Mokytojai atsisako vykdyti ir vertinti brandos egzaminus

demenius svietime
Nuotr. Rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius domėjosi, „kas per širšė įgėlė mokytojams“, nes neina rasti valstybinių brandos egzaminų vertintojų.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Balandžio 24 d. prasidėjo brandos egzaminų maratonas, kuris tęsis iki birželio 20 d. Praėjusį penktadienį švietimo įstaigų direktorių pasitarime buvo iškeltas klausimas dėl mokytojų atsisakymo dalyvauti valstybinių brandos egzaminų vykdyme ir vertinime.

Rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius domėjosi, „kas per širšė įgėlė mokytojams“, nes neina rasti valstybinių brandos egzaminų vertintojų. Jis pateikė informaciją iš duomenų perdavimo sistemos KELTAS: į matematikos egzaminą registruoti trys mokytojai – du atsisakė dalyvauti. Į biologijos egzaminą registruoti du – abu ir atsisakė. Į anglų kalbos egzaminą registruoti devyni – net septyni atsisakė. Į rusų kalbos egzaminą registruoti du – abu ir atsisakė dalyvauti. Į chemijos egzaminą registruoti keturi mokytojai – visi keturi atsisakė. Į istorijos egzaminą registruoti keturi – du atsisakė. Į fizikos egzaminą registruotas vienas mokytojas ir tas pats atsisakė dalyvauti. Į lietuvių kalbos egzaminą registruota 14, tačiau septyni atsisakė. Anglų kalbos kalbėjimo dalyje turėjo dalyvauti 13 mokytojų, tačiau trys atsisakė.

Pasak rajono švietimo įstaigų direktorių, tai ne rajono, o visos Lietuvos problema. Griškabūdžio gimnazijos direktorius Arūnas Šalnaitis įvardijo, kad „ta širšė yra profesinė sąjunga“, o Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė patikslino, kad „tai viena širšė, o kita – egzaminų centras“, kuris nori, jog mokytojai egzaminų darbus vertintų nuotoliniu būdu.

„Kadangi mokslo metai tęsiasi iki birželio 21 d., mokytojai nėra kviečiami atvykti į Vilnių vertinimo savaitei. Jiems bus atsiunčiami darbai, kuriuos jie turės vertinti po savo darbo ir gaunasi taip, kad iš vieno darbo jie grįžta į kitą darbą, kuris nėra per daug apmokamas, todėl daugelis ir nenori vargt“, – paaiškino direktorė.

Jos teigimu, aštuonerius metus mokytojai darbus vertinti važiavo tam, kad išmoktų ir suprastų sistemą, dabar jie galvoja, kad jau daugiau nieko naujo neišmoks, o ir atlygio už savo darbą mažai gaus, tad visiems akivaizdu, jog neapsimoka aukoti savo laiko.  

Rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas stebėjosi, kaip pernai mokytojai dar sutiko už mažesnį atlygį dirbti tokį darbą, o šiemet, atlygiui net šiek tiek pakilus, jau nebe. Kadangi „problema išplitusi respublikiniu mastu, šiam reikalui galbūt bus rasta lėšų“, todėl kvietė direktorius kalbėtis su mokytojais, „nes vis tiek šiais metais kitaip nebus, reiks užbaigt“.

„Čia yra bendra valstybės pozicija, išprotėjusi nuo viršaus, ir mokytojai, kurie dalyvauja visokiuose tokiuose darbuose, yra įkaitai“, – įsitikinęs Žvirgždaičių progimnazijos vadovas Gintautas Pranskaitis.

„Baikit juokus. Čia pasityčiojimas iš žmonių atvira forma. Ir mes juos turim įkalbinėt? Buvo streikas. Ką jis davė? Nieko. Absoliučiai. Prižadėjo visko ir nieko nepadarė. O dabar egzaminus už dyką praveskit“, – piktinosi A. Šalnaitis.

G. Pranskaitis pateikė pavyzdį, kaip pats praėjusiais metais keturis šeštadienius, kai deklaruojamas dvigubas apmokėjimas, dirbo egzaminų vykdymo komisijose ir gavo viso labo 72 eurus. Nuo jų dar reikėtų atskaityti sudeginto kuro išlaidas.

„Jūs manot, kad žmonės nemoka skaičiuot?“ – klausė Žvirgždaičių progimnazijos direktorius.

Rajono savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius pritarė rajono mokyklų vadovams, teigdamas, kad yra jų pusėje, nes prestižine pripažintoje mokytojo profesijoje už penkis eurus dirbti tokį atsakingą darbą yra absurdas. G. Pranskaičio manymu, nuo šių metų pasikeitus gyventojų pajamų mokesčio atskaitymui mokytojo uždarbis „yra prilygintas minimaliam eilinio darbininko atlyginimui“. Mat „dalyvaudamas papildomuose darbuose kiekvienas mokytojas bus priverstas kitais metais deklaruoti savo pajamas ir susimokėti mokesčius, kadangi pakils neapmokestinamas minimumas“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.