresni mokiniai atsainiai pažiūrės į tyrimą, bet kai sulaukė šūsnies anketų, jos liko patenkintos.

Apie psichologinio klimato gerinimą mokykloje pasakojo septintokai iš Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinės mokyklos, anot jų, prie to žymiai prisideda naujų edukacinių, poilsio erdvių sukūrimas, kur vaikai gali bendrauti, žaisti stalo žaidimus, ruoštis pamokoms. Svarbi viena sąlyga – šiose erdvėse draudžiama naudotis mobiliais telefonais.

Patyčios viena skaudžiausių problemų mokyklose – įsitikinę Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos moksleiviai Paulius Kardauskas ir Daumantas Lekavičius. Žodinės, fizinės, socialinės patyčios, bet, pasak kalbėjusio Pauliaus, yra ir elektroninės patyčios, kuomet socialiniuose tinkluose asmenys įžeidinėjami, šmeižiami, jiems grasinama ir kita. Apibendrindamas jų mokykloje atliktus tyrimus apie patyčias, Paulius tvirtino, kad kasmet rodikliai gerėja, kad vaikai mokykloje jaučiasi vis saugiau, o vietos, kur vyksta daugiausiai patyčių, – koridoriai, mažiausiai – tualetuose, valgyklose. Dažniausiai pasitaikančios patyčios yra apkalbinėjimas, pravardžiavimas, rečiau atimami pinigai, grasinama.

Šakių „Žiburio“ gimnazijos gimnazistas Simonas Buteikis uždavė klausimą – apie ką mokykloje vengiama kalbėti? Anot Simono, – apie pornografijos ir masturbacijos įtaką žmogaus gyvenime. Simonas bandė analizuoti priežastis, kodėl skirtingais amžiaus tarpsniais žmogus liečia savo lytinius organus, ir supažindinti su masturbacijos pasekmėmis: yra sunkiau bendrauti su merginomis, dingsta drąsa kažko siekti, tampame uždaresni ir kita.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.