Vaizdo žaidimai: pramoga ar pragyvenimas?

vasiliauskas kristijonas
Robotikos akademijos „Robotiados“ vadovas Kristijonas Vasiliauskas teigė, kad, žaisdami įvairius išgyvenimo, strateginius ir kitus žaidimus, vaikai išmoksta daug dalykų, kuriuos gali pritaikyti realiame gyvenime. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Ketvirtadienį Šakių „Žiburio“ gimnazijoje vyko interaktyvi pamoka „Vaizdo žaidimai: pramoga ar pragyvenimas?“ Ją pravedė ir moksleivius diskusijai kvietė „GameOn“ (vaizdo žaidimų renginių pradininkai) komunikacijos vadybininkė Aurelija Vaitkevičiūtė bei Robotikos akademijos „Robotiados“ vadovas Kristijonas Vasiliauskas. Jie ne tik pasidalijo savo patirtimi kompiuterinių žaidimų industrijoje, bet ir bandė įrodyti, kad jie nėra skirti tik pramogai.

A. Vaitkevičiūtė gausiam būriui moksleivių iš Šakių „Žiburio“ gimnazijos ir „Šakių „Varpo“ mokyklos papasakojo apie savo kelią į „GameOn“, kuris truko net trejetą metų. Pasak jos, geiminti pradėjusi nuo devynerių metų, kai tėvai turguje nupirko „The Sims“ žaidimą rusų kalba, viešnia pasakojo apie viešosios komunikacijos studijas Vytauto Didžiojo universitete ir perdėtą pasitikėjimą savo balsu, kol nebuvo „praspirta“ LNK televizijoje.

A. Vaitkevičiūtė prisiminė, kaip LNK žinių vedėjas Gintaras Deksnys išbrokavo ir jos balsą, ir dikciją, o išlydėdamas pasiūlė išbandyti save internetinėje žiniasklaidoje. Ji neslėpė, kad būtent tai ir paskatino sugrįžti prie taip mėgiamų kompiuterinių žaidimų. Pasiprašiusi į „GameOn“, viešnia prisipažino, kad pustrečių metų šioje industrijoje sukosi visai nemokamai, tačiau tai buvo jos svajonių darbas, kurio ji labai troško. Savo karjerą pradėjusi pristatydama karščiausias žaidimų naujienas Youtube‘o kanale „Žaismo DNR“, galiausiai Aurelija tapo „GameOn“ balsu. Tad, pasak jos, viskas ateina ne baigus mokslus ir įgijus išsilavinimą, o per labai didelį darbą.

A. Vaitkevičiūtė moksleiviams pristatė lapkričio vidury vyksiantį ir laukiamiausią „GameOn“ vaizdo žaidimų mylėtojų renginį, pritraukiantį minias žaidėjų, žaidimų kūrėjų, žinomų žmonių iš visos Lietuvos bei Baltijos regiono, kurie ne tik žaidžia, bet ir dalinasi gerąja patirtimi.

K. Vasiliauskas, pristatydamas Robotikos akademiją, parodė du skirtingus filmukus, kaip įmonės veikla pristatoma tėvams ir kaip jų vaikams. Mat žaidimai, kuriuos žaidė tėvai ir kuriuos žaidžia vaikai, labai skiriasi. Dažniausiai tėvai pyksta, kai vaikai žaidžia kompiuterinius žaidimus ir stengiasi juos apriboti, o vaikai nori ne tik žaisti, bet kad žaidimai jiems padėtų mokytis, o dar geriau, kad mokykloje vyktų bent viena žaidimų pamoka.

„Robotiados“ vadovas paaiškino, kad, atsiradus dirbtiniam intelektui, šiandieniniam jaunimui kartelė iškelta aukščiau nei jų tėvams, nes daugybę paprastų darbų jau perima robotai. Jei anksčiau reikėjo varžytis su žmonėmis, tai ši karta turės varžytis su programine įranga. Dirbtinis intelektas unikalus tuo, kad geba mokytis, tad žmonių unikalumas mokytis jau nelaikomas unikalumu. Mat jei žmogus vaikščioti išmoksta per pusę metų, tai dirbtinis intelektas per mikrosekundę.

Pasak jo, kompiuteriniai žaidimai nėra toks didelis blogis, kaip mano tėvai, nes, žaisdami įvairius išgyvenimo, strateginius ir kitus žaidimus, vaikai išmoksta daug dalykų, kuriuos gali panaudoti kitur, bei galimybę susikurti savo svajonių darbą. Kiek daug įdomių ir skirtingų profesijų laukia jaunosios kartos ateityje: streamer‘iai, cosplayer‘iai, pro gamer‘iai...

Šį renginį, kurio tikslas – palaikyti regiono vaikų ir paauglių domėjimąsi naujausiomis technologijomis, organizavo UAB „Gulbelė“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.