Pradinukų testavimo išvengti nepavyko, bet testuosis ne visi

pradinuku testai
Pradinukų testavimas būtinas tose savivaldybėse, kuriose atvejų skaičius yra didesnis nei 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų. Šakių rajone nuspręsta taikyti  pasirinktinį testavimą – testuosis ne visi, o pasirinktų, tiksliau, tai daryti sutinkančių mokyklų mokinukai. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Kadangi sergamumo koronavirusu skaičiai rajone nedžiugina ir bent kol kas gerokai viršija 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų, šią savaitę planuojamas mokyklas lankančių pradinukų testavimas. Tiesa, situacija skirtingose mokyklose ir klasėse nevienoda – jei vienur tėvai savo vaikus sutinka testuoti kone 100 proc., tai kitur 80 proc. nesutinka. Tad ir testuojami bus ne visi rajono pradinukai, bet tik kai kurie pasirinktose mokyklose.
 
Rezultatai nustebino

Apklausos rezultatus pristačiusi Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorė Nijolė Šapolienė pripažino tokių atsakymų nesitikėjusi.

„Mūsų yra keturi komplektai, visų pradinukų po vieną klasę. Iš 20 pirmokų visi testuotųsi, iš 20 antrokų nesitestuotų tik vienas, iš 19 trečiokų tik vienas ne ir iš 15 ketvirtokų tik vienas ne“, – sakė direktorė, iškart pridūrusi, kad Sintautuose, kur ji laikinai eina direktorės pareigas, rezultatai kardinaliai kitokie. Čia testuotis nesutiktų 82 proc. pirmokų, 77 proc. antrokų, 80 proc. trečiokų, o ketvirtokų 55 proc. sutiktų.

Kudirkos Naumiestyje yra šeši pradinukų komplektai, pasak direktoriaus Romo Eikevičiaus, nosytes pasikrapštyti sutinka kone visi, atsisakančių tik po vieną–du klasėje.

Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius Mindaugas Venckūnas informavo: „Nuo ankstesnių apklausų, kurios buvo maždaug prieš mėnesį, tai apie pusę iš 17 komplektų sutiktų testuotis, likusi pusė – ne. Manau, jeigu dar kartą apklausą padarytume, būtų į didesnę pusę norinčių testuotis.“ Be to, jis pasidžiaugė, kad praėjusią savaitę nebuvo fiksuotas nė vienas susirgimas nei tarp vaikų, nei tarp tėvų.

Direktorių nuomonės skirtingos

Gelgaudiškyje daugelis pradinukų testuotis sutiktų, bet įstaigos vadovė Odeta Dailidienė yra labiau prieš nei už testavimą ir jeigu įmanoma vaikų netestuoti, ji už tai. Griškabūdžio gimnazijos direktorius Arūnas Šalnaitis informavo, kad dvi pradinukų klasės sutiktų testuotis, dvi nesutiktų, tačiau jis pirmiausiai pareiškė nuomonę, kad yra prieš pradinukų testavimą ir jeigu galima testavimo išvengti, taip ir daryti. Tokios pačios nuomonės ir Kidulių pagrindinės mokyklos direktorius Robertas Sakas. Užtat skirtingos pozicijos laikosi Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro laikinoji direktorė Nijolė Anankaitė.

„Aš kaip tik skatinčiau testuotis, pradinukus taip pat, nes tai rodo, kad mes galime pagauti židinį jam neprasidėjus ir neleisti jam išplisti“, – kalbėjo laikinoji įstaigos vadovė, kuriai pritardama Kriūkų mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Lilija Liutvinienė kalbėjo, kad testavime nieko baisaus, o šeštokai jos vadovaujamoje mokykloje su testavimu puikiai susitvarko savarankiškai, mokytoja procesą tik prižiūri.

Be to, kaip kalbėjo abi direktorės, ir tėvai į testavimą pradeda žiūrėti paprasčiau, vaikai ateina iš tų pačių šeimų, kur mokosi ir vyresnieji, ir pradinukai.

„Ir pamatė, kad tame tikrai nieko blogo. Ir jokių sveikatos problemų, ir nosytės vietoj, ir patys vaikai viską pasidaryti gali, tikrai vaikai geranoriški“, – kalbėjo daugiafunkcių centrų direktorės.

Rajono administracijos vadovai procedūrą ragina vadinti ne testavimu, kur kažkas kažkam kažką daro, o testavimusi, nes į nosies landą pagaliuką įsikiša pats vaikas, vyresnieji ir kitus veiksmus atlieka patys.

Lauktų greitesnės ministerijos pozicijos

Visgi direktoriai sako, kad reikia judinti ministeriją, kad nebūtų laukiama paskutinių vasaros dienų dėl grįžimo į mokyklas tvarkos rugsėjo 1-ajai, mat reikia informuoti tėvus, procesui turi pasirengti ir pačios mokyklos.

Į diskusiją įsijungęs meras Edgaras Pilypaitis pripažino, kad per daug vietos teisėms, o mokytis, kaip bebūtų, yra pareiga.

„Pareigas vykdyti reikia“, – akcentavo jis.

Visgi neabejojama, kad per daug komunikacinės jovalynės būta pradžioje, ir dabar, sakė L. Liutvinienė, yra nemažai klaidingos informacijos ir melagienų, o pageidavimų koncertą su galimybėmis rinktis įvairiausius būdus taip pat užvedė aukščiausia valdžia. Visgi dabar švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, kreipdamasi į savivaldybių vadovus, apgailestauja, kad, Vyriausybei priėmus nutarimą dėl galimybės 5–11 klasių mokiniams grįžti į įprastinį ugdymo procesą, tik 1,9 proc. (3 119) mokinių sugrįžo.

„Todėl labai kviečiu Jus, gerbiami vadovai, dar kartą įvertinti, ar tikrai nėra galimybės mokiniams, jų daliai sugrįžti į kasdienį ugdymo procesą. Matome ne vieną gerą pavyzdį, kuomet savivaldybės kartu su mokyklomis organizuoja saugų bent dalies 5–11 klasių mokinių grįžimą į klases. Mokinių tikrinimas dėl ligos nuolat paprastėja, testuoti greitaisiais antigenais yra nesudėtinga, vaikams tai nekelia jokio streso“, – rašo ministrė ir priduria, kad mokymosi, emociniai, socialiniai praradimai mokiniams, ypač iš socialiai jautrių šeimų, gali turėti įtakos  jų ateičiai.

Todėl prašoma savivaldybių „padėti mokykloms komunikuoti su tėvais dėl testavimo, raginant leisti vaikams testuotis, nebijoti šios paprastos procedūros“.

Pasak savivaldybės Švietimo, sporto ir kultūros skyriaus vadėjo Dariaus Aštrausko, atsižvelgiant į prastus rajono sergamumo rodiklius, pagal rekomendacijas ir pasirašytą administracijos direktoriaus įsakymą pasirinktinis testavimas bus taikomas tose mokyklose, kur tai daryti sutinkančių daugiausiai – Kudirkos Naumiestyje, Lukšiuose bei daugiafunkciuose centruose, o kiti bent kol kas toliau mokyklą lankys be testavimosi.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.