Pozityvus ginčas atvers galimybes grupės atsiradimui?

griskabudzio darzelis
Šiuo metu Griškabūdyje veikia dvi darželio grupės, tačiau savivaldybės administracija gimnaziją spaudžia, kad artimiausiu metu būtų steigiama dar viena grupė, nes eilėje į darželį – 17 vaikų, o prašymų dar daugiau. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Trečiadienį Griškabūdžio gimnazijoje vykusio pasitarimo metu vicemeras Darius Jakavičius pripažino, kad susitikimo tikslas brendo gal metus. Jis pasigenda mokyklos iniciatyvos steigti dar vieną darželio grupę ir kelia klausimą, kodėl Griškabūdyje yra tik dvi grupės, jei poreikis akivaizdus, vietų trūksta, o laukiančių – eilė. Gimnazijos direktorius Arūnas Šalnaitis nesiginčija, kad grupė reikalinga, bet sako, jog jai staiga įrengti trūksta laiko, darbuotojų ir... pinigų.

Po vicemero įžangos apie tai, kad gimnazijai trūksta lankstumo, kad norinčių patekti į darželį eilė, kad kiti darželiai patys rodo iniciatyvą ir steigia papildomas grupes (paminėti Kiduliai, Šakių „Klevelis“), kad vaikams ikimokyklinis ugdymas itin svarbus ir ugdymo įstaiga jį turi užtikrinti bei būti suinteresuota naujų grupių steigimu, kad netgi ir esamose ne visus tėvus tenkina ugdymas mišriose grupėse, prabilo ir gimnazijos direktorius A. Šalnaitis.

„50 tūkst. eurų ir lankstumas atsiranda. Paprasta kaip dukart du. Čia ne lankstumo problema“, – sakė įstaigos vadovas ir valdžios flangą atstovavusiems vicemerui bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjui Dariui Aštrauskui priminė remontams neskirtas lėšas, žlugusį europinį projektą, kurį įgyvendinant dar 2018-aisiais buvo viltasi ne tik modernizuoti darželio infrastruktūrą, aprūpinti priemonėmis, bet ir įsteigti taip trūkstamą grupę. Projektas žlugo, o patalpas savomis jėgomis ėmė tvarkyti pati gimnazija. Pasak A. Šalnaičio, darbai vyksta ir dabar, reikiamų medžiagų supirkta kone už 20 tūkst. eurų ir kai bus sutvarkytos dabartinės grupės, kurios remonto nemačiusios dešimtmečiais, bus galima imtis ir naujos grupės steigimo.

„Gali būti trys, keturios ar penkios grupės. Aš sutinku. Bet kalbu apie realias galimybes“, – sakė A. Šalnaitis ir pridūrė, kad atvykus sakyti, jog neva gimnazijai trūksta lankstumo, yra mažų mažiausiai negražu.

Be to, anot jo, jeigu pinigai būtų skirti ne Kiduliams, o Griškabūdžiui, galbūt dabar kaip pavyzdinis variantas galėtų būti nurodoma būtent pastaroji ugdymo įstaiga.

„Aš tiek nesutaupau ir tiek darbuotojų neturiu“, – aiškino A. Šalnaitis ir keliskart pabrėžė puikiai žinantis laukiančiųjų eiles ir poreikį.

„O kada buvo paskutinis jūsų prašymas?“ – klausė D. Jakavičius, raginęs prašymus rašyti ir savivaldybės tarybai, ne tik biudžeto skyriui, ir teigė, jog pastaruoju metu nebuvo atsakyta nė vienam tokio pobūdžio prašymui.

„Belskite ir bus atidaryta“, – papildė D. Aštrauskas.

Tiek D. Jakavičius, tiek D. Aštrauskas kalbėjo, kad nors grupės ir bus suremontuotos, tai niekaip neišsprendžia norinčių patekti į darželį problemos. Dar 2018 m. eilėje į darželį laukė 26 vaikai, susitikimo metu gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ikimokykliniam ugdymui Ona Rimaitienė sakė, jog šiuo metu yra 27 prašymai, mat kai kurie į eilę užrašo tik gimus vaikui, dabar norinčių lankyti yra 17. Griškabūdžio darželį rinktųsi ir kaimyninių Barzdų bei Žvirgždaičių seniūnijų vaikai, nors O. Rimaitienė nuogąstavo, kad kai kurie Griškabūdyje darželį lankytų tik metus, o mokytis vis tiek išeitų į Pilviškius. Vicemero nuomone, mes patys turime būti suinteresuoti pritraukti vaikus į savo rajono darželį, tada, tikėtina, jis lankytų ir mūsų rajono pradinę mokyklą.

Visgi toks požiūris nepriimtinas A. Šalnaičiui, kuris kategoriškai prieš, jog vaikas būtų paverstas preke.

„O gal galima pradėti nuo tos trečios grupės?“ – siūlė D. Aštrauskas, tačiau direktorius mano, kad tada tvarkomos patalpos bus pusiau luptos, pusiau skustos, todėl jis būtų labiau linkęs išlaukti ir galbūt galimybės trečiai grupei atsirastų dar po metų.

„Lėšas permesti į kitos grupės remontą mes nežmoniškai prieš, nes 40 metų gyvenom sovietinėse patalpose, pasitikėjom, išsikraustėm, gyvenam karo sąlygom, bet norim, kad būtų sutvarkyta“, – sakė O. Rimaitienė.

„Bet grupę galima atidaryti nebūtinai rugsėjį. Ji gali veikti nuo sausio, vasario“, – alternatyvas siūlė vicemeras ir laikėsi pozicijos, kad reikia mesti pajėgas grupės atsiradimui, kad po kelerių metų netektų kelti klausimų, o ką padaryti ir kaip išlaikyti gimnaziją...

Savivaldybės administracijos vadovų nuomone, gimnazija visgi turėtų turėti daugiau suinteresuotumo. Be to, jiems pasirodė didoka suma naujos grupės steigimui, nes, A. Šalnaičio skaičiavimais, tam reikėtų 40–50 tūkst., kadangi reikalingas kapitalinis patalpų pertvarkymas, pritaikymas darželinukams. D. Jakavičius sako, kad šiuo metu grupė įrenginėjama „Klevelyje“, darbai buvo atliekami Kiduliuose, tačiau sumos kone perpus mažesnės, tad sutarta, kad sąmatą galėtų sudaryti ir savivaldybės specialistas ir tada skaičiavimus palyginti. Galimybės pagelbėti neatsisako ir Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius, svarstęs, kad galbūt dalį nekvalifikuotų darbų galėtų atlikti visuomenei naudingus darbus atliekantys seniūnijos žmonės. Tad, ko gero, pokalbių šia tema dar bus, o susitikimo pabaigoje A. Šalnaitis patikino, jog būta visai pozityvaus ginčo...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.