Sprendimą skirti vieną auklėtoją atšaukė

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Savaitės pradžioje Šakių „Varpo“ mokykloje buvo gesinamas konfliktas, įsiplieskęs tarp penktokų tėvų ir mokyklos administracijos. Išgirdę, kad trims penktoms klasėms (86 vaikams) vadovauti paskirta tik viena auklėtoja, sunerimę tėvai kreipėsi į rajono vadovus.

Pirmadienį su Šakių „Varpo“ mokyklos administracija susitiko rajono savivaldybės mero pavaduotojas Darius Jakavičius, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas bei mokyklos tėvų komiteto pirmininkas Rolandas Pavalkis. Jo nuomone, buvo padaryta klaida, kad šiuo klausimu nebuvo kalbėtasi su bendruomene, nes nieko nesakyti tėvams ir vienašališkai priimti tokį sprendimą mažų mažiausiai yra neetiška.

„Šiuo klausimu mokyklos administracija turėjo diskutuoti su buvusių ketvirtokų tėvais, tada nebūtų kilę tokio nepasitenkinimo“, – įsitikinęs R. Pavalkis.

Jo teigimu, ši praktika yra taikoma kai kuriose šalies mokyklose, tačiau  gerai tai ar blogai – nepabandęs nesužinosi. Tačiau ar verta eksperimentuoti su vaikais, juo labiau su penktokais, kurie pirmąjį pusmetį mokykloje ir taip patiria didelį šoką, nes iš vienos klasės pereina į kabinetinę sistemą, atsiranda daug naujų mokytojų. Be to, kur mokykloje yra tokia patalpa, kad visi 86 penktokai galėtų sutilpti klasės valandėlei, kaip pasirengti kokiam nors renginiui ar konkursui, mokyklos tėvų pirmininkui niekas atsakyti negalėjo.

Sužinojome, kad tokią praktiką, kai kelioms klasėms vadovauja vienas auklėtojas, diegia Lukšių Vinco Grybo gimnazija. Pakalbinę jos direktorę Nijolę Šapolienę išgirdome, kad ši praktika puikiausiai pasiteisino – po vieną klasės vadovą, kuris su vaikais dirbo nuo ryto iki vakaro, buvo paskirta šeštokams, gimnazijos trečiokams ir ketvirtokams. Pasak jos, labiausiai su vaikais reikia ryšio, bendravimo, ko negali duoti mokytojas, kasdien turintis 7 val. pamokų krūvį.

D. Jakavičiaus teigimu, pasitarus su specialistais, geriau suvokiančiais vaiko raidą, paaiškėjo, kad penktokai tokiems pokyčiams yra per maži, be to, kaip tik šiuo metu dvylikamečiams prasideda branda, ankstyvoji paauglystė.

„Mokyklos psichologė užsiminė, kad jai šis administracijos žingsnis buvo keistas, nes, nors ir mato gerų dalykų, tačiau jis šiai amžiaus grupei netinka. Nei aš, nei meras tokiam sprendimui nepritariame“, – kalbėjo vicemeras, užtikrinęs, jog turi informacijos, kad šita praktika Lietuvoje nepasiteisino.

Galutinis sprendimas buvo priimtas antradienį pedagogų posėdyje. Kaip informavo Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas, ankstesnis sprendimas skirti vieną auklėtoją trims penktoms klasėms yra atšauktas ir, tėvams pageidaujant, kiekvienai klasei paskirta po atskirą klasės vadovą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.