Skaitytojus pasitiks erdvesnės ir šviesesnės bibliotekos

luksiu biblioteka
Lukšių bibliotekininkė Rima Bakienė džiaugiasi suremontuotomis patalpomis, kurios jau laukia skaitytojų, planuoja rengti parodas bei kūrybinius vakarus. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Dažnas vis dar užsukame į savo miestelio, kaimo biblioteką, kuri kai kur likusi vieninteliu tos vietovės kultūros židiniu. Praeitais metais nedidelių rekonstrukcijų sulaukė keli Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos padaliniai, šiomis dienomis šviesesnėmis bei šiltesnėmis patalpomis skaitytojus jau pasitinka Lukšių biblioteka, o jos bibliotekininkė Rima Bakienė tvirtina, kad žmogus į biblioteką ateina ne tik pasiimti knygą, bet ir pabendrauti.

Į pabaigą eina Šakių viešosios bibliotekos Lukšių padalinio bibliotekos remonto darbai, pradėti dar pernai, – sutvarkyta knygų salė ir patalpa, kurioje stovi kompiuteriai: iš viso pakeisti šeši langai, grindų danga, o svarbiausia – įrengta nauja šildymo sistema. Kompiuterių patalpa buvo sumažinta, dabar bus šiltesnė ir jaukesnė. Antradienį užsukus į Lukšius, biblioteka visu pajėgumu dar neveikė, bibliotekininkė Rima Bakienė tik pradėjo į lentynas dėlioti knygas, bet vos spėjo suktis: moksleiviai ir darželinukai užsukę apžiūrinėjo Sauliaus Tamulio (Šiauliai) išdrožtas Užgavėnių kaukes.

Metus Lukšiuose dirbanti bibliotekininkė R. Bakienė labiausiai džiaugiasi nauja patalpų šildymo sistema, nes anksčiau tekę iš katilinės ir dūmus kvėpuoti. Lukšių bibliotekoje apie 500 skaitytojų, bibliotekos fonduose apie septyni tūkstančiai knygų. Lukšių Vinco Grybo gimnazijos moksleiviai taip pat nemažai laiko praleidžia bibliotekoje. Tiesa – daugiau prie kompiuterių, bet bibliotekininkė vaikus nori sudominti ir knygomis: kol laukia eilės prie kompiuterio, jiems pasiūlo pavartyti, paskaityti pažintinės literatūros, enciklopedijas. Teiraujamės, kaip pritraukti lankytoją į biblioteką. R. Bakienė įsitikinusi, kad smagu, kai skaitytoją pasitinka erdvios, tvarkingos bibliotekos patalpos, bet bibliotekos gyvybingumas priklauso ir nuo kitų dalykų. Kadangi šiemet Tautodailės metai, Rimutė jau suplanavusi surengti drožėjų Andriaus Bieliuko, Eirimo Martūno, kraštietės tapytojos Gražinos Pasilauskienės darbų parodas, taip pat planuoja surinkti medžiagą apie skulptoriaus, Lukšių seniūno Vido Cikanos kūrybinį kelią.

„Žmogui yra labai svarbu ir bendravimas. Užsukę skaitytojai ne tik knygą pasiima, bet daugelis vienatvės slegiamų senjorų išsikalba“, – pasakoja R. Bakienė.

Pasak pašnekovės, atsiranda ir skaitytojų, norinčių perskaityti vieną ar kitą naujai gautą knygą, eilė, pernai geidžiamiausia buvo Kristinos Sabaliauskaitės „Petro imperatorė“. Pati Rimutė namuose taip pat turi bibliotekėlę, kurios knygomis pasidalina ir su skaitytojais.

R. Bakienė pasidžiaugė, kad lukšietė Ona Eimutienė padovanojo kraštotyrinės medžiagos iš savo vyro Andriaus Eimučio fondų, taip pat dėkojo lukšiečiams, kurie praeitais metais padovanojo bibliotekai apie 200 knygų, tai Asta Andriulaitienė, Lilija Kutienė ir jos dukra Viltė, Sonata ir Rytis Sadauskai bei kiti.

Tiesa, R. Bakienė neslepia, kad Lukšių biblioteka kol kas nepasiekiama neįgaliesiems, nes yra antrame pastato aukšte, tačiau ji ieškos būdų, kad knygos pasiektų skaitytojus – pavyzdžiui, pristatys knygas į namus.

Kaip pasakojo Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė, pernai remonto darbai taip pat buvo atlikti Kudirkos Naumiestyje, kur buvo pakeisti seni langai, atnaujintas pagrindinis pastato fasadas, šiais metais laukia vidaus patalpų kosmetinis remontas. Praėjusiais metais atnaujinta ir šildymo sistema Panoviuose.

„Šiandien Panoviuose bibliotekininkė džiaugiasi, kad pagaliau gali pasipuošusi darbe sėdėti, nes patalpose buvo labai šalta, net ir prisirengus“, – kalbėjo direktorė.

Pasak pašnekovės, Šakių viešojoje bibliotekoje taip pat vyko remontas: Vaikų skyriuje įrengta nauja erdvė – vaikų interneto skaitykla, beliko įsigyti naujus baldus.

Apibendrindama visų 20 Šakių viešosios bibliotekos padalinių būklę, direktorė sako, kad išties nemažai padaryta, po truputį tvarkomasi ir kituose padaliniuose, štai Paluobiuose pakeisti bibliotekos šviestuvai.

„Sudėtingiau Briedžių filiale, bibliotekoje vėsu, situacija pagerėjo Gotlybiškiuose persikėlus į kitą mokyklos klasę“, – sako K. Lebedžinksienė pabrėždama, kad Kriūkų, Barzdų, Sintautų, Gelgaudiškio, Lekėčių, Plokščių, Žvirgždaičių bibliotekos yra įsikūrusios kitų įstaigų patalpose, šiuose filialuose lengviau sprendžiamas šildymo klausimas, bet ir čia nuolat atnaujinamas bibliotekos inventorius. Kidulių biblioteka įsikūrusi Kidulių dvare, remonto darbai prasidėję ir Sudargo filiale.

Beveik septynis tūkstančius bibliotekų remontui skyrė savivaldybė, tačiau viskas kainavo beveik 16 tūkst. eurų, lėšų pavyko sutaupyti ir iš darbo užmokesčio fondo. Lukšių bibliotekos remontą rėmė Lukšių žemės ūkio bendrovė, o prie Kudirkos Naumiesčio bibliotekos remonto darbų prisidėjo seniūnijos darbininkas, kurį skyrė seniūnijos mentorius Algimantas Baubonis.

„Prasčiausia bazė buvo Liepalotuose, teko uždaryti ir Patašinės padalinį. Tai ne paskutiniai uždaryti padaliniai. Ateidama dirbti į šias pareigas žinojau, kad tinklo optimizacijos laukiama. Reikia į tai racionaliai pasižiūrėti ir ieškoti alternatyvų“, – svarstė K. Lebedžinskienė pridurdama, kad nuolat galvoja, ar stacionarias bibliotekas kaime pakeistų bibliobusas, kaip alternatyva galėtų būti bendradarbiavimas su kaimo parduotuvėmis, jose pastatant knygų lentynas, ar knygų pristatymas skaitytojams į namus pasitelkiant savanorius ir kita.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.