Radikalūs švietimo pertvarkos pokyčiai – jau šiemet

jakavicius darius1
Vicemero Dariaus Jakavičiaus nuomone, pirmiausiai švietimo pertvarka turi būti baigta Šakių mieste – „Varpe“ jau kitais metais nekomplektuoti devintos klasės. Manoma, kad sprendimus mokyklų pertvarkos komisija galėtų priimti jau lapkritį ar gruodį. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Savivaldybės taryba pritarė nepilnų klasių komplektavimui tam tikrose rajono mokyklose, bet nemažą dėmesį kreipė į tai, prašo ar neprašo mokykla tam papildomų lėšų. Be to, anot švietimo sritį kuruojančio vicemero Dariaus Jakavičiaus, išimtims pritarta ir su ta mintimi, kad iki naujų metų bus parengti neišvengiami radikalūs švietimo pertvarkos pokyčiai.

Finansų ir rajono plėtros komiteto posėdžio metu jo pirmininkė Aušrelė Pukinskienė kalbėjo, kad kolegos turėtų atkreipti dėmesį į paskutinį sakinį aiškinamajame rašte, kur pažymima, ar reikia mokyklai papildomų lėšų leidus komplektuoti nepilnus klasių komplektus, ar ne. Tad didesnių prieštaravimų nebuvo, kol nepriėjo prie prašymo leisti komplektuoti klases „Varpo“ mokyklos Siesartėnų pagrindinio ugdymo skyriuje. Priešingai nei kitoms mokykloms, „Varpui“ kartu su Siesartėnų skyriumi numatomas ugdymo lėšų trūkumas yra beveik 39 tūkst. eurų.

Anot vicemero D. Jakavičiaus, „Varpas“ yra ta mokykla, kuriai tradiciškai trūksta lėšų.

„Ir man nepriimtina ta vedėjo (Elvydo Pauliukėno – red. past.) pozicija, kad rasim iš kur nors tų pinigų ir padengsim. Tai jei tokia pozicija vadovautųsi Slavikai, Plokščiai ir kiti, tai kokių 150 tūkst. trūktų ugdymui, o trūksta ir vadovams, ir pagalbai“, – kalbėjo vicemeras.

Jis pabrėžė, kad išimtims, net ir trūkstant lėšų, pritarta su ta mintimi, kad iki naujų metų bus įvykdyti radikalūs švietimo pertvarkos pokyčiai. Ir pirmiausiai pačiuose Šakiuose. Pasak vicemero, „Varpe“ yra 69 aštuntokai, tad sukomplektuotos trys klasės, „o kitais metais tuos 69 realiai turėtų dalintis su „Žiburio“ gimnazija“.

„Eiti reiktų link to, kad kitais metais „Varpe“ nekomplektuojama devinta klasė ir leidžiama pabaigti dešimtokams. Devintokų yra 16, dešimtokų tik devyni. Miesto mokykloje, kai rajono mokykloje net po 12 yra! Tai per didelė prabanga“, – sakė D. Jakavičius, pridūręs, kad „Varpas“ būtų puiki 1–8 klasių mokykla, parengianti mokinius „Žiburiui“, kur jie toliau būtų ugdomi.

Be to, anot vicemero, baigtųsi ir mokinių medžioklė bei lenktyniavimas tarp mokyklų, tad ragino vadovautis ne emocijomis, o žiūrėti į skaičius.

„Ir pati valstybės politika, kad nebūtų mieste prasikeičiančių klasių. Kai daug vaikų buvo, tai taip, o dabar pavasarį tiek įtampos būna, kad geriau iš anksto užkirsti tam kelią. Ir mokykla turi su tuo susitaikyti bei dėliotis“, – prognozes komiteto posėdžio metu dėstė vicemeras.

Tiesa, meras papildė, kad „Varpe“ lėšų trūkumas susidaro ir dėl to, kad „minimalus klasės krepšelis paskaičiuotas vidutiniam mokytojui, kuris turi ne aukštesnį kaip vyresniojo mokytojo vardą ir stažas minimalus, o „Varpe“ praktiškai visi mokytojai metodininkai“.

Artimiausiu metu darbą turėtų pradėti ir mokyklų pertvarkos komisija, apie neišvengiamus švietimo pertvarkos pokyčius rašėme rugsėjo 13 d. laikraštyje, tačiau „Varpo“ mokyklos administracija su jais supažindinta tik šį trečiadienį.

„Kaip tik šiandien iš jų lūpų viską išgirdome. Jie išsakė savo nuomonę, o mes dabar diskutuosime su mokytojais, aštuntokų tėvais, nes lapkričio mėnesį pertvarkos grupė nori priimti sprendimus“, – teigė „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas, pripažinęs, kad pirmiausiai naujienas sužinoti iš spaudos nebuvo labai malonu.

Grįžtant prie konkrečių komplektacijų, nepilnas 7 ir 10 klases leista komplektuoti Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre, 2, 5 ir 8 klases – Plokščių mokykloje-daugiafunkciame centre, Kriūkų mokykloje-daugiafunkciame centre komplektuojama nepilna 7 klasė, Slavikų pagrindinėje mokykloje – jungtinės 1–4 ir 2–3 klasės bei 7 klasė, Siesartėnuose taip pat jungtinės 1–3 ir 2–4 klasės, Griškabūdžio gimnazijos Žvirgždaičių pradinio ugdymo skyriuje komplektuojama jungtinė 1–2, Kidulių pagrindinėje mokykloje – nepilna 6 klasė. Pagal galiojančias tvarkas ir įstatymus nepilna klasė yra tuomet, kai joje yra mažiau nei aštuoni mokiniai. Tokiu atveju leidimą turi duoti savivaldybės taryba, o mokyklai trūkstamas lėšas, jei reikia, pridėti savivaldybė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.