Ugdymo įstaigose neramu, gali pritrūkti pedagogų

sakas robertas kiduliai
Pasak Kidulių pagrindinės mokyklos vadovo Roberto Sako, dėl besiplečiančio židinio mokykloje kontaktinis ugdymas stabdomas dar ir šią savaitę. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį ketvirtadienį surengtame nuotoliniame pasitarime su mokyklų vadovais tartasi, kaip toliau bus organizuojamas ugdymo procesas. Nuspręsta, kad ir šią savaitę dalis mokyklų mokysis nuotoliniu būdu. Pasak kalbėjusių direktorių, mokinius toks ugdymo proceso būdas tenkina, o situacija dėl Covid-19 viruso mokyklose tik prastėja, situacija keičiasi kasdien.
 
Liko be vairuotojo

Pirmiausiai darbo patirtimi pasidalino Jaunimo kūrybos ir sporto centrodirektorė Roma Paškevičiūtė.

Ji pasakojo, kad baseinas nedirba, visos aukšto meistriškumo varžybos vyksta be žiūrovų. Vedami tik individualūs užsiėmimai, kuomet vieną asmenį prižiūri vienas treniruoklių salės instruktorius. Pasak direktorės, su vaikais dirbama nuotoliniu būdu.

„Vaikai nori sportuoti. Yra užduodami pratimai, kuriuos gali atlikti namų sąlygomis, visi laukiam, kol baigsis karantinas“, – sakė R. Paškevičiūtė.

Pasak Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centro direktorės Birutės Navikienės, jų taip pat neaplenkė Covid-19 virusas, jis buvo nustatytas Dienos užimtumo centro lankytojui, todėl centras perėjo į nuotolinį paslaugų teikimą.

„Dabar mokykloje likom be vairuotojo, vienas turėjo kontaktą su sergančiu, antras turi kitų sveikatos problemų ir nedirba. Šią savaitę, jei turėsim vairuotoją, pradėsim darbą su 5–10 klasėm, nes iki dabar buvome nuotoliniame ugdyme“, – pasakojo direktorė.

Neįprastomis sąlygomis dirba ir Šakių rajono Meno mokykla, įstaigos direktorius Einaras Martinaitis pasakojo, kad kontaktiniu būdu vyksta tik individualios pamokos. Anot jo, tėvai turi galimybę pasirinkti, ar vaikai mokysis nuotoliniu, ar eis į kontaktą.
„Mūsų paskaičiavimais apie 50 proc. naudojasi, kaip mes sakom, gyvom pamokom, kiti dirba nuotoliu. Kol kas kažkokių nusiskundimų iš tėvų ar vaikų dėl ugdymo kokybės negavom. Šiandien pradėjom daryti apklausą, kad sužinotume, ką turėtume tobulinti savo darbe“, – pasakojo Meno mokyklos direktorius.

Darželiuose sumažėjo vaikų

Apie darbą karantino metu pasidalino ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovės. Šakių lopšelio-darželio „Klevelis“ vadovė Vilija Butikienė pasakojo, kad dirba įprastai, vaikai lanko darželį, darbuotojai sveiksta ir grįžta į darbą.

„Truputį vaikų sumažėjo. Ir patys prašėm tėvų, jei yra galimybė, gal galėtų vaikų nevesti. Tėvai sureagavo į prašymą“, – ketvirtadienį kalbėjo V. Butikienė.

Lopšelio-darželio „Berželis“ direktorė Lina Viliūšienė taip pat informavo, kad lankančių darželį vaikų šiek tiek sumažėjo, labiau dėl sezoninių peršalimo ligų. Viena darbuotoja saviizoliuojasi, du vaikai nelanko, nes šeimos nariams buvo nustatytas koronavirusas.

Kiduliuose vis dar neramu

Pasak Sintautų pagrindinės mokyklos vadovo Vytauto Strolio, praėjusią savaitę dirbo mišriu būdu, direktorius pasidžiaugė, kad nei mokiniams, nei mokytojams nebuvo užfiksuotas Covid-19. Šią savaitę mokykloje kontaktiniu būdu mokosi pradinukai bei 8–10 klasės, kitos klasės – nuotoliniu.

Virusas neaplenkė Kidulių pagrindinės mokyklos, jos vadovas Robertas Sakas pasakojo, kad praėjusią savaitę darželis nedirbo, pradinės klasės dirbo nuotoliniu būdu.

„Protrūkį turėjom tarp mokytojų, valgykloje, kuri negali dirbti. Dėl bendro saugumo į nuotolinį ugdymą perėjo pradinės klasės. Nacionaliniam visuomenės centrui parašėm prašymą, kad iki lapkričio 30 d. dirbsime nuotoliniu būdu“, – situaciją Kiduliuose komentavo R. Sakas ir pridūrė, kad mokykla dezinfekuota, grįžta ir aptarnaujantis personalas. Sudarge situacija kol kas gera.

Prie įprasto ugdymo proceso praėjusią savaitę sugrįžo Kriūkų mokykla-daugiafunkcis centras. Pasak direktorės Lilijos Liutvinienės, kontaktiniu būdu planuota dirbti ir šią savaitę. Į Lekėčių mokyklą-daugiafunkcį centrą grįžo 6,7 ir 8 klasių mokiniai, šią savaitę iš nuotolinio grįš ir 5,9 ir 10 klasės.

Jei praėjusią savaitę įprastą ugdymo procesą gimnazistams užtikrino Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija, šią savaitę visa gimnazija perėjo į nuotolinį ugdymą.

Jau trūksta mokytojų

Mišriu būdu ugdymas vyksta Plokščių mokykloje-daugiafunkciame centre, tačiau,pasak laikinosios įstaigos vadovės Nijolės Anankaitės, padėtis įstaigoje sudėtinga: darželio nelanko maždaug pusė ugdytinių. Kaip tvirtino direktorė, nėra žinių, „kad tai būtų covidiniai atvejai“, labiau dėl rudeninių peršalimų ligų arba tėveliai susilaiko ir neleidžia vaikų į darželį. Pradinėse klasėse nėra apie 20 proc. mokinių, vyresnėse klasėse, pasak direktorės, kol kas vaikai neserga.

„Turiu rūpestį, kadangi serga keturi mokytojai, iškyla problema, kuomet mokytojas veda pamoką iš namų, o vaikai mokykloje. Man pritrūko specialistų, kurie pabūtų su klase. Bandome spręsti situaciją, bet jeigu taip toliau mokytojai sirgs, yra tikimybė, kad ne dėl vaikų susirgimo, bet dėl mokytojų išeisim į nuotolinį“, – situaciją komentavo N. Anankaitė ir pridūrė, kad šią savaitę kontaktiniu būdu mokosi 7–8 klasės, kitos pereiną į nuotolinį.

Pasak Šakių „Varpo“ mokyklos direktoriaus pareigas laikinai einančio Dariaus Šlėderio, mokykloje situacija negerėja: praėjusią savaitę sirgo vienas mokytojas, vienas po ligos sugrįžo, du mokiniai serga, vienas mokytojas ir darbuotojas bei aštuoni mokiniai saviizoliacijoje.

„Viena pradinių klasių mokytoja testą darėsi, tai nutarėm, kad ta klasė mokosi dvi dienas nuotoliniu, kai gausim atsakymą, spręsim, kaip toliau elgtis“, – situaciją komentavo D. Šlėderis pridurdamas, kad, ketvirtadienio duomenimis, virusas nustatytas ketvirtokės mamai, nors moksleivė mokykloje nebuvo, jis konsultavosi su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru.

„Jie viską palieka spręsti mokyklai. Aš galvoju, kol mokinei nebus atliktas testas, ketvirtokai turėtų pereiti į nuotolinį“, – praėjusį ketvirtadienį kalbėjo D. Šlėderis.

Tenkina nuotolinis ugdymas

Nuotoliniu būdu vis dar dirba Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos vyresniųjų klasių mokiniai. Įstaigos vadovė Odeta Dailidienė informavo, kad vykdė tėvų apklausą, kokį ugdymo procesą pasirinkti – pusė prieštarauja kontaktiniam ugdymui. Įstaigos vadovė teiravosi, kokį mokymosi pobūdį pasirinkti, nes gauta žinia, kad Covid-19 patvirtintas vieno pradinuko mamai.

Prie nuotolinio būdo dar ir šią savaitę dirbti pasiliko Griškabūdžio gimnazija, kontakte dirba pradinukai, darželis čia veikia. Pasak įstaigos vadovo Arūno Šalnaičio, laukiama dviejų mokytojų testo rezultatų.

Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje lapkričio 16–20 dienomis nuotoliniu būdu dirbo 5-12 klasės, ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo grupės ir pradinės klasės dirbo įprastai. Pasak įstaigos vadovės Nijolės Šapolienės, peršalimo ligomis pradėjo sirgti mažieji mokiniai, kitas faktorius – tėvų apsisprendimas vaikų neleisti į mokyklą. Todėl įstaigą lanko apie 60 proc. ikimokyklinukų, pradinukų – apie 80 proc.

„Daugumą mokinių tenkina nuotolinis ugdymas, kai suvesim apklausų duomenimis, spręsim, kaip dirbsim lapkričio 23–27 d., bet greičiausiai 5–12 klasės dirbs nuotoliniu, nes situacija tik prastėja“, – praėjusį ketvirtadienį kalbėjo N. Šapolienė.

Praėjusį penktadienį nustatytas Covid-19 virusas ir vienai šios mokyklos gimnazistei.

Nuotoliniu būdu šią, kaip ir praeitą savaitę, dirba ir Šakių „Žiburio“ gimnazija.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.