Paskutinio skambučio šventėje – sumišę jausmai

paskutinis skambutis
Lukšių Vinco Grybo gimnazijos dvyliktokai džiaugiasi galimybe susitikti ir paskutinio skambučio šventę paminėti pagal tradicijas. D. Pavalkio nuotr.

Raminta MAJAUSKAITĖ

Penktadienį Šakių rajono abiturientai rinkosi į paskutinę pamoką – gimnazijas jau greitai paliksiantiems moksleiviams skambėjo paskutinis skambutis. Su Lukšių, Kudirkos Naumiesčio, Šakių, Griškabūdžio gimnazijomis bei vieninteliu Šakių rajone esančiu profesinio rengimo centru šiemet atsisveikins pustrečio šimto moksleivių.

Šakių „Žiburio“ gimnazijoje skambutis aidėjo netgi keturis kartus. Dėl pandemijos ribojimų kiekviena gimnazistų, pasipuošusių uniformomis, klasė buvo sutikta atskirai.

„Nesijautė to, kad palieku mokyklą, gal dėl to, kad mokslai vyko nuotoliniu būdu, iki tol, kol šiąnakt su klasiokais vykome puošti auklėtojo namų. Automobilyje įsijungiau vaikystės dainą – prisiminiau, kaip dar su geltonu mokykliniu autobusiuku vykdavau į pamokas. Tada ir supratau, kad jau artėja suaugusiųjų gyvenimas. Šiek tiek tikrai gaila, daug visko nutikę gimnazijoje, teks palikti pažįstamus, jau artimais tapusius mokytojus. Auklėtojui padovanojome medelį, kurį tikimės vis sugrįžti palaistyti ir taip toliau stiprinti ryšį su auklėtoju ir klasiokais“, – sako buvęs gimnazijos mokinių prezidentas Andriejus Kardauskas.

„Aišku, jog iš vienos pusės labai liūdna, bet iš kitos pusės – kiek tie vaikai gali sėdėti tuose mokyklos suoluose? Reikia jiems jau išeiti, kažką daryti Lietuvos labui. Nustebino vaikų papuoštas kiemas – viskas labai skoninga, alyvų įvairiausių spalvų primerkta, stendas išdėtas nuotraukomis. Aš tik antrą klasę gyvenime išleidžiu, bet tai vieni geriausių prisiminimų. Vieno žodžio nėra, ko norėčiau palinkėti auklėtiniams ateityje. Galbūt svarbiausia yra išlikti savimi, surasti save, jei dar nėra suradę, žinoma, ieškoti reikia visą gyvenimą... Gal palinkėčiau to, apie ką mūsų aplinkoje dabar mažai kalbama, – meilės. Reikia mylėti ir artimus, ir aplinkinius, ir save. Meilės jausmas daug kur nuveda tiek plačiąja, tiek siaurąja prasme“, – sako „Žiburio“ gimnazijos ketvirtokų auklėtojas Algimantas Vorevičius.

Prie Lukšių Vinco Grybo gimnazijos paradinių durų eilė pradinukų, rankose laikančių geltonus balionus, laukė atvykstančių abiturientų. Gimnazijos bendruomenė tarė sveikinimo žodį, įteikė kiekvienam abiturientui po „auksinę“ kaukę ir palinkėjo gero tolimesnio kelio per gyvenimą.

„Labai džiugu, jog turėjome galimybę susitikti, kad galėjome tradiciškai pasivažinėti papuoštais automobiliais, aišku, viską šiek tiek apsunkino ribojimas, jog automobilyje važiuoti galima tik dviem namų ūkiams, nes ne visi turi vairuotojo pažymėjimus. Bet nuotaika labai gera, oras geras. Dabar skubame žiūrėti nuotolinę pamoką, kuri yra jau įrašyta. Manau, jog egzaminai tikrai ne viską lemia, svarbu yra atrasti sritį, kurios dalimi trokštame būti. Tikiu, kad kiekvienam tai pasiseks“, – savo jausmais dalijosi Lukšių gimnazijos abiturientė Rugilė Raudžiūtė.

Kaip sako šios gimnazijos dvyliktokų auklėtoja Irma Martinaitienė, emocijos tokios šventės metu yra sumišusios – ir liūdna, ir džiugu tuo pačiu metu. Mokytoja džiaugiasi savo mokiniais ir linki jiems išlikti savimi, neapleisti savo svajonių bei nepasiduoti po pirmų pasitaikiusių sunkumų.

Simbolinės šventės taip pat buvo surengtos ir Griškabūdyje bei Kudirkos Naumiestyje. Švietimo įstaigų bendruomenės sveikino dvyliktokus lauke bei kvietė į paskutinę pamoką.

Tiesa, po paskutinio skambučio šventės abiturientai skuba skaityti paskutinius konspektus, išsiaiškinti dar neįveiktus uždavinius, nes jau birželio 7 d. prasidės pagrindinė brandos egzaminų sesija, kuri truks iki liepos 2 dienos. Šiais metais dvyliktokų nedžiugina vienas pasikeitimas – turintiems nepatenkinamų metinių įvertinimų nebus leista laikyti egzaminų, tačiau šie abiturientai dar turi galimybę atlikti papildomas užduotis, atsiskaityti iki birželio 3 dienos ir įšokti į egzaminų traukinį. Tokių abiturientų po kelis yra visose gimnazijose, išskyrus Griškabūdžio. „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė pastebi, kad kai kurie mokiniai nenori baigti mokyklos ir per prievartą atestato neįduosi.

„Per paskutines dienas bandysime, kad jie suprastų, jog kažką padaryt vis tiek reikės“, – švietimo įstaigų vadovų pasitarime mintimis dalijosi gimnazijos direktorė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.