Būtų juokinga, jeigu nebūtų graudu, arba mokyklų direktorių juokas pro ašaras

svietimo posedis3
Kidulių pagrindinės mokyklos direktorius Robertas Sakas (kairėje), kaip ir daugelis kitų mokyklos vadovų, negalėjo patikėti informacija, kad klasėse dezinfekcinio skysčio būti negali, nes vaikams jo naudoti negalima, nors iš namų atsinešti nedraudžiama. G. Martinaitienės nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Ketvirtadienį savivaldybės posėdžių salėje vykusio švietimo įstaigų vadovų susirinkimo metu daugiausiai dėmesio skirta aptarti, kaipgi koronaviruso grėsmės akivaizdoje reikės dirbti naujaisiais mokslo metais. Visgi klausimų daugiau nei atsakymų, o ir daugelis atsakymų direktoriams tik kėlė juoką. Kaip bebūtų, prie kitokių sąlygų teks derintis tiek mokiniams, tiek pedagogams.

Į mokyklų vadovus kreipęsis Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas pripažino, kad naujuosius mokslo metus tenka pradėti su rūpesčiu ir slogučiu, tačiau jis vylėsi, kad įstaigų vadovai padarys viską, kad viruso užkrato būtų išvengta ir moksleiviai galėtų mokytis klasėse.

„Įsivaizduokit, jei mokytojai užsikrėstų, kiek kontaktų būtų, tada reiktų uždaryt mokyklą ir tikrai nuotolinis būtų“, – kalbėjo E. Pauliukėnas.

Į tribūną stojusi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Šakių skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Karalienė pirmiausiai pabarė į susirinkimą susirinkusius mokyklų vadovus, kadangi didžioji jų dauguma salėje sėdėjo be veido apsaugos kaukių.

„Jus reiktų griežtai pabarti, nes neišlaikote vieno metro atstumo, esat be kaukių. Tokio pavyzdžio mokykloje tikrai neturėtų būti“, – teigė specialistė, į kurios pastabą direktoriai atsakė, kad jie tarpusavy bendrauja nuolat ir yra vienas srautas, nors jos tokie paaiškinimai, panašu, neįtikino.

Tačiau direktorių neįtikino kai kurie specialistės paaiškinimai ir atsakymai į jų pateiktus klausimus. Pavyzdžiui, pirmiausiai vadovus nustebino R. Karalienės paaiškinimas, kad pradinių klasių mokytojams, net neišlaikant reikiamo atstumo, kaukių dėvėti nereikia. Laikinasis „Varpo“ mokyklos vadovas Darius Šlėderis teiravosi, kokiuose dokumentuose tai nurodyta, ir abejojo, ar tikrai taip yra. R. Karalienė reikiamą dokumentaciją žadėjo persiųsti paštu, nes vietoje atsakyti negalėjo. Dar daugiau painiavos kilo, kai kalba pasisuko apie dezinfekcinius skysčius.

„Pagal higienos normas vaikai dezinfekciniais skysčiais naudotis negali“, – teigė NVSC specialistė ir aiškino, kad klasėse tokių skysčių būti neturėtų, tačiau, jos žodžiais, muilas ir šiltas vanduo turėtų būti užtikrinami. Tiesa, vėliau susiginčyta dėl sąvokos vaikas ir iki kokio amžiaus jis tokiu laikomas.

Negalėdami patikėti tuo, ką girdi, direktoriai keliskart teiravosi, ar tikrai klasėse nereikia dezinfekcinio skysčio, jei vaikams rankas dezinfekuoti liepiama net lankantis gydymo įstaigose, jiems kilo klausimų ir dėl šio skysčio tualetuose.

„Juk visi sakė – skystis, kaukės, atstumai, o dabar jau nereikia...“ – stebėjosi Kidulių pagrindinės mokyklos direktorius Robertas Sakas.

„O prie valgyklos?“ – klausė Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorė Nijolė Šapolienė.

Į šį klausimą, sakė NVSC specialistė, turėtų atsakyti veterinarijos tarnyba.

„Per valstybinius egzaminus reikėjo dezinfekuoti, tai kuo skiriasi čia nuo pamokų?“ – klausimą kėlė pedagogė bei tarybos narė Margarita Liukaitienė.

Į Kidulių mokyklos direktoriaus klausimą, ar vaikas skysčio gali atsinešti iš namų, R. Karalienė sakė, kad gali, jeigu leidžia tėvai.

„Šiaip nėra konkrečiai parašyta. Svarbiausia plauti rankas“, – aiškino specialistė.

Žinoma, kalbėjo meras Edgaras Pilypaitis, yra bealkoholiniai dezinfekciniai skysčiai, bet reiktų išsiaiškinti kainas, galvoti, kaip visas išlaidas teks apmokėti, nes iki šiol savivaldybė iš aukščiausios valdžios negavo nė cento už tai, ką išleido per karantiną.

Dar vienas pedagogas bei tarybos narys Antanas Burkšaitis tikslinosi dėl darbo su mokiniais kompiuterių klasėje. Jam buvo paaiškinta, kad arba vaikai turėtų dėvėti pirštines, arba klaviatūros turėtų būti uždengtos specialiais skydeliais, maišeliais.

„Suksim į maistinę plėvelę“, – salėje aidėjo mokyklų vadovų sarkastiškas juokas ir užuojauta Meno mokyklai ir jos vadovui Einarui Martinaičiui, nes čia dar sudėtingiau: panašu, į plėvelę reiktų vynioti ir pianinus, ir kitus muzikos instrumentus, kurie liečiami ne vieno, o kelių mokinių. Pedagogų juoku buvo palydėtas ir specialistės paaiškinimas, kad mokiniams rekomenduojama nesidalinti inventoriumi. Tad kaip žaisti krepšinį, nesuprato Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Lilija Liutvinienė – juk kamuolys perduodamas iš rankų į rankas...

NVSC specialistė sutiko, kad atstumo faktiškai neįmanoma išlaikyti kalbant apie mokinių pavėžėjimą, nes mokiniams po vieną galimybių sėdėti nėra.

„Tikrai nebus, kad vietoj 19 važiuotų 8“, – sakė L. Liutvinienė.

Todėl, aiškino R. Karalienė, po kiekvieno mokinių vežimo autobusiukus, tiksliau, labiausiai liečiamus paviršius juose privaloma dezinfekuoti, o tiek mokiniai, tiek vairuotojai privalo dėvėti kaukes.

Paaiškėjo, kad mokykloje turi būti numatyta ir izoliacinė patalpa, kurioje mokinys būtų laikomas iki atvyks tėvai, jeigu jis mokykloje sukarščiuotų. Atkreiptas dėmesys, kad daugiau kalbėtis reiktų su tėvais, kurie, jei vaikas turi ligos požymių, jo į ugdymo įstaigą neleistų.

Pasak Visuomenės sveikatos biuro direktoriaus Viktoro Lebedžinsko, jam rūpimas klausimas – sveikatos kabinetų mokyklose aprūpinimas būtiniausiomis priemonėmis. Jis žadėjo ir visuomenės sveikatos specialistų pagalbą, jeigu jie, kaip buvo pavasarį, nebus nugrūsti pagalbai į pasienį.

„Kokią prasmę tas specialisto darbas turi, jei jis tik vieną dieną būna? Tada tik vieną dieną ir galėtų matuoti temperatūrą?“ – klausė Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro laikinoji vadovė Nijolė Anankaitė, į kurios atsakymą buvo atsakyta, jog taip.

V. Lebedžinskas nusiteikęs mokykloms padėti ir termometrų įsigijimo klausimu, tačiau, anot jo, projektinės lėšos tam numatytos tik 2021 metais, o mokiniams temperatūras reikės matuoti čia ir dabar.

Pasak E. Pauliukėno, daugeliu klausimų galima diskutuoti iki išprotėjimo, o ir pats į Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centro direktorės klausimą apie neprivalomą kaukių dėvėjimą negalią turintiems vaikams sakė, kad „čia nėra kam atsakyti, Birute“, ir keliskart ragino tiesiog vadovautis protingumo ir atsakingumo kriterijais, nes kartais kasdien besikeičiančių rekomendacijų ir nurodymų viražuose ir atsakingiems specialistams rasti logiškus paaiškinimus sunku.

Beje, Švietimo, kultūros ir sporto vyriausioji specialistė ragino paskatinti pedagogus, bent jau lituanistus, su nedidelėmis grupėmis dalyvauti Kalbos dienos renginyje. Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkas Bernardinas Petras Vainius svarstė, ar tikrai reikia mokiniams ir mokytojams papildomos rizikos ir tokių renginių. Meras replikavo, kad gyvenimas nesustoja, tad atsiriboti nuo vykstančių renginių ir įprasto gyvenimo gal nereikėtų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.