„Klevelis“ subrendo pokyčiams

lauko grupe
Įprastai mišrioje lauko grupėje ugdoma 14 vaikučių, tačiau šiuo metu dėl karantino ją lanko tik du ugdytiniai, mielai užsiimantys veikla lauke. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nuo ateinančio rugsėjo Šakių lopšelyje-darželyje „Klevelis“ planuojama steigti naują ikimokyklinio ugdymo grupę. Tiesa, planų įgyvendinimui teks paaukoti turėtą žaidimų kambarį. Tačiau tai ne vieninteliai pokyčiai. „Esame subrendę pokyčiams ir labai džiaugiamės turėdami lauko grupę, kuri labai pasiteisino“, – apie vienintelę tokią grupę rajone, veikiančią jau nuo šio rugsėjo, kalba „Klevelio“ direktorė Vilija Butikienė.

Į „Klevelyje“ veikiančią lauko grupę užsukame snieguotą antradienį. Lauke, kasinėjančius iš dangaus drebiamą sniegą, čia pat ritančius besmegenį sutinkame du guvius vaikus ir dvi auklėtojas. Įprastai šioje grupėje būna 14 įvairaus amžiaus vaikų, tačiau dėl karantino šiuo metu čia – du ugdytiniai.

„Tai mišri grupė. Jauniausiam treji, o vyriausias kitais metais išeis į priešmokyklinę grupę“, – sako grupės auklėtoja Inga Sorakienė.

Ji pasakoja, kad vaikai ryte sutinkami lauke, kur ne tik leidžia laiką gryname ore ir žaidžia, bet užsiimama ir ugdomąja veikla. Greta darželio įrengtoje terasoje stovi staliukai, kėdutės, dėžėse – žaislai. Nors įvairių užduočių tenka atlikti ir sėdint prie stalų, tačiau apskritai į ugdymo procesą žvelgiama kūrybiškiau, nors ugdymo aprašo laikytis privaloma.

„Būdavo, kai matematiniai užsiėmimai, net nesėdim čia, o einam į erdves, renkam ir skaičiuojam visokius daiktus – ir šakas, ir akmenukus“, – pasakoja I. Sorakienė ir priduria, kad vaikams toks ugdymas išties patinka, o dažno rudenį ir iš balų iškrapštyti neina, kai yra sniego, taip pat daugybė veiklos, tačiau būtent toks ir yra grupės principas – kuo daugiau produktyvaus ir įvairiapusiško laiko lauke.

Į patalpas viduje vaikai eina pavalgyti ir pamiegoti, tiesa, atsižvelgiant į oro sąlygas viduje kartais vyksta muzikinis lavinimas.

„Vaikai susirinkę mėgstantys lauką, energingi, aktyvūs. Jeigu reikėtų tik grupėje būti, sudėtinga būtų. Tačiau jie emociškai ramesni, nes išsidūksta“, – pastebi auklėtoja.

„Ši lauko grupė – seniai apgalvota, planuota ir ilgai buvo eita link to. Siuntėme ir vieną auklėtoją mokytis, mokymuose dalyvavo. Subrendom pokyčiams, kad reikia imtis kažko naujesnio ir džiugu, kad labai pasiteisino, užsidegusios auklėtojos, nori ir tėveliai“, – sprendimu įrengti lauko grupę džiaugiasi lopšelio-darželio „Klevelis“ direktorė V. Butikienė.

Apie dar gana naują veiklą kalbėdama auklėtoja sako jau turinti planų ir ateičiai, mato, kad reikėtų plėsti lauko erdvę. Jos žiniomis, ir dabar yra norinčių lankyti grupę, tačiau galinčių ją lankyti vaikų sąrašas pilnas.

Būtent dėl to, kad negali patenkinti visų norinčių lankyti darželį poreikių, nuspręsta steigti naują grupę ikimokyklinio amžiaus vaikams ugdyti. Tuo labiau, kad patalpų „Klevelyje“ dar yra, tačiau teks paaukoti turėti žaidimų kambarį, kur vykdavo įvairi fizinė veikla.

„Turime salę, derinsimės su meniniu ugdymu. Taip daro daugelis darželių. Ir mes kažkada taip darėme, kol neįsirengėme čia, bet dabar matome, kad prioritetas yra vaikai ir reikės aukoti žaidimų kambarį, kad turėtume dar vieną grupę“, – aprodydama patalpas kalbėjo „Klevelio“ direktorės pavaduotoja ugdymui Eglita Plaušinienė.

Nors žaidimų kambario patalpos tvarkingos, tačiau remontų reikės – reikia pritaikyti galiojančioms higienoms normoms ir keliamiems reikalavimams, tad bus įrengta virtuvėlė, rūbinė, vaikams pritaikytas tualetas, praustuvės. Vėliau reikės ir baldų, žaislų. Darželio administracija planuoja, kad darbai galėtų prasidėti jau atšilus orams, o nuo rugsėjo grupė jau lauktų ir naujųjų ugdytinių. Tiesa, kol kas konkrečiai neaišku, kokio amžiaus vaikai čia įsikurs – bus žiūrima pagal poreikį.

Nors prašymai lankyti darželį priimami visus metus, grupės formuojamos rudenį, o šiuo metu laisvų vietų „Klevelyje“ nėra. Šiuo metu, pasak direktorės, yra apie 15 prašymų lankyti darželį.

Tiesa, reikės ir 1,5 etato auklėtojos ir 1 etato auklėtojos padėjėjo etatų – grupė planuoja dirbti 10,5 val. per dieną ar, paprasčiau kalbant, iki 17.30 val.

Tokiems planams praėjusį penktadienį pritarė ir savivaldybės taryba, skyrė ir prašomą didesnį nei 27 tūkst. eurų finansavimą, nes kol bus skiriamos ugdymo lėšos, pinigų iki sausio reikės etatų išlaikymui. Patalpų remontui ir inventoriaus įsigijimui prašyta 15 tūkst. 387 eurai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.