Komisija sutarė vienbalsiai: Panoviuose ir Slavikuose darželiai bus

svietimo pertvarka nuotolyje
Prieš dvi savaites sudėliojusi pagrindinius štrichus dėl skyrių uždarymo, šįkart švietimo įstaigų tinklo pertvarkos komisija sprendė dėl pilnos dienos darželių grupių atsiradimo Slavikuose ir Panoviuose.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Antradienį į dar vieną nuotolinį posėdį rinkosi švietimo įstaigų tinklo pertvarkos komisija. Nors penkių pradinio ugdymo skyrių likimas faktiškai buvo aptartas prieš dvi savaites vykusio susitikimo metu, dėl dviejų pilnos dienos darželio grupių steigimo galiausiai apsispręsta šįkart.

Posėdį pradėjęs pertvarkos komisijos pirmininkas, vicemeras Darius Jakavičius pripažino – prieš dvi savaites priimti sprendimai nelabai smagūs, tačiau neišvengiami, todėl pasidžiaugė, kad tai supranta ir mokinių tėvai – nesulaukta didelio pasipriešinimo. Priminsime, kad tuomet komisija apsisprendė nuo šių metų rugsėjo uždaryti pradinio ugdymo skyrius Sudarge, Siesartėnuose, Žvirgždaičiuose ir Panoviuose, tačiau buvo sudvejota, kaip elgtis su šioje įstaigoje esančia ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupe, tiesa, nepilnos dienos. Tas pats klausimas buvo keltas ir dėl Slavikų, tad šįkart visas komisijos dėmesys ir buvo sutelktas šiems dviem klausimams aptarti.

Jau ir ankstesniame posėdyje buvo kalbėta, kad Slavikai yra išskirtinė vieta, bene daugiausiai nutolusi nuo motininės mokyklos, tad mažiesiems važinėti į mokyklą Šakiuose būtų nemažas vargas. Todėl bent kol kas čia nuspręsta palikti ir pradinį skyrių, taip pat bus steigiama pilnos dienos mišri darželio grupė, nes nors tokia grupė buvo ir dabar, tačiau dirbdavo tik pusę dienos. Komisijos nariai buvo vieningi ir tikino, jog kam jau kam, bet Slavikams reikia suteikti galimybes vietoje išlaikyti ugdymo įstaigą. Tuo labiau, kad tėvų prašymų, jog jų atžalos lankytų tokią grupę, yra (šiuo metu gauta 11 prašymų, tačiau kai kurie vaikai dar gana maži), ne pirmą kartą minima ir jauki mokyklos aplinka, turima bazė, ypač lauke.

„Džiaugiuosi už kaimynus, kaip praeitą kartą sakiau, kad turi potencinės energijos, ir tikrai palaikau“, – sakė Bernardinas Petras Vainius.

„Labai smagu, kad nors kiek Slavikams dar galim duoti jėgos“, – palaikymą reiškė ir Rima Rauktienė.

Į posėdį prisijungęs „Varpo“ mokyklos, kurios skyriumi Slavikai yra, laikinasis vadovas Darius Šlėderis pateikė ir preliminarius skaičiavimus, kiek lėšų reiktų tokios grupės įsteigimui. Tad su remontais, reikiamos įrangos įsigijimu, manoma, jog pakaktų maždaug 6 tūkst. eurų. Galvojama įsigyti ir skalbimo mašiną, kad patalynę būtų galima skalbti vietoje ir nereikėtų tokios paslaugos pirkti iš šono. Dar apie 9 tūkst. eurų reikėtų 1,5 auklėtojos ir auklėtojos padėjėjos etatams iki naujų metų išlaikyti. Tiesa, komisijos nariams ši suma pasirodė didoka, tačiau D. Šlėderis patikino, kad ši suma maksimali, skaičiuota pagal didesnį koeficientą, nes nėra žinoma, kokios kvalifikacijos pedagogas grupėje dirbtų.

Jei ankstesnio susitikimo metu „Varpo“ mokyklos administracija neturėjo konkretaus atsakymo, kaip bus su Siesartėnų skyriuje dirbančiomis pedagogėmis, tai šįkart laikinasis mokyklos direktorius informavo: „Visas tris pedagogines darbuotojas turėsim galimybes įdarbinti („Varpe“ – red. past.).“

Skaičiavimus, kiek reikėtų pilnai darželio grupei įsteigti ir išlaikyti, turėjo ir Kudirkos Naumiesčio gimnazijos direktorius Romas Eikevičius. Anot vadovo, su atlyginimais ir reikiamo inventoriaus įsigijimu metams pakaktų apie 17 tūkst. eurų.

„Patalpos suremontuotos, praktiškai reikalingas tik kosmetinis remontas“, – sakė R. Eikevičius, pridūręs, kad inventoriui, manoma, pakaktų 1 tūkst. eurų. Jei lėšų trūktų, būtų ieškoma rėmėjų, tačiau tai, anot vadovo, tikrai nebūtų problema.

Šiuo metu, informuota susitikimo metu, yra 11 tvirtų prašymų pilnos dienos mišrią grupę Panoviuose lankyti.

Pertvarkos komisijos narė Violeta Simonavičienė kėlė klausimą, o ar pagalvota, kas bus, jei visgi rugsėjį ar po mėnesio iš tų planuojamų 11 vaikų lieka penki ar šeši.

„Ar buvote galvoję apie kitokį sprendimą? Ar galimas kitoks pakeitimas sprendimo? Ar mes vis tiek turėsime baigti metus su taip penkiais ar šešiais vaikais?“ – klausimą kėlė V. Simonavičienė.

Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius patikino, kad niekas nedraudžia ir mokslo metų eigoje uždaryti grupės, jei bus matoma, kad padėtis labai bloga, nors įprastai ji darbą vykdyti turėtų visus mokslo metus. R. Eikevičius nemano, kad ugdytinių mažėtų, priešingai – jis linkęs manyti, kad prasidėjus mokslo metams jų galėtų padaugėti.

Panašios nuotaikos ir dėl Slavikų, nes būtent tėvai ir reiškė poreikį dėl pilnos dienos grupės atsiradimo. Komisijos nariai dėl pilnų grupių steigimo tiek Slavikuose, tiek Panoviuose balsavo vienbalsiai.

„Tikiuosi, kad nereikės rugpjūčio mėnesį susirinkus iš naujo svarstyti šių dviejų grupių klausimų“, – vylėsi komisijos pirmininkas D. Jakavičius ir patikino, kad tuomet žodį dėl komisijos aptartų klausimų dar turės tarti ir savivaldybės taryba.

Beje, posėdyje, tiesa, kol kas tik svečio teisėmis, dalyvavo ir du naujieji Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus specialistai – vedėjo pavaduoja Eglė Plančiūnienė ir vedėjo pareigas dar tik pradėsiantis eiti Darius Aštrauskas. Pastarasis pasidžiaugė dalykišku susitikimu ir teigė, jog ir ateityje norėtų darbingų, konkrečių susitikimų.

„Mes tam ir esame, kad dirbtume Šakių rajono žmonių gerovei“, –  sakė naujasis Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas, tiesa, pareigas pradėsiantis eiti sulaukus STT pažymos dėl tinkamumo užimti valstybės tarnautojo pareigas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.