Mažos rajono mokyklos – ant permainų slenksčio

svietimo pertvarka1
Mokyklų tinklo pertvarkos komisijos pirmininkas Darius Jakavičius (kairėje) bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas laikosi pozicijos, kad nuo ateinančių mokslo metų bus atsisakyta jungtinių klasių ir kaimo mokyklose liks tik pradinio ugdymo skyriai. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Pirmadienį savivaldybės posėdžių salėje rinkosi Mokyklų tinklo pertvarkos komisija, priėmusi galutinį sprendimą dėl Šakių „Varpo“ mokyklos, jos Siesartėnų pagrindinio ugdymo skyriaus, taip pat tartasi dėl Slavikų pagrindinės mokyklos ir Kidulių pagrindinės mokyklos Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinio ugdymo skyriaus ateities.
 
Nori likti pagrindine mokykla

Rajono savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius, sukvietęs Mokyklų tinklo pertvarkos komisiją į antrą šių metų posėdį, ragino išspręsti „didžiąją paskutinio dešimtmečio dilemą ir konkurenciją tarp dviejų švietimo įstaigų“, taip sumažinant įtampą ir pačiose mokyklų bendruomenėse. Tokiu atveju 2020 m. rugsėjo 1 d. „Varpo“ mokykla neformuotų 9 klasės ir išleistų dešimtokus, o nuo 2021m. rugsėjo 1 d. taptų progimnazija.

Į posėdį atvykę „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas ir tarybos pirmininkė Jolanta Janušaitytė išsakė mokytojų pageidavimą – palikti naujame mokyklų tinklo pertvarkos plane pagrindinės mokyklos statusą, o ne progimnaziją ir leisti palaipsniui patiems prieiti prie progimnazijos. Kai nebus devintokų, neformuos ir klasės.

Pasak J. Janušaitytės, mokykla viduje pati pasiskirsto lėšas taip, kad jų užtektų ir mažai devintokų klasei. Ji domėjosi, ar šiais metais, uždarius Žvirgždaičių progimnaziją, nors viena mokykla gavo bent vieną eurą už tai, kad jos nėra. Tikrai ne. Todėl mokyklos tarybos pirmininkė nemano, kad labai daug bus sutaupyta ir reorganizavus „Varpą“.
 
Mokykla nuostolio neturės

V. Daniliauskas neslėpė, kad jį, kaip vadovą, pirmiausiai neramina mokytojų likimas – vienas netektų darbo, kitiems sumažėtų darbo krūviai, be to, jis nori išlaikyti ir pavaduotoją.

D. Jakavičius priminė, kad po Žvirgždaičių progimnazijos reorganizavimo be darbo liko 14 mokytojų, tačiau, kiek jam žinoma, visi jie susirado darbą kitur. Be to, „Varpo“ mokyklos atveju po Siesartėnų skyriaus ir Slavikų mokyklos reorganizavimo „Varpe“ padaugės mokinių ir kitais metais galės formuoti jau ne tris dideles, o keturias normalias 6 klases. Tad automatiškai „atkeliaus 30 pamokų“, kurios kompensuos tos vienos mažos devintos klasės praradimą ir jo niekas nė nepajus.

Tarybos narys Bernardinas Petras Vainius pastebėjo, kad apie mokyklų tinklo pertvarką kalbama vien pedagogų vardu – turės jie darbo ar ne, tačiau švietimo sistema pirmiausiai skirta vaikams. Tad nuo to reikėtų ir pradėti. Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas nesutiko su mokytojų noru likti pagrindine mokykla, nes vienais metais susidarys 9 klasė, kitais nesusidarys, tai koks bus tas darbas, kai nei mokytojai, nei vadovai nežinos – turės pamokų ar ne. Todėl jis taip pat tokios nuomonės, kad reikia vieną kartą imti ir galutinai nuspręsti. Tam pritarė ir kiti komisijos nariai. Margaritos Liukaitienės manymu, jau „užtenka kiekvieną pavasarį pieluoti apgijusią žaizdą“.

Pasak Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorės Jūratės Mozūraitienės, jei ji būtų V. Daniliausko vietoje, tai jau seniai būtų paprašiusi, kad mokyklą padarytų progimnazija, nes „ta 9 ir 10 klasė tarp 1–8 klasių lyg šaukštas deguto“, kuris dabar ateis į gimnaziją. Todėl vadovė neslėpė, kad gimnazijai bus iššūkis padaryti taip, kad visi vaikai galėtų mokytis. Violeta Simonavičienė, užauginusi keturis vaikus, kalbėjo iš savo, kaip mamos, patirties ir yra įsitikinusi, kad visi vaikai vienaip ar kitaip gimnaziją pabaigs. Mokyklų tinklo pertvarkos komisijos nariai vienbalsiai pasisakė už tai, kad 2020 m. kad būtų leista „Varpo“ mokyklos dešimtokams pabaigti mokyklą, tačiau nebūtų formuojama 9 klasė, o nuo 2021 m. rugsėjo 1 d. „Varpo“ mokykla taptų progimnazija.

Atsisakys jungtinių klasių

Šakių „Varpo“ mokyklos Siesartėnų pagrindinio ugdymo skyriaus bendruomenė apie reorganizaciją buvo informuota dar šios vasaros pabaigoje, kadangi, sumažėjus vaikų skaičiui, jie mokomi jungtinėse klasėse, kurių dėl prastesnės ugdymo kokybės ir papildomo finansavimo nuspręsta atsisakyti. Nuo ateinančių mokslo metų Siesartėnų mokykla taptų pradinio ugdymo skyriumi su ikimokyklinio-priešmokyklinio ugdymo grupe, o šešiolika 5–8 klasių mokinių rinktųsi kitą mokyklą. Tiesa, liks pustuštis didžiulis Siesartėnų mokyklos pastatas, kuris, pasak B. P. Vainiaus, „bus „Varpui“ kaip akmuo po kaklu“ ir vargu, ar kas nors norės šias patalpas nuomotis.

Kidulių pagrindinės mokyklos Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinio ugdymo skyriuje situacija ne ką geresnė – 5–8 klasėse mokosi 21 mokinys. Laikinai mokyklai vadovaujantis Robertas Sakas apie tokį sprendimą jau kalbėjosi su pedagogų bendruomene, kuri, pasak vicemero, supranta šiandieninę situaciją. Be to, tikimasi, kad 5–8 klasių mokiniai, atėję į Kidulių pagrindinę mokyklą, pasiliks mokytis ir 9 bei 10 klasėse. Tad nuo 2021m. rugsėjo 1 d. Sudargo skyrius, tikėtina, taip pat taps pradinio ugdymo skyriumi su ikimokykline-priešmokykline ugdymo grupe.

Slavikų pagrindinėje mokykloje ateinančiais mokslo metais liks aštuoniolika 5–8 klasių mokinių. Tinklo pertvarkos plane buvo numatyta, kad mokykla 2019 m. nekomplektuoja 9 klasės ir, dešimtokams baigus mokslus, įstaiga tampa Šakių „Varpo“ mokyklos arba Kidulių pagrindinės mokyklos skyriumi. Teisė pasirinkti, kurios iš šių mokyklų skyriumi ji taps, bus suteikta pačiai bendruomenei. Tad nuo 2020 m. rugsėjo 1 d. Slavikų skyrius taps pradinio ugdymo skyriumi su priešmokyklinio-ikimokyklinio ugdymo grupe. Mokykla jau daro žingsnius, kad joje būtų įsteigta visos darbo dienos darželio grupė. Taip įstaiga tikisi užsiauginti savo pradinukus, o kartu būtų sprendžiamos ir socialinės problemos.

Kaip paaiškėjo, vaikų mažėja ir Plokščių mokykloje-daugiafunkciame centre. Šiemet 8 klasėje čia mokosi tik septyni mokiniai. Yra tikimybė, kad jų gali dar sumažėti, nes dalis kitais metais gali išeiti į gimnaziją. „Kad nebūtų žaidžiama kaip su „Varpu“, D. Jakavičius siūlė tinklo pertvarkos planą papildyti įrašu, kad centras kitais metais neformuos 9 klasės. Juo labiau, kad mokinių mažai ir kitose klasėse – 7 klasėje mokosi devyni, 6 klasėje – aštuoni, 5 klasėje – septyni vaikai. Nuo 2021 m. rugsėjo 1 d. Plokščiuose liktų tik 1–8 klasės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.