Rajono gimnazijos pasiruošusios prasidedančiai egzaminų sesijai

suolai egzaminams
Šiais metais egzaminų sesija, be visų kitų reikalavimų, turi būti organizuojama saugiai, privalomi ir daug didesni atstumai tarp suolų. D. Pavalkio nuotr.

Nors dėl karantino atšaukta nemažai svarbių renginių, nuo egzaminų abiturientams išsisukti nepavyks. Pagrindinė brandos egzaminų sesija  prasidėjo jau pirmadienį valstybiniu anglų kalbos egzaminu. Jį rajone pasirinko 189 abiturientai. Ar pavyko gimnazijoms susitvarkyti su nuotolinio mokymo užduotimis ir sėkmingai pasiruošti egzaminams?

Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė sako, kad „pasiruošimas egzaminams buvo pradėtas dar karantino metu“. Direktorės teigimu, egzaminų vykdymo metu bus išlaikomi dideli atstumai tarp suolų, „dezinfekciniais skysčiais, kurie yra būtini, pasirūpins gimnazija“, o ar dėvėti kaukes, nuspręs patys moksleiviai bei mokytojai. Anot J. Mozūraitienės, mokytojų, kurie būtų rizikos grupėje ar bijotų susirgti ir atsisakytų būti egzaminų vykdytojais, nebuvo. „Žiburio“ gimnazijoje abiturientų, atsisakiusių laikyti egzaminus, buvo mažiau nei dešimt (abiturientams buvo sudaryta galimybė iki gegužės 18 d. atsisakyti kai kurių anksčiau pasirinktų egzaminų – red. past.). Kaip sako įstaigos vadovė, mokytojai, kurie apsisprendė vykdyti arba vertinti egzaminus, tikrai turės pertrauktas atostogas, o tie, kurie nespės išnaudoti visų, galės atostogauti rudenį arba žiemą, per moksleivių atostogas. Visi mokytojai po vasaros atostogų į gimnaziją sugrįš rugpjūčio 24 dieną į jau suplanuotus mokymus. Gimnazijos vadovė nedrįsta prognozuoti, ar sugrįš mokiniai rugsėjį į klases, todėl „ruoštis reikia ir nuotoliniam mokymui“.

Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientė Agnė Kereišiūtė nuotolinį mokymą vertina pozityviai: „Manau, gimnazija tikrai padarė viską, ką galėjo. Nuotolinės pamokos vyko sklandžiai, į mokytojus pagalbos kreiptis galėjom praktiškai bet kuriuo paros metu.“ Mergina teigia, kad tik atsiradus galimybei iškart imta rengti ir gyvas konsultacijas. Tiesa, prasitaria, kad gimnazija galėjo investuoti į mokamą „Zoom“ platformos versiją, kad pamoka galėtų trukti ilgiau nei 40 minučių, tačiau, jos teigimu, daugiausia viskas priklauso nuo moksleivių valios bei motyvacijos mokytis. A. Kereišiūtės nuomone, karantino laikotarpis gali turėti įtakos abiturientų rezultatams, tačiau kai kuriems galbūt padarys netgi teigiamą įtaką, nes moksleiviai, baigiantys gimnaziją, galėjo be pašalinių veiklų susikoncentruoti vien tik į egzaminus.

„Plius atsirado daug papildomų mokymosi šaltinių, daug universitetų pradėjo transliuoti pamokas, skirtas būtent abiturientams“, – teigia Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivė.

Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorė Nijolė Šapolienė teigia, kad didiesiems išbandymams ruošiasi atsakingai, daug sunkumų nepatiria, patalpų turi pakankamai. Kaip ir Šakių „Žiburio“ gimnazijoje, Lukšiuose nebuvo atsisakiusių būti egzaminų vykdytojais, nes visi mokytojai yra susitelkę ir pasiruošę atsakingam darbui. Moksleiviai taip pat rimtai žiūri į egzaminus, nes atsisakiusių laikyti egzaminus buvo apie dešimt. Egzaminų sesijos metu gimnazija užtikrins visus sveikatos reikalavimus, o nelaimės atveju egzamino dieną padės dirbantis medikas. Gimnazijos direktorė žada, kad po egzaminų mokytojams bus sudarytas palankus atostogų grafikas. Pasibaigus vasaros atostogoms Lukšių Vinco Grybo gimnazija planuoja mokslo metus pradėti įprastai, rugsėjo pirmąją: „Pasiruošime dirbti mišriu ugdymo būdu. Esant poreikiui, pritaikysime.“

Lukšių Vinco Grybo gimnazijos abiturientės Mildos Čebanauskaitės nuomone, gimnazija „tikrai užtikrino visas sąlygas tam, kad nuotolinis mokymasis vyktų sklandžiai“. Moksleiviams buvo sudarytas lankstus pamokų grafikas, aprūpinti tie, kurie stokojo priemonių. Mergina teigia, kad pasakyti, ar karantino laikotarpis turės įtakos egzaminų rezultatams, – sunku: „Tikriausiai tik po jų galėsime atsakyti į šį klausimą, tačiau neneigsiu, jog streso atsirado daugiau. Tenka ilgiau laukti sesijos, nors pamokos jau nebevyksta, lankome tik konsultacijas.“ Kaip vieną iš pasikeitimų nuo praeitų metų įvardina tai, kad anksčiau anglų kalbėjimo įskaita ir egzaminas būdavo vykdomi atskirai, o dabar vienu metu tenka ruoštis abiem. Taip pat laiko pasiruošti turės mažiau tie abiturientai, kurie laiko lietuvių kalbos ir literatūros, anglų kalbos ir matematikos valstybinius brandos egzaminus, nes visi jie vyks liepos pirmąją savaitę.

Pagrindinė brandos egzaminų sesija baigsis liepos 21 dieną fizikos brandos egzaminu. Pakartotinė sesija vyks nuo liepos 22-osios iki rugpjūčio 4-osios.

Deimantė Bakaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.