Penki šimtukai iš trylikos – Adomo Venso

100 adomas
Adomas Vensas
(Šakių „Žiburio“ gimnazija)
Informacinės technologijos 100
Lietuvių kalba 100
Istorija 100
Anglų kalba 100
Matematika 100
Fizika 84

Raminta MAJAUSKAITĖ

Šiais pandemijos paženklintais metais septyni rajono abiturientai džiaugiasi gausiu  šimtukų derliumi. Šakių „Žiburio“ gimnazija rajone pademonstravo geriausius rezultatus – 12 aukščiausių balų. Tačiau šie metai į mokyklos istoriją įeis ne tik dėl šimtukų gausos, o ir dėl to, kad gimnazistas Adomas Vensas jų gavo net penkis – toks rezultatas mūsų rajone pasiektas pirmą kartą.
 
Penkis šimtukus gavęs Adomas Vensas pasakoja, jog artėjant egzaminų sesijai išmoko gyventi drauge su stresu, nes tai neatsiejama to dalis. Laisvalaikiu jis skaitė patinkančias knygas, grojo saksofonu bei svajojo. Adomas planuoja pasirinkti informatikos arba inžinerijos mokslus ir sako, jog sėkmės pagrindas slypi darbe: „Iš dalies ir nuotolinis mokymasis man buvo parankus – galėjau pats susidėlioti savo dienotvarkę. Prireikė įdėti tikrai nemažai darbo, tačiau visi pasirinkti dalykai man buvo įdomūs, pats ieškodavau papildomos medžiagos mokymuisi, supratau, kad kuo geresnius rezultatus pasieksiu, tuo turėsiu didesnę galimybę rinktis. Manau, jog sėkmė padeda, bet tai nėra galutinis faktorius.“

100 adele
Adelė Antanaitytė

(Šakių „Žiburio“ gimnazija)
Biologija 100
Lietuvių kalba 100
Anglų kalba 100
Chemija 71
Matematika 67

Adelės Antanaitytės atestatą papuoš trys aukščiausi įvertinimai. Abiturientė pasakoja, kad siekiamybė nebuvo būtent šimtukai, tačiau jos tikslas – įstoti į medicinos studijų programą. „Visuomet stengiausi mokytis kryptingai, nešvaistyti laiko veltui, tad artėjant egzaminų sesijai jaučiausi pakankamai užtikrinta ir naktimis miegojau ramiai. Baisiausia buvo egzamino dieną atversti pirmąjį lapą, o tada, pamačius užduotis, visą dėmesį sutelkdavau į jas, juk reikėjo priimti sprendimą – laikyti egzaminą drebančiomis rankomis ar ramiai, be panikos“,– sako pašnekovė.

Grįžusi po egzaminų, Adelė stebėdavo preliminarius jų atsakymus internete, tačiau manė, jog šimtukas yra aukštuma, kurią pasiekia tik vunderkindai ar įnikę į mokslus ir atsisakę socialinio gyvenimo žmonės. Todėl šimtuko, o tuo labiau trijų, tikrai nesitikėjo. Kaip ji sako, dabar svarbiausia pačiai nepamesti savęs ir savo svajonių.

100 raminta
Raminta Liubinaitė

(Šakių „Žiburio“ gimnazija)
Biologija 100
Lietuvių kalba 82
Anglų kalba 80
Matematika 79
Chemija 58

Raminta Liubinaitė biologija susidomėjo ganėtinai atsitiktinai, leisdama daug laiko gamtoje, keliaudama į dar neatrastus Lietuvos kampelius, sportuodama ir daug skaitydama. Mergina svajoja dirbti žmonių labui, padėti jiems, tačiau dėl konkrečios profesijos dar nėra užtikrinta.

„Vakare, kuomet atsiguldavau į lovą, susimąstydavau, jog prabėgo dar viena diena, vedanti mane egzamino link. Numalšinti stresą dažnai padėdavo tiesiog pokalbiai su savimi ar artimaisiais. Mokykloje gavau tvirtą žinių pagrindą, kuris skatino domėtis biologija ir už mokyklos ribų. Paspausti save skatino ir drąsinantys artimųjų bei mokytojų žodžiai“, – patirtimi dalijasi šimtą balų iš biologijos egzamino surinkusi Raminta.

100 goda
Goda Beniušytė

(Šakių „Žiburio“ gimnazija)
Biologija 100
Lietuvių kalba 92
Anglų kalba 89
Chemija 61
Matematika 61

Taip pat iš biologijos šimtuką gavusi Goda sako, jog biologiją pamilo gimnazijos metais, o stropiai ir sparčiai mokytis egzaminui pradėjo tik rudenį. Mergina mano, jog kiekvienas, kuris įdėjo daug darbo, jaudinosi prieš egzaminų sesiją. Šimtuko Goda nesitikėjo, pasakoja, jog norėjosi, tačiau aplinkiniai įspėdavo, kad tai nėra lengva, bet po egzamino mergina suprato, kad yra nemažai vilties.

„Dieną prieš egzaminus jau nieko nebeskaitydavau, išeidavau pabėgioti ar pasivaikščioti, stengdavausi kuo geriau išsimiegoti. Pastebėjau, jog sunkiau yra išėjus iš egzamino nei einant į jį, nes pradedi galvoti apie viską, ką galėjai parašyti geriau. Dėl karantino nespėjome parašyti bandomųjų egzaminų, todėl buvo labai sunku suprasti, ką dar reikėtų pasimokyti, kaip planuoti laiką egzamino metu. Gaila, kad mūsų aplinkoje yra manoma, jog gerai mokosi tik tie, kurie yra spaudžiami tėvų ar kitų giminaičių. Dažnai net būna nejauku išsiduoti, jog neblogai mokaisi, nes daugelis bendraamžių iškart nepagaili replikų, kurias tikrai būtų galima pasilaikyti sau. Spaudimo nejaučiau nei iš mokytojų, nei iš tėvų. Tikriausiai labiausiai save spaudžiau aš pati, o tėvai ir mokytojai tiesiog bandė nuraminti. Vienintelis spaudimas, kurį jaučiau, buvo iš bendraamžių, klasiokų, kurie pirmūnų egzaminų rezultatais tikriausiai rūpinosi labiau nei savaisiais“, – dalijasi egzaminų sesijos įspūdžiais gimnazistė.

Būsimiems dvyliktokams Goda linki nuosekliai mokytis, pasiimti viską, ką duoda mokytojai, bet neperdegti, pasimėgauti paskutiniais metais mokykloje ir nepamiršti iki tol mylėtų veiklų, nes norint galima suspėti viską.

100 emile
Emilė Kazlauskaitė

(Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija)
Biologija 100
Matematika 98
Anglų kalba 91
Lietuvių kalba 87

Iš biologijos egzamino gavusi šimtuką bei mokyklą pabaigusi su pagyrimu Emilė žinojo, jog atėjus egzaminų sesijai bus pasirengusi, tad išliko rami. „Besiruošdama egzaminams apie rezultatus mažai galvojau, tad ir šimtuko nesitikėjau. Mokiausi tiek, kiek man tai buvo įdomu. Žinoma, papildoma informacija ar užduotys labai padeda praplėsti žinias ir įtvirtinti jau turimas, įgytas pamokų metu. Manau, jog rezultatą dažnai visgi lemia ir sėkmė bei nusiteikimas, pasitikėjimas savimi“, –  sako Emilė.

Mergina pasakoja, jog egzaminų rezultatais yra patenkinta, tačiau šiek tiek apmaudu dėl matematikos, nes iki maksimumo trūko vos dviejų balų. Rudenį Emilė planuoja mokslus tęsti universitete, tačiau dėl konkrečios krypties nėra apsisprendusi. Ji nuo vaikystės laisvalaikį mėgsta leisti gamtoje, galbūt dėl to mokykloje biologija ir tapo vienu iš jos mėgstamiausių dalykų.

100 mintare
Mintarė Žemaitytė

(Šakių „Žiburio“ gimnazija)
Lietuvių kalba 100
Istorija 95
Anglų kalba 91
Biologija 90
Matematika 72

Kaip prisimena Mintarė, visada manė, jog jos stiprioji pusė – tikslieji mokslai, tad prieš lietuvių kalbos egzaminą smarkiai jaudinosi, o tokiais aukštais rezultatais buvo džiugiai nustebinta. „Taip, streso buvo, tačiau stengiausi nepasiduoti įtampai, padėdavo pokalbiai su artimaisiais, sportas, pasivaikščiojimai gamtoje. Prie nuotolinio mokymosi prisitaikiau, atradau savo sistemą, buvau motyvuota. Mano nuomone, didžiąją dalį gero rezultato nulemia mokinio įdėtas darbas, tačiau gan reikšmingas išlieka ir sėkmės faktorius – ypač lietuvių kalbos egzamine. Priklauso, kokios temos papuls, koks darbas pasirodys vertintojui. Manau, rašinio turinio vertinimas vis dėlto yra gan subjektyvus dalykas. Būsimiems dvyliktokams palinkėčiau tikėjimo savo jėgomis, pasidžiaugti paskutiniais metais mokykloje ir drąsiai siekti savo tikslų“, –  sako Mintarė.

100 emilija
Emilija Šuopytė

(Šakių „Žiburio“ gimnazija)
Lietuvių kalba 100
Istorija  73
Matematika 72
Fizika 45

Pasak lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą šimtuku išlaikiusios Emilijos, paskutinieji mokyklos metai buvo nežinomybės, svarbių sprendimų ir daugybės ne visada pačių geriausių emocijų metai. „Daug streso pridėjo tai, kad esu viską atidėliojantis žmogus. Egzaminų sesijos metu mane apėmė tarsi vienos dienos sindromas, kai prieš egzaminą atrodydavo, jog trūksta tik tos vienos dienos. Tiesa, mama prieš kiekvieną egzaminą mane drąsindama sakydavo, jog egzamine kartais prireikia ne žinių, o sėkmės ir pasitikėjimo savimi“, – pasakoja Emilija. Sužinojusi, jog lietuvių kalbos egzaminas buvo įvertintas šimtu balų, Emilija nustebo, nes laikant egzaminus nesikėlė sau konkrečių tikslų, gauti šimtą balų nebuvo jos prioritetas. Be valstybinių brandos egzaminų, universitete Emilija laikė stojamąjį egzaminą, kuriam taip pat reikėjo daug pastangų ir laiko.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.