Kiek kainuoja antrokas, o kiek dešimtokas?

Apie švietimo pertvarką pastaruoju metu kalbama išties nemažai, ši tema paliesta ir spaudos konferencijos metu.

Vicemeras Darius Jakavičius darkart pabrėžė, kad ir Šakiuose pertvarka seniai turėjo būti baigta, o esama situacija tik sukelia papildomas įtampas: kiek klasių susiformuos „Varpo“ mokykloje, ar leisti formuoti „Žiburio“ gimnazijai papildomą ketvirtą klasę? Šiuo metu „Varpe“ mokosi 68 aštuntokai, „Žiburio“ gimnazija pagal tarybos sprendimą gali priimti į pirmą klasę 104 devintokus.
 
„Skaičiuoti mokantys žmonės gali suvokti, kad vaikų Šakiuose tiesiog per mažai“, – konstatavo D. Jakavičius, pridurdamas, kad ir vėl gali susidaryti tokia situacija, kokia susiklostė šiemet „Varpe“, kai 10 klasėje liko devyni mokiniai.

„Truputėlį klaidina „Varpo“ mokyklos administracija pačią bendruomenę ir visuomenę, kad tų devynių mokinių, kurie papuola į mažo komplekto finansavimą, ugdymui pakanka lėšų, tačiau mane pasiekė informacija, kad prasidėjo nedideli konfliktai, – spaudos konferencijoje kalbėjo D. Jakavičius. – Kalbų mokytojos atsisako vaikus ruošti olimpiadoms, nes tiesiog neužtenka papildomų bendruomenei skirtų valandų, pykstamasi dėl budėjimo valandų ir t.t.“  

Jis pateikė skaičius: 10 klasė „Varpe“, kaip mažas komplektas, gauna 3 tūkst. 6 val., jei tai būtų komplektas su 21 vaiku, gautų 3 tūkst. 437 val., vadinasi, mokykla praranda 431 val.  

„Paprastas pavyzdys. „Varpo“ antrokas, kurių yra 104, kainuoja 1 tūkst. 12 eurų metams, o „Varpo“ dešimtokas, kurių yra devyni, – 3 tūkst. 618 eurų. Tai yra tikrai labai didelė našta pačiai mokyklos bendruomenei, – konstatavo D. Jakavičius ir pabrėžė, kad, „kovodami dėl keleto mokinių klasės, ją dotuoja mažesnių klasių krepšeliais“.

Pasak jo, ūkiškai sprendžiant problemą, reikėtų padaryti taip, kad „Varpe“ vaikai mokytųsi aštuonis metus, o likusius – „Žiburio“ gimnazijoje. Nors „Varpo“ mokytojai išsakė argumentą, kad jų mokykloje besimokantiems vaikams bus sunku adaptuotis, tačiau D. Jakavičius įsitikinęs, kad „dar klausimas, kam sunkiau: ar tiems, kurie nuėję su savo visa klase ir toliau mokosi, ar tiems, kurie lieka iš trijų klasių suformuotoje vienoje klasėje“.

Viliamasi, kad „Varpe“ kitais metais galėtų būti nekomplektuojama devinta klasė ir leidžiama mokyklą pabaigti dešimtokams. Po aštuntos klasės Šakių moksleiviai toliau galėtų būti ugdomi „Žiburyje“.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.