Vaikų vasaros stovyklos – paklausa didesnė už pasiūlą

pavalkyte viktorija
„Noriu įkvėpti vaikus imtis iniciatyvos, parodyti, kad nors ir gyvena kaime, galima nuveikti begales įdomių dalykų ir dauguma jų nemokamai.“,– Viktorija Pavalkytė. D. Pavalkio nuotr.


Deimantė BAKAITYTĖ

Turbūt ne vieniems tėvams karantino laikotarpiu labai atsibodo vaikų kartojama frazė: „Nėra ką veikti.“ Tokiu atveju išsigelbėjimas nuo nuobodulio yra vaikų stovykla. Šakių rajone vyks ne viena vaikų vasaros stovykla, nors dėl didelės paklausos gali būti sunku rasti laisvų vietų.

Ne pirmus metus stovyklas organizuoja Šakių viešoji biblioteka. Šią vasarą ketverių–septynerių metų vaikams įstaiga organizuoja dienos stovyklą „Įdomioji biblioteka mažiesiems“. Užsiėmimuose bus lavinama vaizduotė, smulkiosios motorikos įgūdžiai, ugdomas dėmesys ir susikaupimas, supažindinama su knygelių herojais, organizuojami įvairūs žaidimai lauke. Stovykla vyks dviem pamainomis liepą ir rugpjūtį. Kita bibliotekos organizuojama stovykla kvies šiek tiek vyresnius vaikus (nuo 8-erių iki 12 metų) į atradimų kelionę, minint Antuano de Sent Egziuperi 120-ąsias gimimo metines. Užsiėmimų metu bus skatinamas interaktyvus skaitymas, kūrybinis rašymas, vykdomos edukacijos. Tiesa, abiejose vietų nebėra, nors minėtos stovyklos yra mokamos.

Stovyklas vaikams siūlo ir Cirko mokykla, tradiciškai jas organizuoja ir Šakių vaikų dienos centras. Cirko mokykla kviečia sunkumus patiriančių ir daugiavaikių šeimų vaikus į dieninę cirko stovyklą, kuri vyks trimis pamainomis liepą. Šakių vaikų dienos centras organizuoja tris stovyklas pagal projektą ir vieną mokamą stovyklą – visose laisvų vietų nebėra.

Buvusi Lukšių Vinco Grybo gimnazijos mokinė Viktorija Pavalkytė, kuri šiuo metu studijuoja neurobiologiją Olandijoje, savo iniciatyva organizuoja stovyklą vaikams Lepšiuose liepos 13–17 d. V. Pavalkytė pasakoja, kad jai pagelbės keturios draugės, o stovykla bus surengta iš minimalaus biudžeto, gauto iš Lepšių kraštiečių bendruomenės. Jau suplanuota, jog bus ekskursija po Zyplių dvarą, atvyks priešgaisrinės tarnybos bei policijos atstovai, kurie pristatys savo darbo ypatumus, nuotoliniu būdu susisieks su draugais iš Olandijos bei Zimbabvės, kurie skatins vaikų tolerantiškumą kitoms kultūroms. Taip pat stovyklautojai aktyviai leis laiką lauke – rengs estafetes, orientacines varžybas, žygius. Mergina teigia, kad nori įkvėpti vaikus imtis iniciatyvos, parodyti, kad nors ir gyvena kaime, galima nuveikti begales įdomių dalykų ir dauguma jų nemokamai.

„Tikiuosi, kad per šį nors ir trumpą laiką vaikai pasisems idėjų, išmoks ką nors naujo ir smagiai praleis laiką“, – savo tikslais dalinasi V. Pavalkytė.

Paaugliai ir vyresni kviečiami į Šakių socialinių paslaugų centro Atviro jaunimo centro organizuojamą nemokamą dienos stovyklą 14–29-erių metų jaunimui „Tu gali pasirinkti“ liepos 7–13 d. Joje bus dalinamasi praktiniais patarimais, vykdomi prevenciniai renginiai, paskaitos, diskusijos, edukacijos. Taip pat žinomi žmonės dalinsis savo sėkmės istorijomis, vyks filmų peržiūros, sportiniai užsiėmimai.

Į vakarinius užsiėmimus vyresniuosius kvies jaunimo darbuotojų Juditos Ambrasienės bei Giedrės Jasevičiūtės iniciatyva Šakių rajone įsteigta organizacija „Mobilus darbas su jaunimu Šakių rajone“. Iniciatyvos kūrėjos žada daug įvairių veiklų: maisto gaminimą, rankdarbius, stalo, lauko žaidimus, dailės terapijas, filmų peržiūras, mokymus bei seminarus, pagalbą įgyvendinant idėjas bei iniciatyvas, savanorystės galimybes, individualias konsultacijas. Užsiėmimai vyks Kiduliuose, Kudirkos Naumiestyje bei Griškabūdyje.  

Taip pat šiais metais, neįvykus Moksleivių dainų šventei, renginiui skirtos lėšos paskirstytos savivaldybėms neformalioms veikloms ir stovykloms organizuoti. Šakių rajono savivaldybei skirta 23 tūkst. 500 eurų. Iki birželio 29 d. organizacijos gali teikti paraiškas ir veikloms gauti finansavimą. Kol kas savivaldybė neatskleidžia, kiek iš viso sulaukta paraiškų. Beje,  jei  veiklos nebus įgyvendintos vasarą, projektų veikla galės tęstis iki gruodžio 15 dienos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.