Ieškojo literatūrinių pėdsakų

Siekdamas patraukliai ir įdomiai pristatyti literatūrines Lietuvos vietas ir neįprastu būdu paskatinti moksleivius domėtis praeitimi, literatūra ir kultūra, gerai žinomas lietuvių kalbos mokytojas ekspertas Petras Gedvilas pakvietė visus respublikos lituanistus su 5–12 klasių mokiniais dalyvauti projekte ,,Literatūrinė Lietuva“. Prie projekto noriai prisijungė ir rajono atstovai.

Reikėjo aplankyti rašytojų gimtines, muziejus, kapus, mokyklas ir kitas su Lietuvos literatūriniu gyvenimu susijusias vietas. P. Gedvilas, pats aktyvus keliautojas, šitaip nusprendė suaktyvinti ir kitus, priminti, kad nors šiek tiek primiršti, bet įdomūs ir literatūriniai maršrutai.
 
Idėja tuoj sujudino visos respublikos lituanistus. Neatsiliko ir Šakių rajonas. Užsiregistravo dvi mokinių komandos – iš Šakių ,,Žiburio“ gimnazijos (vadovė Jūratė Vizgirdienė) ir Lukšių Vinco Grybo gimnazijos Gelgaudiškio skyriaus (vadovės Danutė Aniulienė ir Romutė Dabašinskienė). Visus metus moksleiviai keliavo, fotografavo ir kartu domėjosi, atmintyje fiksavo rašytojų tėviškes, paminklus. Abi komandos išnaršė Šakius ir visą Šakių rajoną, aplankė Jono Basanavičiaus tėviškę, Rygiškių Jono gimnaziją, nuvyko į Klaipėdą, Vilnių. Net jei kelionė būdavo suplanuota kitais tikslais, bet mokiniai ir aktyvios mokytojos vis tiek stengėsi surasti bent kelis objektus, juos apžiūrėti, aptarti.

Sukėlę į svetainę daugybę nuotraukų, dalyviai jau išsiaiškino, kas buvo aktyviausias. Tarp prizininkų ir Lukšių Vinco Grybo Gelgaudiškio skyriaus abiturientai, užėmę trečiąją vietą. Abiturientai jaučiasi ne veltui praleidę paskutinius metus – prisiminimui liks įspūdžiai iš Marijampolės, Kudirkos Naumiesčio, Vilniaus, Klaipėdos.

Projektas ,,Literatūrinė Lietuva“ tęsiasi. Kitais metais, kaip sako mokytoja D. Aniulienė, vėl reikės keliauti, fotografuoti, išnaršyti visą literatūrinę Lietuvą. Galbūt prisijungs ir daugiau rajono komandų, nes jau pabandę sako, kad grynas malonumas važiuoti į ekskursijas ieškant literatūrinių pėdsakų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.