Įteisino galimybę mokytis namuose

Praėjusį mėnesį Seimas priėmė daug prieštaringų diskusijų sukėlusias Švietimo įstatymo pataisas, kuriomis nuo birželio 1 d. įteisintas vaikų ugdymas šeimose. Sudarę sutartį su mokykla, tėvai patys galės organizuoti savo vaikų mokymąsi namuose.

Seimui pritarus įstatymo pataisoms, vaikui sudarytos galimybės mokytis savarankiškai kasdien nelankant mokyklos, ugdytis šeimoje. Vaikas jo paties ir jo tėvų (globėjų, rūpintojų) pageidavimu pagal priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendrąsias programas gali būti ugdomas namuose. Pasirinkus ugdymąsi šeimoje, vaiko iki 14 metų tėvai (globėjai, rūpintojai) arba vaikas nuo 14 iki 18 metų ir pasirinkta mokykla sudaro mokymo sutartį. Ugdantis šeimoje įgytas išsilavinimas prilyginamas mokykloje įgytam išsilavinimui.
 
Prieš sutarties sudarymą mokykla, pasitelkdama reikalingus specialistus, įvertina ugdymosi šeimoje sąlygas, vaiko brandos ir žinių lygį, periodiškai vertina socializacijos užtikrinimą. Taip pat ji aprūpina ir mokomąja medžiaga bei skiria mokytoją, kuris tokius mokinius konsultuos.

Mokymasis namuose yra leidžiamas ir įteisintas daugelyje Europos šalių – Airijoje, Belgijoje, Danijoje, Suomijoje, Italijoje, Lenkijoje, Portugalijoje ir netgi kaimyninėse Latvijoje ir Estijoje.

Pasak savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Elvydo Pauliukėno, mūsų rajone ši patirtis dar neišbandyta, tačiau užteks atsirasti vienam pageidavimui ir pavyzdys užkrės.

„Ir dabar yra nepatenkintų tėvų, kad mokykla nieko neišmoko, tai gal atsiras tokių, kurie imsis patys savo vaikus mokyt“, – komentavo E. Pauliukėnas, kurio manymu, jei vaikas turi užsibrėžęs tikslą, tai žino, ko jam reikia ir ko nereikia, tad gali koreguoti savo mokymąsi, o mokyklose visi mokomi vienodai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.